Jaunasis verslininkas: gerai pagalvokite, ar norite pradėti verslą Lietuvoje | Kas vyksta Kaune

Jaunasis verslininkas: gerai pagalvokite, ar norite pradėti verslą Lietuvoje

Asociatyvi / Archyvo nuotr.

Į portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi vyras, įsitikinęs, jog verslą Lietuvoje pradėti – itin sudėtinga. „Noriu pasidalinti patirtimi su jaunaisiais verslininkais ar žmonėmis, norinčiais pradėti verslą Lietuvoje“, – laiške teigė jis.

Prieš trejus metus vyras, gyvenantis Norvegijoje, sugalvojo įkurti žmonių įdarbinimo Norvegijoje įmonę. „Daugeliui žinoma, kad pasitikėjimas šiuo klausimu yra labai svarbus, nes yra pasitaikęs ne vienas atvejis, kada tautiečiai išvykdavo į užsienį sumokėjęs pinigus už surastą darbo vietą, o nuvykę darbo negaudavo arba būdavo apiplėšti. Mūsų darbas ir buvo saugiai suvesti Norvegijos darbdavius ir Lietuvoje esančius darbuotojus“, – pasakojo vyras.

Viskas klostėsi puikiai, kol iš įmonės sąskaitos dingo beveik visi vyrų uždirbti pinigai. „Pradėjus aiškintis, kaip, kas ir kur, išaiškėjo, kad „Sodra“ yra nuskaičiavusi pinigus už nemokamus mokesčius, kurių mums nepriklausė mokėti tik startavus su mažąja bendrija“, – pasakojo vyras.

Paaiškėjo, jog vyrams steigiant mažąją bendriją, jų niekas neperspėjo apie dokumentus, kuriuos reikia pristatyti tuo atveju, kai vienas iš įmonės savininkų yra Lietuvos, o kitas – užsienio šalies gyventojas.

„Jeigu vienas žmogus yra dirbantis užsienyje, o kitas – Lietuvoje, dirbantis užsienyje turi pristatyti kelias formas apie savo mokamus mokesčius ir draudimą“, – teigė verslininkas. „Kol šių formų nėra, pinigai negrąžinami.“

Norėdami išspręsti situaciją, verslininkai kreipėsi į Kauno „Sodrą“, kurioje jiems buvo sudarytas tolimesnių veiksmų planas: Norvegijoje gyventis vyras turi kreiptis į tarnybas, kad forma būtų atsiųsta į Lietuvą, o tai gali užtrukti net pusę metų.

„Praėjus šešiems mėnesiams, buvo gauta pirmoji forma E-104 ir mažoji dalis pinigų buvo grąžinta. Kad gautumėme A1 formą, turėjome laukti E-104. Be jos, A1 neišduodama“, – pasakojo portalui „Kas vyksta Kaune“ rašęs vyras.

Užpildžius prašymą A1 formos gavimui, vyrams teliko laukti. Tačiau praėjus dar pusmečiui, „Sodroje“ jie išgirdo, jog forma dar negauta. „Dėl neaiškumų su Kauno „Sodra“ sustabdėme veiklą beveik metams. Įmonės neuždarėme, bet veikla buvo sustabdyta ir laukėme, ką papasakos „Sodra“, – teigė vyras.

„Prabėgus beveik metams, paskambinau į Kauno „Sodrą“ ir pasiteiravau dėl A1 formos. Buvau nemaloniai nustebintas, nes istorija, girdėta beveik prieš metus, buvo jau pasikeitusi ir naująją istoriją man pasakojo kita darbuotoja“, – pasakojo jis.

Naujoji „Sodros“ darbuotoja teigė, jog prieš tai vyrus konsultavusi specialistė jau nebedirba, o reikalingą formą verslininkas turėjo pasiimti pats, o ne laukti, kol ją atsiųs.

„Mes laukėme apie pusantrų metų savo sąžiningai uždirbtų pinigų, kurių neatgavome iki šiol“, – teigė vyras. „Nepadėjo nei į lietuvių kalbą išversti popieriai iš Norvegijos mokesčių inspekcijos (100 eurų iš savo kišenės jų patogumui), nei prašymų rašymai (visi prašymai buvo rašomi nurodžius „Sodros“ „specialistės“)“, – pasakojo jis.

Norvegijoje gyvenantis lietuvis teigė, jog, jo nuomone, atidaryti įmones geriau ir naudingiau užsienyje, mat ten dirbantys specialistai paaiškina visas smulkmenas. „Jeigu turite galimybę, atsidarinėkite firmas užsienyje. Žymiai paprasčiau“, – teigė jis.

„Labai labai gerai pagalvokite, ar norite pradėti verslą Lietuvoje. Jus tiesiog apgaus, o jūsų sąžiningai uždirbtus pinigus pasisavins „Sodra“, – teigė vyras. „O norint juos atgauti „specialistės“ jums tai nepapasakos kažko, tai iš darbo išeis prieš tai nurodžiusios netinkamą informaciją. O jūs lauksite metus, dar kitus, per juos ir įstatymai pasikeis“, – laiške rašė jis.

Jei ir jūs norite pasidalinti savo užfiksuotais vaizdais ar perduoti informaciją apie įvykius Kaune, rašykite specialios funkcijos „Pranešk naujieną“ pagalba.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA