Kaune prieš beveik šimtą metų: Kauno miesto taryba apie didelius darbus galvojo | Kas vyksta Kaune

Kaune prieš beveik šimtą metų: Kauno miesto taryba apie didelius darbus galvojo

Asociatyvi nuotr. / R. Tenio nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ pristato straipsnių ciklą, kuriame bus pateikiamos svarbios tą dieną tarpukariu spaudoje paskelbtos naujienos, kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Birželio 30-ąją 1932-aisiais metais „Lietuvos žinių” žurnalistai fiksavo, kaip miesto taryba svarstė, iš kur gauti pinigų dideliems darbams.

„Birželio 28 d. vėl posėdžiavo miesto taryba. Prieš posėdį kuluaruose pasklido kalba, kad lietuvių frakcija savo posėdy nutarus po metų nevaisingos darbuotės žūt būt ką nors padaryti: skolinti bent 2 mil. lt. Ir bent vieną didesnį darbą atlikti. Tos kalbos ir tarybos posėdy oficialiai pasitvirtino. <…>

NAUJI SUMANYMAI.

Paskui burmistras prabilo apie ilgalaikę paskolą. Vandentiekiui ir kanalizacijai šiemet paskirta apie 0.5 mil. lit., bet tai permaža. Be to, reikalinga esą Linksmadvarį aprūpinti susisiekimo priemonėmis – pastatyti funikulierių. Traukinėlį einantį iš Panemunės į sen. miestą reikia pertvarkyti <…>; mat, traukinėlį teksią iš susisiekimo ministerijos perimti. Nemuno krantą reikia sutvirtinti. Svarbus dalykas – statyti pigių butų kolonijas; pirmoj eilėj esą reikalinga panaikinti pigių butų kolonijas Šapiro kareivinėse ir užkirsti kelią demoralizacijai. Šiuos darbus vykdyti lengvinas ir tas, kad dabar medžiaga, ypač miško, ir darbo jėga atpigus; darbininkams būtų suteikiama darbo. Tačiau tam viskas reikalinga pinigų. Burmistras prašo tarybą, kad įgaliotų ieškoti bent 2 mil. lt. Paskolos.

Digrys sako, kad sumanymai gražūs, tik gaila, kad šiandien miestas tokioj būklėj, jog šių gražių sumanymų negali įvykdinti. Juk miestas ir dabar moka už paskolas 11-14%. Tai ar galima skolinti už tokius procentus pinigus ir statyti pigių butų kolonijas?!

Jančiauskis. Paskolų ieškot jokių įgaliojimų nereikia; reikia įgaliojimus tik paskolą užtraukti. Tačiau pirma negu paskolas imti, reikia gerai išstudijuoti, ištirti tuos sumanymus ir numatomus už skolintus pinigus atlikti.

Žilinskas nenoromis, bet gynė lietuvių frakcijos ir burmistro nusistatymą – judintis iš sustingimo taško, skolinti pinigus ir pradėti ką nors dirbti. Balsuojant burmistrui pavedama prieinamesnėmis sąlygomis paskolų ieškoti. Kiti darbų tvarkos punktai atidėti kitam tarybos posėdžiui.“

Panašu, kad nors laikai – kiti, miesto posėdžių temos – tokios pačios….

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA