Trys kauniečiai liepos 6-ąją įprasmins originalioje kelionėje | Kas vyksta Kaune

Trys kauniečiai liepos 6-ąją įprasmins originalioje kelionėje

Asmeninio archyvo nuotr.

Trys kauniečiai šią Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną nusprendė pažymėti originaliai – liepos pirmąją jie ryšis savaitės kelionei baidarėmis ir dviračiais, maršrutu: Vilnius-Svencelė, pakeliui užsuks į Kauną, Kernavę, Jonavą, Jurbarką, Šilutę.

[galerija kiek=”20″]

Kelionės tikslas – surinkti iš gyventojų linkėjimus Lietuvai, kuriuos liepos šeštąją vyrai planuoja įteikti Prezidentei Daliai Grybauskaitei. Projektas pavadintas „Karūnos keliu”.

Į priekį plaukdami dvejomis baidarėmis, kauniečiai sukars apie 400 km, o iš pajūrio dviračiais numins apie 500 km. Vyrai plauks 14-15 val. per parą, tiek pat mins pedalus ir grįždami atgalios, o miegos pakrantėse pasistatytose palapinėse.

Dėl Lietuvos

Pakalbinome idėjos iniciatorių kaunietį Mindaugą Šatkų. Jis atviravo, kad ši mintis jam galvoje sukosi jau porą metų, o sutikus bendraminčius Liudviką Gužauską ir Virgilijų Rudinską abejonių neliko: „Darom!”, – sutarė jie.

Kartu keliaus tai, kas svarbiausia: trispalvė, vytis ir Lietuvos kultūros sostinės – Telšių vėliava.

Gyvenime šie trys draugai yra Lietuvos patriotai, aktyviai sportuojantys, dirbantys paprastus darbus: Mindaugas darbuojasi kokybės vadovu baldų įmonėje ir yra sporto treneris bei maratonų bėgikas, Liudvikas dirba vyr. technologu, o Virgilijus – laisvai samdomas video darbuotojas.

„Esame patriotai, skatiname sąmoningumą, pilietiškumą, kurį galima išreikšti ne tik eisenose, mitinguose ar kitose didelėse žmonių grupėse, bet ir mažoje draugų kompanijoje. Reikia ne tik kalbėti apie patriotiškumą, pagarbą valstybei, bet ir tą parodyti. Tą padarysime įveikdami šį iššūkį”, – sakė M. Šatkus.

Pirma stotelė – Kaunas

Kelionė prasidės liepos pirmąją, penktadienį, apie 5 val. ryto nuo Vilniaus Baltojo tilto. Po 17 valandų plaukimo, beveik 170 km Nerimi, jie pasieks pirmąjį kelionės tašką – Laikinąją sostinę Kauną.

Į jį įplaukti vyrai planuoja šeštadienį (liepos 2 d.) apie 10 val. Tuo metu keliautojai trumpam prisišvartuos Santakoje, netoli Šv. Jurgio Kankinio bažnyčios (prie Pilies).

Į susitikimą su keliautojais raginama atnešti linkėjimus Lietuvai, jų laukiama įprastu formatu – laiškais ar užrašais, piešiniais ant lapų. Laukiamos ir originalios idėjos. Tiesa, vyrai priduria, kad mielai pasivaišins kauniečių atneštais pusryčiais, nes po 17 valandų kelionės baidarėmis – jau bus spėję praalkti.

Vyrai kelionės metu plauks didžiausiomis Lietuvos upėmis – Nemunu, Nerimi. Galiausiai įplauks į Kuršių marias. Kaip tikina M. Šatkus, nesustabdys nei liūtys, nei žaibai, griausmai ar net prasidėjęs pasaulinis tvanas.

„Nusiteikėme ryžtingai, mums niekas nebaisu, nusprendėme, tai ir vykdysime iki galo”, – sakė idėjos autorius.

Propaguoja sveiką gyvenseną

Visi trys draugai aktyviai sportuoja, tad specialaus fizinio parengtumo prieš didžiąją kelionę nestiprino, tačiau kaip patys sako „kaulus pramankštino”. M. Šatkus neseniai mynė iš Kauno iki Svencelės (Klaipėdos r.) 230 km dviračiu.

Su V. Rudinsku jis praėjusį savaitgalį dviračiais keliavo iki Trakų, o su L. Gužausku baidarėmis plaukė iš Jonavos į Kauną.

Iniciatyvos „Karūnos keliu” vykdytojai ne tik aktyviai sportuoja, dalyvauja bėgimo varžybose, bet ir nevartoja alkoholio.

„Kad būtų linksma, šventėje svaigalai nebūtini. Svaigintis galima natūraliai: adrenalinu, nuotykiais, geromis emocijomis”, – įsitikinęs M. Šatkus.

Jis atkreipė dėmesį į bendrą tendenciją – populiarėjantį šventimą be svaigalų. „Dabar „kietas” tas, kuris negeria, nerūko, sportuoja ir propaguoja sveiką gyvenimo būdą. Kai aš augau – buvo kiek kitaip”, – pripažino pašnekovas.

Kviečia susitikti

Kelionė startuos liepos pirmąją Vilniuje. Toliau bus plaukiama pro Kernavę, Jonavą, užsukama į Kauną, Zapyškį, Vilkiją, Jurbarką, Rusnę, Svencelę. Kelionė dviračiais prasidės iš Svencelės, tęsis Klaipėdoje, Palangoje, Kretingoje, Plungėje, Telšiuose, Šiauliuose, Radviliškyje, Panevėžyje, Ukmergėje, o finišas liepos 6 d. bus kirstas Vilniuje.

Kauniečių kelionę „Karūnos keliu” galima sekti čia. Kiekviename sustojime vyrai lauks aktyvių vietos gyventojų su linkėjimas Lietuvai.

Apie kelionės pradžią pasakojimą rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA