Rumšiškėse minimos 75-osios masinių tremčių metinės | Kas vyksta Kaune

Rumšiškėse minimos 75-osios masinių tremčių metinės

BNS 2016/06/11 09:10
Asociatyvi nuotr. / R. Tenio nuotr.

Šeštadienį Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse prie tremtinių jurtos vyks tradicinis Laptevų jūros tremtinių brolijos (lapteviečių) susirinkimas ir 75-osios masinių tremčių metinės.

Čia lapteviečiai kasmet mini Gedulo ir Vilties dieną. Šeštadienį planuojama atidengti skulptūras „Laidotuvės“, „Malkos-gyvybė“, „Žieminė žvejyba“, kurias sukūrė Rimantas Zinkevičius. Taip pat vyks Leonardo Gutausko poemos „Veidrodis žiemą“ pristatymas. Į renginį planuoja atvykti svečiai iš Jakutijos.

Minėjime dalyvaus ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Liaudies buities muziejuje Rumšiškėse buvę tremtiniai renkasi nuo 1992 metų.

1941 metų birželio 14-18 dienomis iš Lietuvos į Sovietų Sąjungą buvo išvežta apie 18 tūkst. žmonių. Daugiausia jų išvežta į Altajaus kraštą, kiti – į Komijos, Tomsko, Novosibirsko sritį, Kazachstaną ir Krasnojarsko kraštą. Po metų beveik pusė lietuvių iš Altajaus krašto buvo išvežti į Jakutijos šiaurę prie Laptevų jūros.

Tai buvo masinių Lietuvos gyventojų trėmimų į Sibirą pradžia. Iš viso iš Lietuvos išvežta daugiau kaip 280 tūkst. gyventojų. Istorinių šaltinių duomenimis, bolševikai iš Lietuvos buvo suplanavę išvežti daugiau kaip 700 tūkst. žmonių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA