Prezidentės metiniame pranešime premjeras įžvelgia rinkiminį politikavimą | Kas vyksta Kaune

Prezidentės metiniame pranešime premjeras įžvelgia rinkiminį politikavimą

BNS 2016/06/09 13:25
R. Tenio nuotr.

Premjeras Algirdas Butkevičius šalies vadovės Dalios Grybauskaitės metiniame pranešime sako išgirdęs tik kritiką Vyriausybei, kurią aiškina siekiu sumažinti dabartinių valdančiųjų populiarumą artėjant Seimo rinkimams.

„Aš neišgirdau prezidentės ataskaitos šį kartą, tik išgirdau kritiką Vyriausybės atžvilgiu, ir aš tai vertinu kaip pranešimą, padarytą prieš artėjančius rinkimus, kad kuo labiau sukritikuotų Vyriausybę ir kad visuomenė patikėtų tam tikra netiesa, kuri čia buvo atskleista, ir rinkimuose neigiamai rinkėjai vertintų valdančiąją daugumą“, – žurnalistams ketvirtadienį Seime komentuodamas D.Grybauskaitės metinį pranešimą sakė A.Butkevičius.

Pasak jo, daugelis kritikos strėlių – dėl didelių išlaidų ekspertams, socialinio jautrumo stokos – turėtų būti nukreiptos į ankstesnius centro–dešinės valdančiuosius, nes tokią situaciją esą lėmė ankstesnio Ministrų kabineto sprendimai.

„Ekspertams pinigai, kurie skirti, yra konservatorių laikais pradėtas arbitražas Stokholme, ir advokatams mokamos sumos iki šios dienos. Dėl socialinio jautrumo tikriausiai pati prezidentė turi prisiimti atsakomybę, nes jos laikotarpiu buvo sumažintos pensijos, darbo užmokestis, ir kaip tik ši Vyriausybė šiemet baigia anos konservatorių – liberalų Vyriausybės (sprendimu sumažintas) kompensuot socialinio draudimo pensijas, šį mėnesį pradedame kompensuoti pensijas dirbusiems pensininkams, tad manau, kad (priekaištus) apie socialinį jautrumą reiktų peradresuoti visai kitiems žmonėms“, – sakė A.Butkevičius.

Jis taip pat tvirtino, kad šalies ekonomikos augimas šiuo metu yra vienas sparčiausių tarp Baltijos šalių. „Tikriausiai nepateikė patarėjai informacijos, kad bendras vidaus produktas pirmajame ketvirtyje augo 2,5 proc., yra aukštesnis negu Estijoje ir Latvijoje“, – sakė premjeras.

„Nepaprastai sėkmingai, Europos Komisija pripažino, kad Lietuva susidorojo su išoriniais iššūkiais suvaldant ekonominę krizę dėl Rusijai pritaikytų sankcijų, nes yra EK analizė, kad didžiausias poveikis turėjo būt Lietuvai, todėl aš negaliu kitaip vertinti šios ataskaitos ar pranešimo kaip priešrinkiminio tam tikro niuanso. Vėl Vijūnėlės dvaras paminėtas, kur teisininkų pasakyta, kad viskas subliuško ir yra netiesa, o kažkodėl darželiai, kiti dalykai, kur buvo kainos leidžiamos išpūsti šilumos, elektos sūkyje, tam tikri šilumos gamintojai leido sukaupti milijoninius pelnus, kur mes suvaldėm ir leidom sumažinti kainas, kažkodėl nepaminėta“, – kalbėjo premjeras.

Perklaustas, ar jis nori pasakyti, kad skaitydama metinį pranešimą D.Grybauskaitė melavo, ar tendencingai pateikė informaciją, premjeras atsakė: „Aš nesakau, kad melavo, aš galiu pasakyt, kad tai buvo kritika Vyriausybei ir buvo ieškoma kaip įmanoma (labiau) pateikti visuomenei, kad visi tuo patikėtų“.

Ketvirtadienį skaitydama metinį pranešimą Seime prezidentė D.Grybauskaitė sakė, kad valstybė praranda strateginę kryptį, o pastarųjų metų Lietuvos pažangą ribota vadina ir Europos Komisija. Taip pat šalies vadovė kalbėjo apie perteklines valdžios išlaidas bei socialinio jautrumo stoką.

Prezidentės teigimu, strateginiai apsisprendimai šiuo metu yra gyvybiškai svarbūs valstybės sėkmei, tačiau kol kas įvaldytas tik darbo grupių kūrimo menas – kelios dešimtys jų dar ieško įvairių sprendimų.

„Keturiolika ministerijų turi 347 pavaldžias institucijas, tačiau Seimo Audito komitetui pateiktos ataskaitos byloja, kad vien pernai ekspertams ir galimybių studijoms išleista 11 milijonų eurų. Vyriausybės kanceliarija išlaidas ekspertams padidino 35 kartus. Deja, net ir po tokių investicijų turime pripažinti strateginį neįgalumą“, – pareiškė D.Grybauskaitė.

D.Grybauskaitė ketvirtadienį Seime skaitė savo septintąjį metinį pranešimą. Konstitucija įpareigoja valstybės vadovą kartą per metus apžvelgti padėtį Lietuvoje, šalies vidaus ir užsienio politiką.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA