Laisvės alėjoje – egzotiška eisena | Kas vyksta Kaune

Laisvės alėjoje – egzotiška eisena

R. Tenio nuotr.

Vidurdienį nuo Kauno vaišnavų religinės bendruomenės šventyklos Savanorių prospekte į Laisvės alėją išjudėjo spalvingai apsirengę tikintieji. Kartu su jais keliavo rytietiškais religiniais motyvais dekoruotas didžiulis vežimas. Jo viduje – dievybių instaliacija.

[galerija kiek=”16″]

Pasak šventės organizatorių, tokios eisenos vyksta visame pasaulyje.

Kaip paaškino šventės rengėjai – šiandien minima viena svarbiausių krišnaitų religinės ir kultūrinės bendruomenės, dar vadinamos vaišnavais, šventė – Rathayatra. Pasak bendruomenės atstovo Deniso Kudrevcovo, tai dievo apsireiškimo diena, minima tik kartą metuose. Jos metu tikintieji dalyvauja eisenoje, kartu stumia vežimą, šoka ir dainuoja.

„Pasaulyje, norint pabendrauti su aukščiausiuoju, reikia patiems keliauti į bažnyčią ar kitus maldos namus, o šiandieninės šventės metu dievas pats išeina į gatvę, kad žmonėms suteiktų malonę. Kiekvienas, kuris pamato šią eiseną – apvalo širdį nuo nuodėmių, tampa laimingesnis”, – aiškino D. Kudrevcovas.

Jis pasakojo, kad šios ir kasdienių eisenų – „harinamų” metu, vaišnavai gieda šventas mantras.

Kauno krišnaitų bendruomenės lyderis Simas Grabauskas tikino, kad vaišnavų tradicija siekia daugau kaip 5 tūkstančius metų, o panašios šventės vyksta ir kitose šalyse.

„Rathayatra – tai sėkmę nešanti šventė. Kartą per metus ji vyksta ir Niujorke. Ten, kaip ir Indijoje, ji paskelbta nacionaline švente. Tądien Niujorke vyksta didžiulis paradas, net sustabdomas eismas”, – sakė S. Grabauskas.

Eisenoje sutikta aktorė Neringa Nekrašiūtė atskleidė, kad vaišnavų šventėse dalyvauja jau seniai, tad ne išimtis ir ši:

„Aš ketverius, o mano vyras jau daugiau kaip 20 metų esame krišnaitai, tikiuosi ir mūsų sūnus pasirinks šį gyvenimo būdą. Krišnaitai švenčia kiekvieną dieną ir Kaune žmonės jau pripratę prie mūsų eisenų”, – sakė N. Nekrašiūtė. Pasiteiravus, ką mano apie skirtingus, tarp jų ir skeptiškus, praeivių komentarus, ji atsakė: „Žmonės tegul vertina, o mes jiems linkime laimės.”

Visą šią savaitę panašios eisenos vyks kituose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose, Kaišiadoryse, paskutinė sekmadienį bus aplankyta Palanga.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA