Kauniečiai tęsia protestus – šį kartą dėl naujojo Darbo kodekso | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai tęsia protestus – šį kartą dėl naujojo Darbo kodekso

Gegužės 10-12 dienomis visoje Lietuvoje vyko trijų dienų prekybos centrų boikotas, kilęs po to, kai žmonės socialiniame tinkle atkreipė dėmesį į padidėjusias maisto produktų kainas. Po boikoto didžiuosiuose šalies miestuose taip pat vyko eisenos, protestuojančios prieš tokią padėtį. Ir panašu, jog šiais įvykiais istorija nesibaigė.

Seimas planų nesugadino

Šiandien ryte Seimo valdyba pateikė Lietuvos profsąjungoms ir pilietiniams judėjimams akibrokštą – naujojo Darbo kodekso priėmimo procedūros šį ketvirtadienį dar neprasidės, svarstymai nukelti į kitą savaitę. „Kitą savaitę, kuri parlamentarams turėjo būti laisva, visas dienas svarstysime tik socialinį modelį be jokių kitų klausimų“, – naujienų agentūrai BNS sprendimą nukelti svarstymą komentavo A.Sysas.

Tačiau nors ir buvo baiminamasi, kad toks seimūnų sprendimas ir visą dieną lijęs lietus sugadins protestuotojų planus, taip nenutiko. Dar prieš 19 valandą Rotušės aikštėje pradėjo rinktis kodekso pataisomis nepatenkinti ir blogo oro neišsigandę kauniečiai, žygiavę iki Miesto sodo.

Reikalavimų sąraše – ir streiko fondo įkūrimas

Ši eisena, pavadinta „Protestivaliu“, yra trijų per pastarąjį mėnesį vykusių gyventojų asamblėjų rezultatas. „Mes planavom šitą eiseną ir visuotiniu sprendimu gyventojai nubalsavo, kad šiandien yra ta diena, kai eisim. Aišku, dėl to, kad rytoj yra balsavimas. Bet, kaip žinot, jį nukėlė į kitą savaitę“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ teigė Rolandas, vienas iš eisenos organizatorių. „Toks valdžios sprendimas kelia klausimų, kodėl reikia visą balsavimą perkelt į priešpaskutinę savaitę Seimo sesijos.“

„Protestivalio“ tikslas – reikalauti, jog būtų atsižvelgta į susirinkusiųjų reikalavimus. Į juos patenka ne tik reikalavimas nepriimti Darbo kodekso pataisų, pagal kurias būtų įteisinama neapibrėžto darbo sutartis, lengvesnės sąlygos darbuotojų atleidimui, darbo valandų skaičiaus didinimas, bet ir keletas naujų prašymų.

Aktyvistai nori, jog būtų užtikrinta teisė į visuomenės gerovę (tą įvardina kaip visuotinę teisę į būstą, mokslą, sveikatos apsaugą ir netgi maistą), apribojimų susirinkimų laisvei panaikinimą bei „Visuotinio streiko fondo“ steigimą tam, kad streikas taptų tikru darbo ekonominių interesų gynimo įrankiu ir būtų įteisinti solidarumo streikai.

Optimizmas blėsta, bet rankų nenuleis

Eisenos dalyviai teigė, jog optimizmas, kad gali kažką pakeisti, pamažu blėsta, tačiau rankų vis tiek nežada nuleisti. „Kol kas sunku galvot optimistiškai, nes nei karto neteko bendrauti su jokiais valdžios atstovais, jie neparodė jokio dėmesio sukontaktuoti su bent vienu iš gyventojų asamblėjos narių. Išvis neturim žinių, kad jie planuoja atsižvelgt į mūsų nuomonę“, – pasakojo Rolandas.

Vyras teigė, jog po šiandien vykusios akcijos gyventojų asamblėja iškart imsis organizuoti kitus savo veiksmus ir veiks tol, kol bus priimtas naujasis Darbo kodeksas. Aktyvūs kauniečiai tikisi, jog bus atsižvelgta į visus jų reikalavimus. „Mūsų netenkins atsižvelgimas į tik vienas iš reikalavimų. Norime, kad jie visi būtų išpildyti ir į juos būtų atsižvelgta. O jeigu ne, tai mažų mažiausiai būtų paaiškinta, kodėl taip negalima ir būtų užmegztas dialogas tiesiogiai su gyventojais“, – teigė eisenos organizatoriai.

Jokių ryšių su prorusiškais judėjimais

Tiesa, socialiniuose tinkluose patalpinus reikalavimų sąrašą, atsirado kritikų, teigiančių, jog tai – kairiųjų ar net prorusiškų pažiūrų grupuotė. Patys organizatoriai tai neigia ir tvirtina, jog yra tiesiog dinamiškas pilietinis ir nesusijęs su jokiomis partijomis judėjimas.

„Pirmas dalykas, kurį norėčiau labai rimtai pabrėžti, tai kad kairiosios pažiūros niekuomet nereiškia ir neturėjo nieko bendro su rusiškom ar prorusiškom pažiūrom. Lietuvoje kairioji mintis išvis neegzistuoja“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ teigė organizatoriai. „Kairioji mintis nėra susieta su jokia valstybe, ji yra susieta su gyventojų socialinių grupių interesais. Ir būtent šiuo aspektu mes galėtume būti priskirti prie kairiųjų.“

Portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, jog kitą savaitę numatyti keturi Seimo posėdžiai bus skirti tik Darbo kodekso ir socialinio modelio svarstymui bei priėmimui. Rytoj, birželio 16 dieną, panašus protestas, organizuojamas profsąjungų, vyks Vilniuje prie Seimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA