Seimas spręs ar leisti namuose laikyti pusiau automatinius ginklus | Kas vyksta Kaune

Seimas spręs ar leisti namuose laikyti pusiau automatinius ginklus

BNS 2016/06/16 09:09
Asmeninio archyvo nuotr.

Seimas ketvirtadienį planuoja apsispręsti, ar leisti šauliams ir kariams savanoriams įsigyti bei namuose laikyti pusiau automatinius ginklus ir šovinius.

Darbotvarkėje numatytas balsavimas dėl pataisų, kurios šauliams numato teisę įsigyti B ir C kategorijų ginklus, priėmimo.

Pagal Lietuvos įstatymus, ginklai yra skirstomi į keturias rūšis: pavojingiausi yra A kategorijos ginklai ir šaudmenys, mažiausiai pavojingi – D kategorijos.

Pataisų iniciatoriai sako, kad jas būtina priimti norint stiprinti šalies saugumą, oponentai kelia saugumo klausimus – kaip bus užtikrinta, kad ginklai neatsidurtų netinkamose rankose ir nekiltų skaudžių nelaimių.

Pataisas, kurios šauliams bei kariams savanoriams suteikia daugiau prieigos prie ginklų, parengė grupė parlamentarų, tarp jų – Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas bei dalis šio komiteto narių, Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Benediktas Juodka.

Iniciatoriai tvirtina, kad pataisos reikalingos dėl „pasikeitusios geopolitinės situacijos regione, kai pasirengimas reaguoti į iškylančius iššūkius ir reakcijos laikas tampa labai svarbiu faktoriumi, atgrasančiu potencialų agresorių nuo karinės jėgos naudojimo Lietuvos teritorijoje“.

Pataisos sudarytų galimybę šauliams bei kariams savanoriams tarnybos metu nešiotis B ir C kategorijų ilguosius ir trumpuosius ginklus, jų šovinius, o ne tarnybos metu – savigynos tikslais nešiotis B ir C kategorijų trumpuosius šaunamuosius ginklus ir jų šovinius.

Taip pat iš įstatymų braukiama nuostata, šiuo metu sudaranti teisines galimybes įvedus nepaprastąją padėtį iš šaulių laikinai paimti jų turimus ginklus ir šaudmenis, sudaromos teisinės prielaidos šauliams veikti ir įvedus karo padėtį, nes pagal dabartinį reguliavimą būdama asociacija Šaulių sąjunga karo atveju turėtų stabdyti veiklą.

Seime anksčiau svarstytas siūlymas šauliams namuose laikyti sąjungai priklausančius automatinius ginklus, bet tuomet jam nepritarta, argumentuojant pačios visuomenės saugumu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA