„Mokslo salos“ konkurso projektus vertins pasaulyje žinomas architektas | Kas vyksta Kaune

„Mokslo salos“ konkurso projektus vertins pasaulyje žinomas architektas

Kaunas.lt nuotr.

Nemuno saloje iškilsiančio mokslo populiarinimo centro architektūrinę vertinimo komisiją papildė vienas įtakingiausių pasaulio architektų. Ambicingas projektas sudomino Italijos architektą Massimiliano Fuksą.

Pasauline architektūros asmenybe tituluojamas M. Fuksas neabejoja „Mokslo salos“ projekto sėkme ir jame įžvelgia daug privalumų Kaunui bei visai Lietuvai.

„Manau, kad Nacionalinio mokslo ir inovacijų centro statybos Nemuno saloje yra nuostabi idėja. Tai taps vieta, kuri apjungs mokslo atradimus ir inovacijas su kultūra, prisidės prie žinių sklaidos proceso, didins verslo galimybes, duos naudos jau esamiems valstybės ištekliams, gerins miesto ir visos šalies konkurencingumą bei galiausiai spartins jos plėtrą. Negaliu tiksliai atsakyti, kaip galėtų atrodyti ir kuo turėtų išsiskirti būsimasis „Mokslo salos“ pastatas. Mano vizijoje tai turėtų būti tarsi miestas mieste, kuris savyje talpintų laboratorijas, atskiras erdves parodoms, mokslui ir paskaitoms. Svarbiausia, kad visa tai būtų atvira ir prieinama plačiajai visuomenei“, – pasakojo M. Fuksas.

Romoje su M. Fuksu susitikę Kauno vicemeras Povilas Mačiulis ir tarybos narys Jonas Audėjaitis tvirtino gavę ne vieną vertingą patarimą, susijusį su šio svarbaus konkurso organizavimu. M. Fukso kaip žiuri nario kandidatūrai mokslo populiarinimo centro architektūrinį konkursą rengianti kompanija „Malcolm Reading Consultants“ pritarė be jokių diskusijų.

„M. Fuksas iš tikrųjų yra pasaulinio garso architektas, kuris visame pasaulyje projektuoja išskirtinius objektus. Tai, kad ši iškili asmenybė ne kartą lankysis Kaune ir dalyvaus „Mokslo salos“ konkurso žiuri, mums – didelė garbė“, – sakė J. Audėjaitis.

Pasak vicemero P. Mačiulio, M. Fuksą su Lietuva sieja šaknys, apie kurias architektas visuomet kalba su nuoširdžiu pasididžiavimu, mat jo tėvas – lietuvis žydas, kilęs iš Kauno.

„Tas ligšiolinis ryšys su Kaunu ir tapo vienu iš faktorių, padėjusių jam apsispręsti dėl dalyvavimo vertinant „Mokslo salos“ projektus. Ponui Massimilianui svarbus Kaunas, o mūsų miestui labai reikšmingas tokios aukštos kompetencijos žmogus. Tai užtikrins, kad Nemuno saloje iškils tikrai unikalus objektas“, – akcentavo P. Mačiulis.

„Mano prosenelis Kaune dirbo druskos prekeiviu“, – Kaunui artimas šeimos istorijos detales M. Fuksas.

72 metų amžiaus M. Fuksas iki savo penkiasdešimtmečio profesoriavo Kolumbijos, Niujorko, Paryžiaus ir kituose universitetuose. Už savo kūrinius architektas pelnė daugybę garbingų apdovanojimų tarptautiniu mastu.

Jo profesiniame dosjė puikuojasi ilgas sąrašas garsių ir išskirtinių architektūros objektų visuose pasaulio žemynuose. Vienas naujausių – Romoje suprojektuotas 55 tūkst. kvadratinių metrų ploto konferencijų centras ir viešbutis, perteikiantis architekto sumanytą „debesies“ koncepciją. Architektūros meistro kūrybinį polėkį vaizdžiai įkūnija 2013 metais Kinijoje atidarytas unikalaus dizaino, apie pusantro kilometro ilgio Šendženo tarptautinio oro uosto trečiasis terminalas, savo forma primenantis stilizuotą lėktuvo siluetą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA