Norite ramiai gyventi – įsirenkite signalizaciją | Kas vyksta Kaune

Norite ramiai gyventi – įsirenkite signalizaciją

Bendrovės nuotr.

Policijos departamentas skelbia, jog per dešimt metų vagysčių įsibraunant į gyvenamąsiais patalpas sumažėjo dvigubai. Jei 2005 metais buvo užfiksuota daugiau nei 7000, tai pernai – beveik 3000. Šis skaičius per paskutiniuosius metus stabilizavosi ir labai lėtai mažėja.

Pagal statistiką, daugiausia vagysčių fiksuojama didžiuosiuose šalies miestuose. Vien Kauno mieste pernai buvo įsibrauta į beveik 270 gyvenamųjų patalpų, o visoje apskrityje tokių atvejų užfisuota net 677. Beje, kauniečiams vertėtų susirūpinti, nes vagysčių palyginus su 2014 metais padaugėjo vos ne pusšimčiu.

Problema dar ir ta, kad tik kas trečia vagystė ištiriama, nustatomi nusikaltėliai ir vargu ar nuo to lengviau apvogtajam… Mat neretai sugautas vagis, įsiveržęs į žmogaus privačią erdvę, sunaikinęs ar pavogęs svetimą gerą, paprastai neturi iš ko atlyginti nuostolių. Be to, kaip apvogtiesiems išvengti streso, kurie jį patiria, kai randa sujauktus savo namus, kai kažkas svetimas knisosi – tiesiogine šio žodžio prasme – jų daiktuose?

Neapdairūs gyventojai

Pasak pareigūnų, vagystes dažniausiai išprovokuokuoja pačių gyventojų neapdairumas ir nesirūpinimas savo turtu. Žmonės laiko pinigus, juvelyrinius dirbinius ar kitas vertybes butuose ar namuose, neužtikrindami jų apsaugos, neįsirengia saugumą pagerinančių signalizacijų, tvirtesnių durų, spynų. O keisčiausia, kad pinigus ar brangenybes, kaip susitarę, slepia vagims puikiai žinomose „slaptavietėse“: kruopose, kituose biriuose maisto produktuose, tarp skalbinių, po lovomis, pagalvėse. Kaip slėptuvės tarnauja ir šaldytuvai ar net šaldymo kameros, knygos. Gerai, jei namuose yra įmontuotas seifas – tai, žinoma, apsunkina vagišiui darbą, tačiau tai nėra pakankama priemonė apsaugoti savo turtą. Vagišiai visas šias „slaptavietes“ puikiai žino, todėl, įsibrovę į namą ar butą, tiesiai ten ir eina. O atrakinti seifą patyrusiam vagišiui pakanka minutės-dviejų.

Net ir vagys sutinka, kad efektyviausia apsaugos priemonė – signalizacija ir sutartis su saugos tarnyba, kuri, įsijungus signalizacijai, reaguoja labai operatyviai ir veiksmingai užkerta kelią nusikaltimams.

Apsaugos priemonės būtinos ir įvairių įmonių ar įstaigų turtui apsaugoti, o restoranų, barų, naktinių klubų savininkams apsaugos tarnybos reikalingos dar ir dėlto, kad operatyviai padeda spręsti su klientais iškilusias problemas.

„Jungtukai“ – pavojingi

Profesonalūs vagys tvirtina turintys savo darbo metodiką. Į tuos objektus, kur yra įrengta signalizacija, stengiasi nelįsti. Ypač, į tas valdas, kur saugo „jungtukai“ (taip vagišiai vadina Kaune ir Klaipėdoje įsikūrusias „Jungties“ apsaugos tarnybas). Mat vagišiai jau patyrė, kad šios saugos firmos darbuotojai atvyksta gana operatyviai, visada po du, yra stiprūs ir ginkluoti vyrai. Anot profesionalių vagišių, galima rasti namų ar butų (ir įmonių), kur šeimininkai nesaugo savo turto – išsiblaškę, retai būna namuose arba, kurie įsivaizduoja, kad pas juos vagis neras nieko vertinga. „Visada rasime ką pasičiupti, – juokėsi vienas patyręs vagišius. – Sykį įlindome į iš pažiūros gana apšiurusį namą. Tačiau viduje – net netikėjome – prabangūs baldai, paveikslai, papuošalai, pinigai. Apsisukome greitai – mat smarkiai vargti ieškant vertingesnių daiktų net nereikėjo, o ir signalizacijos nebuvo. Dažniausiai vagiame pinigus ir banko korteles, papuošalus ir juvelyrinius gaminius, mobiliuosius telefonus, kompiuterius. Tokie daiktai greičiausiai realizuojami.“

Vagys dirba ištisus metus, be atostogų, visą parą. Vertėtų prisiminti, kad net kas trečias vagis vogti eina paryčiais, kada žmonės giliausiai įmigę. Ne kartą buvo apvogti namai, kai jų šeimininkai su šeimomis ramiausiai miegojo antrame aukšte. Į pirmąjį aukštą įėjęs vagišius susirinko tai, kas vertinga – pinigus, banko korteles su prisegtais PIN kodais bei kitus vertingus daiktus. Pasitaiko, kad radęs automobilio raktelius, vagis išvažiuoja iš garažo dar ir automobiliu.

Jauni vagys, sugebantys dirbti tyliai, nespjauna ir į butus. Naktį įeina net į miegamąjį ir drįsta paimti šalia lovos ar vonioje padėtus pauošalus, mobiliuosius telefonus. Užtat tie, kurie turi įrengtą signalizaciją ir ja tinkamai naudojasi, gali miegoti ramiai. Šiuolaikinė technika leidžia įsijungti nakčiai apsaugos perimetrą ir tuomet žmogus gali laisvai vaikščioti po kambarius, ramiai miegoti, tačiau jei tik kas nors pabandys atidaryti duris ar langą, suveiks signalizacija, kuri ne tik išbudins namo šeimininkus, tačiau į objektą „atsiųs“ ir ginkluotus apsaugos vyrus.

Kai kurie namų savininkai signalizacija apsaugo net ir kiemą. Nematomi spinduliai lyg voratinklis apraizgo kiemo teritoriją ir reaguoja į bet kokį didesnį objektą. Galima drąsiai teigti, kad tokių namų ar butų savininkų miegas ramus, nes jį saugo apsaugos tarnybos darbuotojai.

Nekeistų į kitą

Verslininkas Vytautas iš Kauno, kurio įmonę bei privačią valdą jau daugiau nei 10 metų saugo „Jungtis“ tvirtina, kad niekada nekeistų tokio rimto partnerio į nieką kitą. „Įmonė, kuriai patiki savo turto apsaugą, turi būti solidi ir patikima, o „Jungtyje“ dirbantys apsaugininkai būtent ir yra tie žmonės, kuriais galima pasitikėti, – vertina daugiametę patirtį verslininkas. – Didžiulis pliusas, kad vyrai į iškvietimus važiuoja dviese, uniformuoti, ginkluoti, visada pasitempę, bet kuriuo momentu pasiruošę padėti. Tai ne tik plėšikams ir vagims daro įspūdį, bet ir klientas jaučiasi saugiai, suvokia, jog bendrauja su profesionalais. Prisimenu, kai pasistačiau namą ir persikėliau gyventi, jau pačią pirmąją naktį suveikė signalizacija. Kol iš miegų pakirdusi šeima ir aš susigaudėme, kas vyksta, plėšikai, pasičiupę nešiojamąjį kompiuterį ir dar neišpakuotą dėžę su indais ir stalo įrankiais, jau taikėsi pasprukti. Vienas – pro išimtą pusrūsio langą, kitas ketino atsirakinti duris kitoje namo pusėje. Tačiau „Jungties“ apsaugos ekipažas jau buvo spėjęs atvykti ir užblokuoti plėšikų atsitraukimo kelius – šie pakliuvo tiesiai į apsaugininkų rankas. Jei būtų atvykęs tik vienas apsaugininkas, tie plėšikai tikrai nebūtų buvę sulaikyti, nes spruko į priešingas puses“.

Tramdo pažeidėjus

Greitojo reagavomo ekipažo (toliau – saugos ekipažas) apsaugininkai – Vilius ir Arnoldas –„Jungtyje“ dirba jau dveji metai. Vyrai šioje įmonėje įsidarbino tik praėję tam tikrus fizinio ir psichologinio pasiruošimo testus bei turėdami leidimą nešiotis ginklą. „Mūsų įmonės apsaugininkai vieninteliai turi teisę tarnybos metu turėti ginklą, tačiau, laimė, kad kol kas jo dar neprireikė panaudoti, – sako Vilius. – Mes juk ne tik važiuojame į privačias valdas, kai suveikia signalizacija, bet ir esame kviečiami į visuomeninės paskirties objektus, su kuriais įmonė yra sudariusi saugos sutartis: tai įvairios įmonės, barai, restoranai, striptizo klubai. O ten, kur susirenka daug jaunimo, kur vartojamas alkoholis, problemos gan dažnos. Pasitaiko, kad į barmenus ar padavėjas ima „skraidyti“ lėkštės, klientas praranda ūpą susimokėti už tai, ką suvalgė, kažko nepasidalina iš pradžių gana draugiškai nusiteikusi jaunimo kompanija ir pan.“

Tad tokių „Jungties“ saugomų objektų administratoriai pirmiausiai ir kviečiasi apsaugos ekipažą. Apsaugos darbuotojai paprastai taikiai bando išspręsti konfliktus, tačiau, jei klientas per daug įsiaudrinęs, „Jungties“ vyrai turi teisę panaudoti specialiąsias priemones. Po to, žinoma, toks pažeidėjas perduodamas policijai.

Aprūpinti naujausia technika

Apsaugininkas Vilius prisipažįsta dirbęs ne vienoje saugos įmonėje – jo darbo stažas šioje sferoje 18 metų. Vyras įsitikinęs, kad „Jungties“ saugos tarnyba yra viena rimčiausių Lietuvoje. Jo manymu, čia skiriamas didžiulis dėmesys tiek klientui, tiek darbuotojui. „Automobiliai nauji (keičiami kas dveji metai) ir gerai prižiūrimi, aprūpinti ne tik navigacine, bet ir kita kompiuterine įranga, – pasakoja Vilius. – Jei kažkuriame objekte suveikia signalizacija, mes į savo kompiuterį gauname ne tik „sausą“ adresą, tačiau ir rekomendacijas, kuriuo keliu tą objektą greičiau pasiekti, neįstrigti automobilių kamščiuose ir pan. Taip pat dispečeris nurodo ir konkrečią zoną, kurioje suveikė signalizacija. Atvykę privalome apžiūrėti, ar niekas nepažeista: ar neišdaužyti langai, ar užrakintos durys ir panašiai – išsiaiškinti, kodėl signalizacija suveikė. Mūsų darbas – sulaikyti pažeidėjus, neleisti jiems palikti nusikaltimo vietos bei užtikrinti tolesnę objekto apsaugą“.

Kaip minėta, „Jungties“ apsaugos vyrai dirba po du, jų ekipažai išsidėstę tam tikrose miesto vietose, kad kuo greičiau būtų galima pasiekti bet kurį saugomą objektą. Vienam saugos ekipažui pajudėjus iš savo vietos, kiti ekipažai keičia savo buvimo vietą, kad tarsi voratinklis dengtų visą miestą „Šiuolaikiniuose namuose ir butuose – daug stiklo: didžiulės siklinės durys, langai, terasos, net stogai, – aiškina Arnoldas. – Pasitaikė, kad apsiginklavę plytgaliais vagišiai išmušė namo durų stiklą ir, bėgdami per svetainę, rinkosi vertingesnius daiktus, ketindami išlįsti per didžiulius namo langus. Kadangi visada dirbame dviese, o dispečeris pulto kompiuteryje mato pavojingas vietas ir apie tai praneša mums, tai objektą apsupome: vienas plėšikėlis įpuolė į mano rankas, o kitas, pamatęs, kad bendras sučiuptas, ketino kailį išnešti per kitą pusę – bet ten jau laukė mano kolega“.

Kelių eismo taisyklės nenumato išimčių greito reagavimo ekipažų vairuotojams, todėl labai svarbu, kad kiti eismo dalyviai, reaguojantiems saugos tarnybos ekipažams būtų tolerantiški ir supratingi.

„Mes ne lenktyniaujame ar „dragą“ žaidžiame, mes skubame, galbūt, užkardyti nusikaltimą – galbūt, jų draugų būstas ketinamas apiplėšti, – piktinosi Arnoldas. – Supratingesni dažniausiai tie, kurie jau turi įsirengę signalizaciją namuose.

Rūpintis privalo kiekvienas

Kiekvienas žmogus privalo saugoti savo turtą. Tačiau nuo įžūlių įsilaužėlių ne visada padeda tvirtos šarvuotos durys, sudėtingų konstrukcijų spynos, grotos, apsauginės langų plėvelės ir kitos panašios priemonės. Todėl svarbiausia patalpų apsaugos dalis vis dėlto yra apsauginė signalizacija, prijungta prie centralizuoto stebėjimo pulto.

Renkantis saugos tranybą, kuri vykdys operatyvų reagavimą ir užtikrins jūsų turto saugumą, būtina atkreipti dėmesį į įmonės stabilumą, patikimumą, sukauptą patirtį, įvertinti, ar joje dirbantys darbuotojai yra tinkamai parengti suteikti kvalifikuotą pagalbą, kiek įmonė turi greitojo reagavimo ekipažų, kiek, suveikus signalizacijai, į objektą atvažiuoja apsaugos darbuotojų, ar jie yra ginkluoti, išsiaiškinti, ar saugos tarnyba dirba su patikimomis techninėmis priemonėmis naudoja šiuolaikiškas ir pažangias technologijas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA