Kauniečiai: Tėvo diena mums ypatinga | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai: Tėvo diena mums ypatinga

„Kas vyksta Kaune" nuotr.

Pirmąjį birželio sekmadienį minint Tėvo dieną, Kaune kaip niekad buvo gausu tėčių su atžalomis, dažno veide slėpėsi kukli šypsena. Kartu šiandien sveikinti ir krikšto tėvai.

[galerija kiek=””]

Monsinjoras ragina daugiau bendrauti

Monsinjoras Artūras Jagelavičius teigė, kad tėvų pareigos nuo seno išlieka tos pačios: auklėti savo vaikus.

Neseniai nusistebėjau vieno tyrimo rezultatais, rodančiais, kad Lietuvoje tėčių vaidmuo neegzistuoja, tik mamos. Dėl to, mano manymu, kaltas netolygus tėvo ir mamos rolių pasiskirstymas, Lietuvoje – matriarchatas. Vyrai sukrauna atsakomybę ant moterų pečių, o jie apsiriboja pinigų uždirbimu ir daugiau nenori niekuo rūpintis, bendrauti su vaikais”, – sakė monsinjoras.

Jis prisiminė, kad dar Smetonos laikais mokyta, kaip bebūtum pavargęs – privalai skirti dėmesio vaikui, pakalbinti, pasiteirauti kaip sekasi. Jau tada akcentuotos tėvo pareigos: rūpintis vaikų fiziniu, moraliniu, socialiniu, dvasiniu ir kultūriniu ugdymu.

Monsinjoras susirūpinęs, kad kasmet apie porą tūkstančių vaikų lieka be tėvų: „Tai galybė nelaimingų vaikų.”

Pašnekovas patarė vaikų auklėjimo klausimus aptarti dar prieš tuokiantis, o svarbiausia, ką tėvas gali duoti vaikui – parodyti kaip myli jų mamą, nes vėliau šį šeimos modelį užaugęs vaikas naudos jau kurdamas savo šeimą. „Kviečiu šeimas dažniau kartu susėsti prie stalo, išsikalbėti ir ugdyti savo valią”, – linkėjo monsinjoras A. Jagelavičius.

Ką apie Tėvo dieną mano tėčiai ir jais dar tik tapsiantys?

Kokios svarbos Tėvo diena yra patiems tėčiams ir dar tik būsimiems, domėjomės Kauno gatvėse sutiktų praeivių.

Trijų vaikų tėvas Tomas pasakojo, kad Tėvo dieną šventė nuo ryto: pasveikino savo tėtį, tada jį pradžiugino pačio vaikai, o dabar keliauja sveikinti krikšto tėtį. Vyras teigė, kad visad šią dieną nueina į maldos namus su visa šeima. „Tėvas yra labai reikšmingas vaikui, jis antras po mamos.”

Tirjų vaikų tėvas Rolandas taip pat teigė, kad ši diena jam svarbi, o kiekvienas tėvas savo vaikui turi būti reikšmingas pavyzdžiu.

„Gaila, kad tą reikšmingumą supranti, kai tėvo jau netenki… ”

Pasak Rolando, tėvas privalo užtikrinti gerovę savo vaikams, auklėti, rodyti pavyzdį.

Ar gerai tai darė, kiekvienas tėtis įsitikins senatvėje: „Kai užaugs vaikai, norėčiau, kad manęs nepamirštų. Žvelgiant į pensiją, sunkų senolių pragyvenimą, vieninteliai vaikai galės seniems tėvams padėti, juk kas daugiau senatvėje pasirūpins?”, – klausė Rolandas.

Vienos dukros tėvas Artūras Nagumanovas: „Tėvo diena yra labai svarbi, nors mūsuose ji nublanksta prieš Motinos dieną, tačiau abi šios šventės turėtų būti vienos svarbiausių. Jos svarba priklauso nuo to, kiek tėvas yra svarbus vaikui. Įvairūs moksliniai tyrimai rodo, kad tėvas yra kertinė figūra kiekvienam iš mūsų, jo buvimas ar nebuvimas labai stipriai įtakoja mūsų asmenybę, gyvenimus. Tėčius reikia gerbti ir mylėti ne tik per Tėvo dieną. Šiandien svarbu pasvarstyti, o koks aš tėtis arba ar esu pasiruošęs juo tapti? Kartais tai puiki proga atnaujinti santykius su tėvu, jei jie buvo nutrūkę. ”

Gediminas A.:„Šiandien ypatinga diena. Tėčio diena! Žmogaus, kuris po kojomis paklojo visą pasaulį, dangų ir žvaigždes. Eidavo į kiekvieną koncertą, susirinkimą, varžybas, būdavo visada šalia, kai man labiausiai reikėjo. Tėtis yra labai svarbus, nes vaikas, augdamas ir matydamas darnią, gražią ir mylinčią šeimą, išsiugdo šias vertybes būsimai savo šeimai.”

Simas Grabauskas: „Šiandien labai svarbi diena. Ji mums turi priminti, apie pagarbą tėvams.”

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA