Į Raudondvario menų inkubatorių įžengė profesionalių menininkų desantas | Kas vyksta Kaune

Į Raudondvario menų inkubatorių įžengė profesionalių menininkų desantas

R. Tenio nuotr.

Trečiadienį Raudondvario dvaro Menų inkubatoriuje pasirašytos bendradarbiavimo sutartys, įrodančios, kad šioje erdvėje žymiai padaugės profesionalių menininkų pasirodymų.

[galerija kiek=”16″]

2015 m. atidarytas Inkubatorius yra įrengtas XVII a. Raudondvario dvaro sodyboje, buvusiame žirgyne, kuris renovuotas ir perdarytas į 500-ų vietų teatro ir koncertų salę. Projekto idėja buvo brandinta nuo 2011 m.

Bendradarbiaus su profesionalais

Šiandien bedradarbiavimo sutartis pasirašė šešios institucijos: Kauno rajono savivaldybė, Nacionalinis Kauno dramos teatras, Kauno valstybinis muzikinis teatras, Kauno valstybinė filharmonija, Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyrius ir akordeonistas Martynas Levickis.

Jie įsipareigojo aktyviai bendradarbiauti švietimo, kultūros ir meno srityse. Nuo šiol Raudondvario Menų inkubatoriuje vyks profesionalų koncertai, bus vaidinami spektakliai, vyks fotografijų parodos.

Dvarų kultūros dvasia

Nacionalinio Kauno dramos teatro generalinis direktorius Egidijus Stancikas teigė, kad Menų inkubatoriaus projektas iš pradžių atrodė, lyg utopija: „Bet utopija greitai virto realybe”, – pastebėjo jis.

E. Stancikas paneigė sklandančias kalbas, kad naujasis Menų inkubatorius sužlugdys Raudondvario kultūros centro veiklas.

„Šis inkubatorius skirtas profesionaliam, o ne mėgėjų menui”, – patikslino jis ir pridūrė, kad tai unikalios sąlygos profesionalaus meno edukacijai, stovykloms, festivaliams rengti.

Akordeonistas Martynas Levickis priminė, kad dar nuo XVII a. muzika yra neatsiejama nuo dvarų, ir nors XXI amžiuje dvarininkų, kunigaikščių nebėra, muzika, istorija išlieka, pakito esą tik formatas.

E. Stancikas priminė, kad dvarų kultūros pagrindinė misija – profesionalų meną pristatyti toje aplinkoje, kurioje jie būdavo demonstruojami nuo seno. Jis tikino, kad Dramos teatras sukurs tokių kultūrinių produktų, kurie bus įdomūs ne tik Lietuvai, bet ir pasauliui.

Pasak M. Levickio, menų inkubatoriai dažniausiai traukia vizualinio meno atstovus, o ir pats terminas kiek neįprastas: „Man nepatinka žodis „inkubatorius”, jis simbolizuoja uždarumą, tikuosi Raudondvario atveju tai bus tik žodis, idėjomis jis bus atviras darinys.”

Europai ir pasauliui

Kauno valstybinio muzikinio teatro vadovas Benjaminas Želvys pastebėjo, kad naujoji erdvė puikiai tiks jauniems žmonėms, ką tik atėjusiems dirbti į teatrą. Jis patikino, kad Menų inkubatoriuje bus rodomi spektakliai, kurių Muzikiniame teatre žiūrovai negalės išvysti – turės atvykti į Raudondvarį.

Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Gintaras Česonis džiaugėsi, kad iš naujosios erdvės turės galimybę transliuoti gerą žinią Europai ir pasauliui. „Tai vieta, kur gims nauji, išskirtiniai kūriniai. Tikiu, menininkai čia bandys įprasminti dabartį ir net nuspėti ateitį, tai šios vietos misija.”

Atsiras fontanas ir vynuogynas

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas atskleidė, kad šalia inkubatoriaus netrukus atsiras fontanas, bus įveistas vynuogynas, sutvarkyta infrastruktūra, įrengtas apžvalgos takas su bokštu, lauko amfiteatras, kuris žiemą taps čiuožykla. Taip pat rengiamas Raudondvario dvarą valdžiusio grafo Tiškevičiaus medžioklės trofėjų kambarys.

Planuose ir apgyvendinimui skirtų apartamentų įrengimas, kuris veiks viešbučio pagrindu, teiks maitinimo paslaugas.

Pirmasis renginys po šešetuko sutarčių pasirašymo bus Martyno Levickio suorganizuotas koncertas liepos 2 –ąją, čia koncertuos 80-ties muzikantų Bremeno jaunimo simfoninis orkestras, kuris ant scenos pasirodys su dainininke Rūta Ščiogolevaite.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA