Paaiškėjo, kad lietuviai išgeria kur kas mažiau nei skelbta | Kas vyksta Kaune

Paaiškėjo, kad lietuviai išgeria kur kas mažiau nei skelbta

BNS 2016/06/09 17:53
Kas vyksta Kaune skaitytojų nuotr.

Alkoholio suvartojimo Lietuvoje rodikliai yra klaidingi – statistikai į juos neįtraukia kai kurie svarbių veiksnių, rodo naujas tyrimas. Pasak jo, suskaičiavus šešėlinio alkoholio pardavimą, emigrantų ir užsienio turistų išvežamą alkoholį, šis rodiklis yra mažesnis beveik 1 litru – apie 13,1 litro vienam gyventojui.

Verslo konfederacijos Mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas tvirtino, kad skaičiuojant alkoholio suvartojimą, būtina įtraukti šiuos veiksnius, nes jie daro didelę įtaką.

„Dabartinė statistika atspindi tik legalioje rinkoje parduotą alkoholį, o nes suvartotą. Kažkodėl mes parduotą alkoholį automatiškai paverčiame suvartotu. Dalis emigrantų, kurie grįžta, vežasi prekes atgal. Vežasi dėl labai paprastos priežasties – natūraliai žmonės emigravo į aukštesnio pragyvenimo lygio valstybes, kur akcizai ir apmokestinamas didesnis. Alkoholis pas mus yra pigesnis, ir natūralus yra noras tą alkoholį persivežti, kur gyveni. Tai yra reikšminga ir neįvertinama“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį teigė M.Dubnikovas.

Tyrimų bendrovės „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“ partneris Darius Dulskis mano, jog ir 13 litų vienam žmogui rodiklis neatspindi tikrovės.

„Tarptautinių institucijų reitinguose mes papuolame su viduje suskaičiuota statistika. Mes nesame patenkinti tais 13 litrų. Reikia didesnių tyrimų ir imčių. Čia tik pirmas bandymas. Tas litrų skaičius turėtų būti dar mažesnis. Reikia tikėtis, kad skaičiuosime objektyviau ir neatsidursime tarp pirmos, antros, trečios vietos tarp suvartojimo“, – spaudos konferencijoje teigė D.Dulskis.

„Skaičiuoti galime kaip norime ir įvertinti kaip norime, bet EBPO pasiima tuos skaičius iš antrinių duomenų, ir taip mes patenkame į tuos reitingus. Peršasi išvada, kad reiktų, remiantis kitų valstybių patirtimi, susitvarkyti link objektyvumo tuos skaičiavimus“, – pridūrė D.Dulskis.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2014 metais vienas šalies gyventojas vidutiniškai suvartojo 14,2 litro gryno alkoholio. Tačiau tyrėjams įvertinus papildomus šešėlinio alkoholio pardavimus, emigrantų išvežamą alkoholį, užsienio turistų suvartojimą ir logistikos įmonių darbuotojų išvežimą, šis rodiklis nukrito iki 13,14 litro.

Būtent šešėlinio alkoholio veiksnys alkoholio suvartojimą padidina 1,5 litro, tačiau užsienio turistų suvartojimas sumažina 0,56 litro, emigrantų – dar 2,64 litro. Tačiau nepavyko apskaičiuoti logistikos darbuotojų išvežimo įtakos.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos bei Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) užsakymu tyrimą atliko „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“, o atskiras jo dalis – Lietuvos laisvosios rinkos institutas, rinkos tyrimų kompanija „Synopticom“ ir „Spinter tyrimai“.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, Lietuva patenka į daugiausia alkoholio suvartojančių Europos šalių trejetuką.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA