Lietuva mini 75-ąsias masinių trėmimų pradžios metines | Kas vyksta Kaune

Lietuva mini 75-ąsias masinių trėmimų pradžios metines

BNS 2016/06/14 09:45
R. Tenio nuotr.

Antradienį Lietuvoje vyks Gedulo ir vilties, Okupacijos ir genocido dienų renginiai, kuriais bus minimos 1941 metais pradėtos Lietuvos gyventojų pirmosios masinės tremtys ir žudynės.

Seimo Kovo 11 Akto salėje vyks tam skirtas iškilmingas minėjimas. Renginio pabaigoje Seimo nariai tremtiniai perduos Lietuvos valstybės vėliavą bendrijos „Lemtis“ nariams ir projekto „Misija Sibiras 2016“ dalyviams.

Vakare Vilniaus Katedros aikštėje vyks koncertas „Už mūsų ir jūsų laisvę“, kuriame pasirodys šių metų Eurovizijos nugalėtoja, Ukrainos atstovė Krymo totorė Džamala. Ji atliks baladę „1944“.

Okupacijos, genocido ir sovietmečio represijų aukų pagerbimo ceremonija taip pat vyks prie paminklų politiniams kaliniams ir tremtiniams Aukų gatvėje, Vilniuje. Čia numatyta ir „Misijos Sibiras“ istorinės atminties akcija „Ištark, išgirsk, išsaugok“. Per ją bus skaitomi nuo represijų nukentėjusiųjų vardai.

Kaune Gedulo ir vilties dienos minėjimas vyks geležinkelio stotyje, kur Kauno šokio teatras „Aura“ su kameriniu choru „Cantate Domino“, pritariant Kauno pučiamųjų instrumentų orkestrui „Ąžuolynas“, inscenizuotai padės gėlių, simbolizuojančių amžinai žydintį Lietuvos tremtinių atminimą.

Klaipėdoje ši diena bus paminėta eitynėmis nuo Klaipėdos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos buveinės iki Tautos kančios memorialo, kur vyks iškilmingas minėjimas. Vakare uostamiestyje vyks choro „Dangė“ koncertas ir atminimo vakaras.

1941 metų birželio 14 dieną sovietų okupacinė valdžia pradėjo masiškai tremti Lietuvos gyventojus į SSRS lagerius ir kalėjimus. Atkūrus nepriklausomybę birželio 14-oji Lietuvoje pažymima kaip Gedulo ir vilties diena.

Per sovietų okupaciją iš Lietuvos ištremta apie 150 tūkst. žmonių, nemažai jų žuvo tremtyje nuo bado ir nežmoniškų gyvenimo sąlygų. Manoma, kad dėl 50 metų trukusios sovietinės okupacijos per trėmimus, egzekucijas, kalėjimus, rezistentų žudynes, priverstinę emigraciją ir žuvusiųjų nepagimdytus vaikus Lietuva neteko beveik milijono savo piliečių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA