Nelegalių migrantų vežimas – darbuotojo neteisėta veika | Kas vyksta Kaune

Nelegalių migrantų vežimas – darbuotojo neteisėta veika


Dirbu tolimųjų reisų vairuotoju. Dažniausiai darbą atlieku veždamas krovinius į Didžiąją Britaniją. Girdėjau, kad labai dažnai pasitaiko, jog į priekabą įlipa nelegalūs migrantai. Norėjau pasiteirauti, ar darbdavys iš manęs galėtų pareikalauti kokių nuostolių jei pasienyje rastų mano vairuojamoje priekaboje emigrantų, bet aš apie tai nieko nežinočiau? Materialinės atsakomybės sutartį esu pasirašęs.

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Panašaus pobūdžio teisinis klausimas visai neseniai buvo sprendžiamas Lietuvos Aukščiausiojo Teismo. Tarptautinių pervežimų įmonė prašė iš darbuotojo priteisti patirtus nuostolius, dėl nelegaliai gabentų migrantų. Tuo tarpu darbuotojas nesutiko su darbdavio reikalavimu ir gynėsi tuo, kad jis darbdavio nebuvo supažindintas su pareiginių nuostatų reikalavimais ir kita informacija, susijusia su nelegalių migrantų patekimu į transporto priemonę, taip pat su stovėjimo vietoms keliamais saugumo reikalavimais.

Pažymėtina, kad viena iš darbuotojo materialinės atsakomybės sąlygų yra neteisėta veika (DK 246 straipsnis), kuri suprantama kaip darbo pareigų, nustatytų įstatymų, kitų norminių teisės aktų, tarp jų – lokalinių, nevykdymas ar netinkamas vykdymas. Atsižvelgiant į tai, kad Jungtinės Karalystės įstatymai draudžia vežti nelegalius migrantus, esant nustatytam faktui, kad vairuotojas vežė transporto priemonėje nelegalius migrantus, yra pagrindas konstatuoti darbuotojo neteisėtą veiką. Toks aiškinimas išplaukia iš to, kad darbuotojo neteisėta veika – vairuojamame automobilyje vežimas nelegalių migrantų – kilusi iš pareigos, nustatytos ne pareiginiuose nuostatuose, o įstatymuose, pažeidimo.

Kaip pažymėjo Lietuvos Aukščiausiasis Teismas – darbdavys turi pareigą būti pats nustatęs darbo tvarką ir darbo pareigas bei pasirašytinai supažindinti su jomis darbuotoją. Tačiau ši pareiga negali būti aiškinama plečiamai, kaip reiškianti reikalavimą darbdaviui supažindinti darbuotoją su visais – tiek nacionaliniais, tiek užsienio valstybių ir pan. – teisės aktais. O įstatymo nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės. Ypač Jūsų situacijoje, kuomet turite ne vienerių metų patirtį ir įgūdžius dirbant tolimųjų reisų vairuotoju, be kita ko, ir Didžiosios Britanijos regione.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151 arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA” Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA