Šaltiniai: atliktos kratos Kauno tarybos nario R.Mikaičio namuose (atnaujinta) | Kas vyksta Kaune

Šaltiniai: atliktos kratos Kauno tarybos nario R.Mikaičio namuose (atnaujinta)

BNS 2016/06/10 14:07
R.Tenio nuotr.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai penktadienį atliko kratas Kauno miesto tarybos nario, šešėlinio Liberalų sąjūdžio susisiekimo ministro Rimanto Mikaičio namuose Kaune, taip pat – Seimo nario, Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojo Gintaro Steponavičiaus paramos fondo vadovo Vytauto Toleikio namuose.

BNS žiniomis, V.Toleikis šiuo metu apklausiamas STT, tai penktadienį popiet žurnalistams Seime patvirtino ir G.Steponavičius: „Aš galiu patvirtinti, kad G.Steponavičiaus paramos fondo direktoriaus namuose buvo atliktas dokumentų poėmis, fondo direktorius apklausiamas kaip liudininkas, tą aš sužinojau tiesiogiai susisiekęs su STT vadovybe“.

Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė BNS patvirtino, kad „su G.Steponavičiaus fondu susijusiose patalpose“ vyko „tam tikri proceso veiksmai“. Vėliau ji sukonkretino, kad kratos Vilniuje ir Kaune atliktos „kelių juridinių asmenų vadovų gyvenamosiose vietose, tie juridiniai asmenys yra viešoji įstaiga ir paramos fondas“.

Jos teigimu, kratos įvykdytos atliekant „proceso veiksmus rezonansiniame ikiteisminiame tyrime dėl galimai įvykdytų korupcinių veikų“.

„Taip pat prokuratūra gali patvirtinti, kad šie juridiniai asmenys siejami su Seimo nario G.Steponavičiaus vardu“, – nurodė E.Martinonienė.

Pasak jos, fondo ir viešosios įstaigos vadovų namuose kratos atliktos būtent dėl jų veiklos šiose organizacijose ir nesiejama su kitomis pareigomis.

R.Mikaitis, kurio mobilusis telefonas šiuo metu išjungtas, yra viešosios įstaigos Laisvės studijų centras vadovas. Ši įstaiga registruota R.Mikaičio namų adresu.

Laisvės studijų centro svetainėje internete nurodoma, kad jis įsteigtas 2013 metais ir yra nepriklausomas analitinis institutas, siekiantis stiprinti pilietinę visuomenę skleidžiant individo laisvės ir atsakomybės idėjas, plečiant kritinio mąstymo erdvę Lietuvoje ir užsienyje.

BNS žiniomis, kratos atliktos, atliekant ikiteisminį tyrimą dėl įtariamos politinės korupcijos, kuriame koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis yra įtariamas kyšininkavimu. Įtarimai dėl kyšininkavimo pateikti ir buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eligijui Masiuliui.

G.Steponavičius savo ruožtu tvirtina visiškai neabejojantis fondo veiklos skaidrumu, o STT veiksmus sako esant suprantamus, nes tarp fondo rėmėjų yra buvęs ir koncernas „MG Baltic“, tačiau sako, kad per visą fondo gyvavimo istoriją šio koncerno lėšos neviršijo apie 10 proc. visos paramos ir siekė apie 34 tūkst. eurų.

„Taip pat galiu pasakyti, būdamas vienas iš 32 fondo dalininkų, kad fondas vadovaujasi ir vadovavosi aukštais skaidrumo ir paramos naudojimo standartais, fondas per daugiau kaip dešimt metų gyvavimo kasmet audituojamas nepriklausomų audito kompanijų, ir fondo skaidrumas man nekelia jokių abejonių. Šiuo metu vykdomo tyrimo kontekste fondas gali sulaukti dėmesio, nes tarp fondo rėmėjų yra „MG Baltic grupė. Per fondo gyvavimo laiką šios grupės gauta parama neviršija 10 proc. visos gautos paramos“, – kalbėjo G.Steponavičius.

Anksčiau penktadienį BNS politikas sakė, kad dėl šio fondo veiklos pats teisėsaugos apklaustas nebuvo. „Ne. Esu tiesiog viešai paskelbęs visus fondo duomenis, kurie yra susiję su išlaidomis ir pajamomis, visi tie duomenys yra prieinami“, – aiškino jis.

G.Steponavičiaus paramos fondas skelbia, kad jo pagrindinis tikslas – stiprinti piliečių iniciatyvas ir pilietinę visuomenę. Nurodoma, kad fondas sukurtas 2005 metais, politikų, verslininkų ir visuomenininkų iniciatyva.

Fondas skelbia, jog remia bendruomenių ir kitų nevyriausybinių organizacijų gebėjimų stiprinimą, informacijos apie įvairias veiklos ir aktyvumo galimybes skleidimą, viešųjų erdvių pritaikymo aktyviai gyventojų veiklai projektus, bendradarbiauja su mokyklų bendruomenėmis.

Kaip rašė portalas delfi.lt, kilus korupcijos skandalui, kurio centre – didelės vertės kyšį iš „MG Baltic“ viceprezidento R.Kurlianskio galimai priėmęs buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E.Masiulis, G.Steponavičiaus fondas paskelbė, kad neprašys ir nepriims jokios paramos iš koncerno „MG Baltic“ ar su juo susijusių įmonių. Iš viso fondo duomenimis, per visus egzistavimo metus iš „MG Baltic” įmonių G.Steponavičiaus paramos fondas gavo daugiau nei 117 tūkst. litų (apie 34 tūkst. eurų).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA