Kaune prieš beveik šimtą metų: kauniečių nevertinamos žaliosios zonos | Kas vyksta Kaune

Kaune prieš beveik šimtą metų: kauniečių nevertinamos žaliosios zonos

Asociatyvi nuotr. / Kas vyksta Kaune nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ pristato straipsnių ciklą, kuriame bus pateikiamos svarbios tą dieną tarpukariu spaudoje paskelbtos naujienos, kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Birželio 28-ąją 1938-aisiais metais „Lietuvos aido” žurnalistai ragino tausoti bendrąsias miesto erdves.

“Miestuose medelių bei gėlių reikšmė yra grožio ir sveikatos atžvilgiu labai didelė. Tam kiekvienas miestas stengiasi kaip galima didesnius plotus pavesti parkams, sodams, skverams ir gėlynams. Miesto gyventojų patogumui gatvės užsodinamos medeliais bei gyvatvorėmis, kad jie turėtų tinkamą poilsiui vietą ir pavėsį.

Šiuo klausimu ypatingai rūpinasi ir palyginamai daug jau yra padariusi Kauno Miesto Savivaldybė, išleisdama tam žymias pinigų sumas. Tačiau, kaip gyvenimas rodo, nežiūrint į Savivaldybės dedamas pastangas ir išleidžiamas tam reikalingas sumas, atsiranda nemažas gyventojų procentas, kurie tų savivaldybės pastangų ne tik neįvertina, bet kartu sąmoningai ir nesąmoningai daro miestui neapsakomą žalą, skverus, takus užteršia įvairiomis atmatomis nežiūrint, kad yra gausiai pristatyta šiukšlėmis dėžių, laužo augalų apsaugos įrengimus, ant gazonų pilama sąšlavos ir pan. Miesto sode ir Vytauto parke vienais metais net po kelis kartus tenka iš naujo sodinti publikos išmindžiotus, krūmus ar gyvatvores, atželdinti iš naujo žolėmis užsėtas aikšteles ir t.t.

Kur glūdi viso to priežastis?

Į šį klausimą tenka atsakyti, šio griežtai šalintino reiškinio svarbiausioji priežastis, tai stoka išauklėjimo, visuomeninio turto negerbimas ir klaidingas supratimas būk šis turtas ir miesto pagražinimo įrengimai yra kaž kieno kito, tik ne pačių miesto gyventojų.

Pastebėjus kam nors darant žalą ar tai naikinant medelius, krūmus, gyvatvores, ar tai skinant gėles ar tai mindžiojant žolę uždraustose vietose, visi yra prašomi griežtai raguoti ir nusižengėlį arba perduoti policijai, arba išaiškinus jo asmenybę pranešti apie tai Burmistrui, kuris, einant Laukams prižiūrėti įstatymu, kiekvienu panašiu atvėju tinkamai reaguos.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA