Naujų Kauno skulptūrų konkursas įgauna pagreitį | Kas vyksta Kaune

Naujų Kauno skulptūrų konkursas įgauna pagreitį

BNS 2016/06/19 21:50
R. Tenio nuotr.

Kauno miesto savivaldybės paskelbtas architektūrinių idėjų konkursas „Kauno akcentai“ sulaukė susidomėjimo ir Lietuvoje, ir užsienyje, sako rengėjai.

Kauno skulptoriai teigia, kad nors šiek tiek skubotas, konkursas taps proga paviešinti seniai brandintus projektus.

„Susidomėjimas yra tikrai nemažas, domisi tiek profesionalūs skulptoriai, tiek jaunimas su visokiausiomis ir moderniomis, ir tokiomis crazy idėjomis, yra siūlymų, skulptoriai galvoja ir apie seniai subrandintų idėjų realizavimą“, – BNS sakė Kauno vicemeras Povilas Mačiulis.

„Jie yra ne tik iš Kauno miesto – yra kelios užklausos iš užsienio, yra Vilniaus, Klaipėdos menininkai, iš kurių gavome tam tikrų refleksijų, bet tai tikrai negarantuoja, kad jie dalyvaus“, – pridūrė vicemeras.

Šią savaitę savivaldybėje vyko pasitarimas, kurio metu skulptoriai pasiūlė koreguoti kai kurias jo sąlygas, numatyti mažiau formalių reikalavimų. Pavyzdžiui, pasiūlyta koreguoti reikalavimą, kad skulptūra neturėtų analogų – kūrėjų vertinimu, tai labai apsunkina abstraktesnių idėjų, kurios gali jau egzistuoti kur nors kitur, įgyvendinimą. Taip pat prašyta koreguoti sąlygą, kad pirmosios vietos idėjos autorinės teisės savivaldybei pereina vos autoriui gavus premiją – siūloma, kad jos atitektų tik pagaminus objektą.

Pasak P.Mačiulio, į daugumą šių pasiūlymų bus atsižvelgta, o į vertinimo komisiją įtrauks jų atstovų.

Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus skulptūros sekcijos vadovas Mindaugas Jurėnas BNS sakė, kad skulptoriai labai teigiamai vertina šį konkursą ir ruošiasi jame dalyvauti, nors ir atkreipia dėmesį, kad jis surengtas gana skubotai.

„Iniciatyva yra labai gera. Gal ji kiek paskubomis padaryta, nepasitarus iš anksto. (…) Juk kito karto greičiausiai ir nebus – nes jeigu šis neišdegs, tokio projekto daryti rankos nekils dar dešimt metų“, – apie konkurso rizikas kalbėjo skulptorius.

Kauno miesto savivaldybė yra paskelbusi konkursus dešimčiai vietų, kuriose galėtų atsirasti skulptūros. Pasak M.Jurėno, už skirtą finansavimą sukurti dešimties ilgaamžių skulptūrų greičiausiai nepavyktų, savivaldybei reikėtų pasirinkti mažesnį galutinių įgyvendinamų projektų skaičių.

„Pagal tą sumą, kuri siūloma, dešimt nepadarysi. Kokybiškas, ilgaamžes, kaip ten nurodo, šešios jau išeitų labai labai susispaudus“, – svarstė menininkas.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad tai priklauso ir nuo medžiagų bei objekto dydžio.

Konkurso aprašyme savivaldybė nurodo, kad per skulptūras turėtų atsiskleisti miesto individualumas. Savo projektus autoriai turėtų numatyti konkrečiai vietovei, atspindėdami miesto charakterį ir rasdami būdą jas įkomponuoti esamoje aplinkoje, taip pat pateikti galimo aplinkos tvarkymo, pavyzdžiui, apšvietimo sprendimus.

Taip pat numatoma galimybė siūlyti simbolių seriją, kurią vienytų viena istorija ar kontekstas.

Dešimt skulptūrų būtų išdėstytos Laisvės alėjoje ir jos apylinkėse, taip pat senamiestyje ir Santakos parke. Vienai idėjai numatoma skirti nuo 5 tūkst. iki 30 tūkst. eurų. Šio projekto biudžetas siekia 100 tūkst. eurų. Kiekvienoje iš dešimties zonų bus išrinkta po vieną laimėtoją, kuriam atiteks 1 tūkst. eurų premija.

Konkursas „Kauno akcentai“ vyksta iki liepos 24 dienos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA