Artimieji šokiruoti: žmogų perėjoje užmušusiam žmogui – draudimas vairuoti 1 metus | Kas vyksta Kaune

Artimieji šokiruoti: žmogų perėjoje užmušusiam žmogui – draudimas vairuoti 1 metus

delfi.lt 2016/06/14 16:20
Skaitytojų nuotr.

Arūnas Vainorius, sukėlęs eismo įvykį, kurio metu buvo sužalotas žmogus, prieš tai 16 kartų baustas už įvairius KET pažeidimus. Tarp jų ir už šiurkščius – už greičio viršijimą, dėl ko sukėlė eismo įvykį, už sukeltą eismo įvykį, kurio metu buvo sužalota keleivė, už pavojingą ir chuliganišką vairavimą iš jo buvo atimta teisė vairuoti 3 mėnesiams. Galiausiai A. Vainorius praėjusių metų pabaigoje pėsčiųjų perėjoje užmušė vyrą.

Tragiška nelaimė įvyko praėjusių metų lapkričio 7-ąją – Kovo 11-osios gatvėje, perėjoje, „VW Golf“ vairuotojas partrenkė žmogų, kuris nuo patirtų sužalojimų mirė.

Bylą išnagrinėjus teisme, Kauno apylinkės teismo teisėja Jurga Vasiliauskienė priėmė aukos artimuosius šokiravusį sprendimą – kaltu pripažintas A. Vainorius lieka laisvėje, o vairuoti negalės vos metus. Jam skirta pusantrų metų lygtinė laisvės atėmimo bausmė. Nuteistasis taip pat turės atlyginti 22 tūkst. eurų neturtinės žalos aukų artimiesiems.

„Arūno Vainoriaus atsakomybę lengvina tai, kad jis savo kaltę pripažino ir nuoširdžiai gailisi, jo atsakomybę sunkinančių aplinkybių nenustatyta. Kaltinamasis Arūnas Vainorius neteistas, tačiau 2012 metais buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal BK 281 str. 1 d. kaltinamajam ir nukentėjusiajai susitaikius“, – konstatuoja teisėja.

J. Vasiliauskinė nusprendė, kad kaunietis nusikaltimą padarė dėl neatsargumo, todėl užteks ir itin švelnios bausmės.

„Kaltinamasis padarė neatsargų nusikaltimą, sukeltos itin sunkios pasekmės – žmogaus žūtis, prisipažino padaręs nusikalstamą veiką, yra jauno amžiaus, dirba, darbdavio charakterizuojamas teigiamai, turi kreditinių įsipareigojimų. Įstatymas už veikos numatytos BK 281 str. 5 d. padarymą yra nustatęs vienintelę bausmės rūšį – terminuotą laisvės atėmimą, todėl A. Vainoriui skirtina bausmė įtvirtinta įstatyme, parenkant jos trukmę mažesnę nei sankcijos vidurkis. Tačiau įvertinus aukščiau paminėtas aplinkybes, kad kaltinamasis jauno amžiaus, anksčiau neteistas, padarė neatsargų nusikaltimą, dirba, teismas mano, jog bausmės tikslai gali būti pasiekti be realaus bausmės atlikimo, todėl A. Vainoriui taikytinas BK 75 str. ir bausmės vykdymas atidėtinas“, – konstatavo teisėja J. Vasiliauskienė.

Nors teisėja mano, kad sunkinančių aplinkybių nėra, tačiau savo nuosprendyje rašo.

„Byloje nustatyta, kad Arūnas Vainorius nusikalstamą veiką padarė šiurkščiai pažeisdamas KET taisykles: vairuodamas automobilį, ir artėdamas prie nereguliuojamos pėsčiųjų perėjos nesulėtino greičio ir nesustojo prieš kelio ženklą „Pėsčiųjų perėja“, kad praleistų pėsčiųjų perėjoje išėjusį pėsčiąjį, ko pasekoje partrenkė per pėsčiųjų perėją ėjusį pėsčiąjį, dėl to įvyko eismo įvykis, dėl kurio žuvo pėsčiasis. Pažymėtina ir tai, kad kaltinamojo padaryta nusikalstama veika nebuvo atsitiktinė, o nerūpestingo, neatsargaus ir neatsakingo elgesio kelyje pasekmė.

Kaltinamasis ne pirmą kartą traukiamas baudžiamojon atsakomybėn už KET pažeidimą, kurio metu nukenčia žmonės – Arūnas Vainorius buvo sukėlęs eismo įvykį, kurio metu buvo nesunkiai sužalotas žmogus, tačiau byla nutraukta kaltinamajam bei nukentėjusiajai susitaikius, šešiolika kartų buvo baustas administracine tvarka už įvairius KET pažeidimus, be kita ko ir už šiurkščius – už greičio viršijimą, dėl ko sukėlė eismo įvykį, už sukeltą eismo įvykį, kurio metu buvo nežymiai sužalota keleivė, už pavojingą ir chuliganišką vairavimą iš jo buvo atimta teisė vairuoti 3 mėnesiams, tačiau jis teigiamų išvadų iš to nepadarė, neužilgo po teisės vairuoti atgavimo padarė nagrinėjamą nusikalstamą veiką, po to vėl buvo baustas administracine tvarka už kelių eismo taisyklių pažeidimą. Kaltinamojo padarytas nusikaltimas yra susijęs ir su visuomenės saugumu“, – savo nuosprendyje rašo teisėja.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA