Blaiviame Joninių vakarėlyje pirmieji Europoje atliks unikalią aukurų ceremoniją | Kas vyksta Kaune

Blaiviame Joninių vakarėlyje pirmieji Europoje atliks unikalią aukurų ceremoniją

Asociatyvi nuotr. /Organizatorių nuotr.

Birželio 23-26 dienomis jau trečią kartą Jonines be svaigalų švęsti pakvies vakarėlis po atviru dangumi – „Goloka Rasos”. Tiesa, švenčiama bus ne tik pagal lietuvių, bet ir vadovaujantis vedų (šventųjų indų raštų) tradicijomis.

[galerija kiek=”12″]

Organizatoriai intriguoja – šventėje susirinkusieji ne tik ieškos paparčio žiedo, bet ir išvys, kaip pirmą kartą Europoje atliekama 64-ių aukurų ugnies aukojimo ceremonija.

Kultūrų jungtis

Pasak vieno iš renginio organizatorių, vedinę kultūrą ir religiją propaguojančio Simo Grabausko, Rasos (Joninės) yra tradicinė lietuviška šventė, tačiau jos šaknys siekia senus vedinius laikus.

Todėl renginio metu bus ieškoma sąsajų tarp šių kultūrų bei mokomasi pritaikyti senovės išmintį savo gyvenime. „Festivalyje drauge pateksime į vedų, baltiškosios ir šių laikų racionaliosios kultūrų sintezę, aptiksime ir įsisavinsime joms bendras amžinąsias vertybes bei skatinsime išlaisvinti savo širdį nuo negatyvo”, – renginio esmę pristatė S. Grabauskas.

Jis ragino nesibaiminti fakto, kad renginį organizuoja vaišnavų religijos ir kultūros atstovai. „Mes neprimetame savo požiūrio į gyvenimą, tačiau visad skatiname kultūrų dialogą, tad šventės metu mielai padiskutuosime su skeptikais apie dvasines praktikas ar pasiūlysime apsilankyti vedų mokslo, skaičiuojančio 5 tūkst. metų, akademijoje Kaune”, – sakė S. Grabauskas.

Joninėse svečius pasitiks senoviniais lietuvių liaudies motyvais dekoruota erdvė: stūksos didžiulės šieno instaliacijos, erdvinės mandalos. Renginio vieta, sodybų komplekse prie tvenkinio Kelmės rajone, bus išskirstyta į keturias zonas, pagal senovinį pasaulio lietuvių suvokimą: oras, ugnis, žemė, vanduo. Pirmąjį vakarą šalia laužų bus dainuojamos baltiškos ir vedinės sutartinės, skambant kanklėms šokami apeiginiai šokiai. Naktį bus pinami vainikai ir plukdomos ugnelės.

Aktyviai švęs be svaigalų

Kaip ir kasmet, renginyje galios kelios svarbios taisyklės: nevartoti alkoholio ir mėsos, pasak organizatorių, taip bus skatinamas sąmoningumas ir skaidrus pasaulio matymas.

Kiekviena festivalio diena dalyvius nustebins unikalia programa: joga, meditacija, atskiroje zonoje – vaišnavų vienuoliai ir religinės mantros, gongai, ajurveda, paskaitos, pažinčių klubas, baltiškosios ir vedų tradicijos sąsajos, vaikų šalis su batutu, laikinosios chna tatuiruotės, vegetarinis maistas, sporto rungtys, kūrybinės dirbtuvės, socialiniai žaidimai, o birželio 25 d. lauks  spalvų šventė holi.

Kasdien paskaitų zonoje lauks skirtingi lektoriai: Darius Ražauskas, Vytautas Tumėnas, Sankirtan das, Aleksandras Žarskus, Egidijus Gubinas, Vijolė Mieleškienė, Lila Pavani, Asta Keturkienė, Vytautas Keturka, Vaida Jančienė, Eglė Giedrienė.

Muzikinėje programoje pasirodys žinomi atlikėjai: „Kūlgrinda”, Edgaras Lubys, Ieva Zasimauskaitė Kiltinavičienė, „Skaidrumos”, Ieva Gudmonaitė.

Unikalus reginys Europoje

Renginio vinis – birželio 24 d. pirmą kartą Europoje atliekama 64-ių aukurų ugnies aukojimo ceremonija. Ją pagal senas, autentiškas tradicijas atliks vedinis žynys. Organizatoriai tikina, kad visi dalyviai patirs ritualo apvalomąją galią.

Užlipę ant aukšto kalno, lankytojai ne tik stebės autentiškus, šimtmečius atidžiai saugotus vediškus aukuro uždegimo ir grūdų aukojimo ritualus, bet ir juose sudalyvaus. Pasak S. Grabausko, tokie šventi aukurai, kūrenami žynių, ruseno visame pasaulyje nuo seniausių laikų.

Į renginį visi kviečiami pasiimti po mažą akmenuką, iš jų bus bendrai daroma aukavietė. Po ritualo visi namo parsiveš po vieną akmenėlį, lemiantį gera.

Renginys vyks Kelmėje, tiksli vieta. Neturintieji su kuo nuvykti, raginami kooperuotis: grupė vykstantiems ir galintiems pavežti.

Renginys nekomercinis, įėjimas už auką. Išsami programa. Gautos lėšos bus skirtos vedinio vienuolyno Kaune renovacijai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA