Pradėjo veikti NVO registras | Kas vyksta Kaune

Pradėjo veikti NVO registras

Organizatorių nuotr.

Lietuvoje pradeda veikti savanoriškas nevyriausybinių organizacijų (NVO) registras „NVO atlasas“.

Registrą kūręs organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus teigia, kad šalyje veikia mažiausiai 2 tūkst. NVO. Visų Lietuvoje registruotų viešųjų įstaigų, asociacijų, labdaros ir paramos fondų sąrašą „Transparency International“ Lietuvos skyriui suteikė Registrų centras. „NVO atlase” organizacijų sąrašas bus atnaujinamas kasdien pagal Registrų centro duomenis. Organizacijos, norinčios turėti aktyvius profilius ir pristatyti save, turės proaktyviai užsiregistruoti.

Šiuo metu „NVO atlase“ jau užsiregistravo 2004 NVO. Iš jų bent 796 yra viešosios įstaigos, 1111 – asociacijos, 83 – labdaros ir paramos fondai, 8 – užsienio juridinio asmens ar kitos organizacijos atstovybės. Registre NVO skelbia, kokiose srityse veikia, kuo konkrečiai užsiima, kas jas remia, kas joms vadovauja, ar ieško savanorių. Dažniausiai organizacijos užpildo 60 proc. prašomos informacijos, rečiausiai (4 proc. NVO) praneša, kas jas remia.

„Džiaugiuosi, kad vis daugiau nevyriausybinių organizacijų Lietuvoje pradeda pasakoti apie save ir savo pavyzdžiu įkvepia kitus kurti naują pasitikėjimo standartą”, – sako „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas.

„NVO atlaso“ duomenimis, 66 proc. organizacijų veikia kultūros ir laisvalaikio srityje, 46 proc. – švietimo ir mokslo srityje, 40 proc – vaikų ir jaunimo srityje. 33 proc. veikia Vilniuje, 14 proc. – Kaune, 5 proc. – Klaipėdoje. 4 iš 5 NVO ieško savanorių. Dažniausiai jose dirba nuo 1 iki 3 žmonių, joms – bent 4 metai.

„NVO atlasas“ taip pat siūlo kriterijus, kuriuos turi atitikti organizacijos, norinčios vadintis nevyriausybinėmis.

„Net 538 organizacijos, norėjusios užsiregistruoti „NVO atlase“, neatitiko NVO taikomų kriterijų“, – sakoma pranešime.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA