Skandalo VDU pro akis nepraleido ir akademinės etikos kontrolierius | Kas vyksta Kaune

Skandalo VDU pro akis nepraleido ir akademinės etikos kontrolierius

Asociatyvi nuotr.

Į viešumą iškilęs Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojos, studento ir jo mamos bandymas susitarti dėl pažymio pakėlimo sulaukė ir akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus komentaro.

Lietuvos Respublikos akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius dr. Virgilijus Sadauskas ragino akademinę bendruomenę nelikti abejinga ir, susidūrus su panašiomis situacijomis, kreiptis į mokslo ir studijų institucijos akademinės etikos komisiją arba Lietuvos Respublikos akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybą.

Pasak V. Sadausko, ugdyti atsakomybę galima ir pradedant nuo paprastų dalykų, tai yra, pamačius, kad nesąžiningai elgiamasi mokslo ir studijų aplinkoje, reikėtų apie tai pranešti. „Tik vieša diskusija apie iškilusias problemas gali duoti apčiuopiamų rezultatų“, – teigė kontrolierius.

Jo nuomone, nusižengimų viešinimą galima laikyti prevencine priemone, mat susidurdamas su realia situacija akademinės bendruomenės narys mato, kokios pasekmės laukia pažeidus akademinę etiką ir netinkamas elgesys tampa puikiu pavyzdžiu.

Komentuodamas konkrečiai VDU nutikusį įvykį dr. V. Sadauskas pabrėžė, kad savo įvaizdį akademinė įstaiga formuoja pati ir tik vadovybė ar kiti akademinės bendruomenės nariai sprendžia, kaip reikėtų pasielgti su žmogumi, pažeidusiu akademinę etiką. Tiesa, kontrolierius ragina nepamiršti, jog visi žmonės – klystančios būtybės, kurioms priklauso teisė pasitaisyti.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, jog 2013-aisiais VDU studentas Arnas Bendaravičius neišlaikė Lietuvos kultūros istorijos dalyko egzamino, gavo 4 ir kreipėsi į dalyką tuo metu dėsčiusią Giedrę Milerytę-Japertienę su prašymu peržiūrėti egzamino rezultatus.

Nepavykus susitarti pačiam, jo mama, tuometinė VDU rektoriaus padėjėja strategijai, pati parašė laišką dėstytojai, kuriame bandė susitarti dėl pažymio pakėlimo, studentui neateinant į egzaminą. Tiesa, dėstytoja į laišką niekaip neatsakė ir ne tik nepakėlė pažymio, bet ir informavo apie įvykį tuometinį VDU rektorių Zigmą Lydeką. Šis suformavo R. Bendaravičienei drausminę nuobaudą ir pareiškė įspėjimą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA