Norėdamos ant laužo išsikepti zefyrų į liepsnų gūsį pateko dvi mergaitės | Kas vyksta Kaune

Norėdamos ant laužo išsikepti zefyrų į liepsnų gūsį pateko dvi mergaitės

R. Tenio nuotr.

Sekmadienį Lapių miestelyje neatsargiai ant laužo norėjusios išsikepti zefyrų – apdegė dvi mažametės. Nelaimė ištiko, kai aštuonerių ir devynerių mergaitės bandė uždegti šašlykinėje buvusius nuodėgulius su degiu skysčiu. 

[galerija kiek=”4″]

Apdegė trečdalį kūno

Specialistų teigimu, skysčio į šašlykinę įpylė giminaitės. Staiga pliekstelėjo liepsnos ir mergaitės apdegė kūną. Nukentėjusiosios buvo išgabentos į LSMU Kauno klinikas. Viena iškart pateko reanimaciją, nes stovėdama arti liepsnos apdegė didesnę kūno dalį, kita mergaitė nelaimės metu buvo kiek atokiau, tad jos nudegimai nesunkūs, ji pateko į bendrąjį Vaikų ligų skyrių.

Apie šį įvykį antradienį papasakojo Kauno klinikų Vaikų chirurgijos klinikos ortopedas traumatologas, kombusciologas (nudegimų gydymo specialistas) dr. Jurijus Klebanovas, gydęs šias dvi mergaites.

„Atokiau stovėjusios mergaitės būklė šiuo metu patenkinama, ji greit važiuos namo. Kita mergaitė nukentėjo daugiau, nudegė 1/3 kūno paviršiaus: veidą, krūtinės ląstą, pilvą, rankas ir dalį šlaunų.  Toliau ši mergaitė bus gydoma perrišinėjant žaizdas, tikiuosi, chirurginių intervencijų neprireiks, randai liks minimalūs – skirsis spalva, šis pakitimas bėgant metams išsilygins ir pranyks”, – sakė dr. J. Klebanovas.

Jis prognozuoja, kad stipriau nukentėjusi mergaitė dar gis 3-4 sav., vėliau jai reikės reabilitacijos.

Degaus skysčio pavojus

Specialisto teigimu, degus skystis labai pavojingas, itin vaikams, jei nesilaikoma griežtų taisyklių, užrašytų ant kiekvieno flakono. „Dėl to kyla panašios nelaimės,  juk vaikams aplinka turi būti itin saugi, tėvų pareiga tą užtikrinti”, – teigė dr. J. Klebanovas.

Pasak jo, degus skystis, užpiltas ant degančių, dar ne visai užgesusių, karštų žarijų, sausų malkų ar anglių – pradeda garuoti, papūtus vėjui pagauna liepsną ir sprogsta. Būtent ši liepsnos banga ir nudegino mažametes.

Dr. J. Klebanovas informavo, kad per keletą mėnesių tai jau antras panašus vaikų nudegimo atvejis. „Dar yra nukentėjęs vienas mažametis, bet jo nudegimai rimtesni, nes užsidegė drabužiai, nudegimai gilūs, žymės liks visam gyvenimui”, – pastebėjo jis.

Medikas teigia, kad labai svarbu tinkamai suteikti pirmąją pagalbą apdegusiąjam, pirmiausia tai – šaltas vanduo. Būtent šaltu vandeniu gelbėjosi ir minėtos dvi mažametės, dėl to, pasak mediko, išvengta gilesnių pakitimų.

Jis pastebėjo, kad panašūs nudegimai jau retėja, mažiau pasitaiko ir kadais madingų buvusių atvejų, kai gyventojai kepdavo dešreles ant stalo, užpildami spirito. „Tada dažnai vykdavo sprogimai, nudegdavo šalia sėdintys žmonės, užsiliepsnodavo aplink buvę daiktai”, – pasakojo dr. J. Klebanovas.

Ragina akyliau sergėti vaikus

Specialistas tikina, kad vaikų nudegimų atvejų būtų galima išvengti, jei suaugusieji labiau saugotų mažamečius, neleistų prie ugnies. Jis atkreipė dėmesį, kad itin sunkūs nudegimai pasitaiko, kai vaikai būna su drabužiais, ypač sintetiniais. „Tada medžiaga prilimpa prie odos ir sukelia III laipsnio nudegimus, beje, medvilniniai drabužiai nėra tokie degūs”, – dėstė dr. J. Klebanovas.

Jo teigimu, šis nemalonus nutikimas vaiko psichikai didesnių reiškinių nepaliks, esą, iš pradžių liks baimė ugniai, tačiau paskui viskas užsimirš ir grįš į savas vėžes.

Medikas informavo, kad Lietuvoje nudegimų gydymo lygis yra pakankamai aukštas, Kauno klinikų Vaikų ligoninėje nugedimai gydomi nuo 1972 m., iki šiol pagydyta daugiau, kaip 7,5 tūkstančio vaikų.

Dr. J. Klebanovo teigimu, per metus nudega ir į ligoninę patenka iki 200 vaikų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA