Kauko laiptai kauniečių akimis: be baseino, šiukšlių ir su stebėjimo kameromis | Kas vyksta Kaune

Kauko laiptai kauniečių akimis: be baseino, šiukšlių ir su stebėjimo kameromis

R. Tenio nuotr.

Kauko alėja, drauge su laiptais ir fontanu, pagaliau sulaukė ir Kauno savivaldybės dėmesio. Ruošiantis 2017-ųjų metų pavasarį prasidėsiantiems darbams, savivaldybės atstovai, drauge su urbanistais, kvietė į viešą diskusiją apie Kauko alėjos ateitį.

Nors net keletas panašių susitikimų vyko prieš keletą metų, tuomet visi kauniečių siūlymai taip ir liko užpildytose anketose. Šįkart situacija kitokia – yra numatyti tikslūs darbų etapai ir suma, skirta erdvių atnaujinimui. Ji siekia 800 tūkst. eurų.

Nuomonės išsiskyrė

Antradienio vakarą vykusiame susitikime buvo apibendrintos ir papildytos 2014-aisiais ir per pastarąsias kelias savaites kauniečių pasiūlytos idėjos, išsakytos problemos ir Kauko alėjos ateities vizijos. Kauniečiams prieš keletą metų vykusias diskusijas apibendrinę urbanistai Vytautas Buinevičius ir Martynas Marozas pateikė net keletą galimų Kauko alėjos pritaikymo galimybių. Tarp jų pateko ir vieta sportui, jaunimui, kultūrai, vandens aikštė, vieta istoriniam paveldui pabrėžti, tėvams ir vaikų žaidimams pritaikyta erdvė arba vieta eksperimentavimui.

Tiesa, specialistai pabrėžė, jog iš jų bus ir turėtų būti pritaikytos tik kelios. „Daug išsakytų idėjų iš tiesų yra racionalios ir logiškos, bet svarbiausia neperkrauti šios vietos funkcijų ir formų gausa išsaugant vietos charakterį ir neužkertant kelio įvairioms iniciatyvoms ateityje“, – susirinkusiems pabrėžė Vytautas Buinevičius.

Svarbiausia – pritaikyti bendruomenei

Į šį susitikimą atvykę kauniečiai taip pat diskutavo ir dėl didžiausių teritorijos problemų. Čia jų nuomonės sutapo – Kauko alėjai ir laiptams itin trūksta saugumo ir švaros. Tiesa, keletas kauniečių taip pat atkreipė dėmesį į tai, jog reikėtų sutvarkyti automobilių parkavimo vietas bei suteikti daugiau galimybių žmonėms su dviračiais ar vežimėliais patekti ant kalno, mat šiuo metu jie priversti keltis funikulieriumi.

Susirinkusieji taip pat svarstė, ar Kauko alėja turėtų tapti turistams patrauklia, ar likti miestiečiams ir netoliese gyvenantiems žmonėms miela erdve. Į svarstymus įsitraukė ir miesto savivaldybės atstovai. „Čia turbūt reikės spręsti tuos tris klausimus: tai vietos bendruomenės interesas, Kauko laiptų – susisiekimo komunikacijos užtikrinimas tarp rajonų ir dar pritraukimo prie nedidelio mąsto, bet tam tikro traukos objekto, kuriame galėtų truputį ir kitų rajonų gyventojai atvažiuoti ir galbūt iš kitų miestų“, – teigė miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Kauniečiai sutarė, jog svarbiausia, kad Kauko alėja taptų, kaip ir buvo anksčiau, patrauklia vieta bendruomenės susitikimui. „Juk taip ir tie turistai pasirodys“, – teigė viena susirinkime dalyvavusi kaunietė.

Kitas klausimas, sulaukęs daug diskusijų, ar Kauko alėjoje turėtų likti baseinas, ar vertėtų jį išvis panaikinti. Galiausiai buvo pritarta, jog tikrai nereikia baseino daryti tokio, koks jis buvo tarpukariu, tačiau vertėtų palikti maždaug 10 centimetrų gylio vandens plotus. „Svarbiausia, kad liktų vandens čiurlenimas. Nereikia čia nei tų didelių baseinų, nei fontanų“, – teigė kauniečiai.

Darbai prasidės 2017-aisiais

Specialistas taip pat atkreipė susirinkusiųjų dėmesį ir į tai, kad šiuo metu Kauko laiptų priežiūra savivaldybei per metus kainuoja apie 3000 eurų, tad svarbu nepamiršti pagalvoti ir apie tai, kokio dydžio šios išlaidos bus po atnaujinimo darbų.

„Dar vienas svarbus dalykas – tokio objekto eksploataciniai dalykai, jų irgi nereikėtų ignoruoti. Vienokios ar kitokios aplinkos tvarkymas dažniausiai iššaukia tam tikras eksploatacines išlaidas, bet tokie objektai dažniausiai negeneruoja pajamų“, – teigė A. Pakalniškis.

Tiesa, visi šie svarstymai – projektavimo užduoties parengiamieji darbai. Tikruosius projekto variantus parengs ir rudenį juos visuomenei pristatys Kauno SĮ „Kauno planas“. Tik po šio pristatymo bus parengtas techninis projektas, po kurio, 2017-ųjų pavasarį, ir prasidės darbai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA