A.Sabonis ir toliau vadovaus Lietuvos krepšiniui | Kas vyksta Kaune

A.Sabonis ir toliau vadovaus Lietuvos krepšiniui

delfi.lt 2016/05/31 13:48
Asociatyvi nuotr. / DELFI nuotr.

Formalumai sutvarkyti – Lietuvos krepšinio federacijai (LKF) dar vieną kadenciją vadovaus Arvydas Sabonis. Legendinis šalies krepšininkas į aukščiausią postą kandidatavo vienintelis ir iš jo nesitrauks dar iki 2020 metų.

Be konkurencijos

„Su mano kalbomis nėra lengva, bet kažką pasirašiau, – prieš balsavimą į visus narius kreipėsi A. Sabonis. – Esame tvirti pasauliniame reitinge po JAV ir Ispanijos, olimpinėse žaidynėse dalyvausime septintą 7 kartą – tai unikalus pasiekimas mažai šaliai. Ir tai – krepšinio bendruomenės nuopelnas. Nuveikėme nemažai darbų olimpiniame cikle, nes veikėme kaip komanda. Labai tikiuosi palaikymo ir supratingumo siekiant vieno tikslo – išlaikyti Lietuvą pasaulio krepšinio elite.“

Visuotinėje konferencijoje užsiregistravo 85 nariai, o atvirame balsavime dalyvavo 81 – sprendimas buvo priimtas vienbalsiai.

Tiesa, Lietuvos krepšinio lygos (LKL) generalinis direktorius Romualdas Brazauskas kiek nusivylė, kad neatsirado daugiau kandidatų į šį postą. Be to, vienas LKL vadovų prezidento metinėje ir kadencijos ataskaitose taip pat pasigedo savikritikos.

Pirmą kartą į LKF prezidento kėdę A. Sabonis sėdo 2011-ųjų spalį, bet kadencijos pradžią buvo nuspręsta nukelti metais, kad ji baigtųsi po Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių.

2013 metais po Europos čempionato A. Sabonis buvo paskelbęs apie pasitraukimą iš pareigų, bet vėliau, postą palikus tuomečiam LKF generaliniam sekretoriui Mindaugui Balčiūnui, apsigalvojo.

Naujoji kadencija apima kitą olimpinį ciklą – nuo 2017 iki 2020 metų.

Prieš ją A. Sabonis iškėlė svarbiausius ketverių metų tikslus: sukurti jaunųjų talentų ugdymo sistemą, sukurti LKF narystės ir licencijavimo sistemą, LKF duomenų bazę (nuo 1922-ųjų metų) perkelti į internetinę erdvę, padėti moterų klubams sugrįžti į Europos turnyrus, kovoti su sutartomis rungtynėmis ir korupcija bei įkurti krepšinio namus ir muziejų.

Palaikys FIBA

A. Sabonis dar kartą patvirtino, kad LKF ir toliau laikysis ankstesnės pozicijos ir žada iš LKL šalinti visus klubus, pasirinkusius ULEB Eurolygos organizuojamus turnyrus.

„Džiaugiamės būdami pasaulio krepšinio šeimoje. FIBA sprendžia dėl olimpinių, jaunimų ir suaugusiųjų tarptautinių turnyrų dalyvių, valdo žaidėjų ir teisėjų sistemą. Lietuvos laimėjimai visose amžiaus grupėse – įspūdingi.

Šalies krepšinis išaugo FIBA sistemoje, be to, esame teisiškai įsipareigoję laikyti reglamento ir sprendimų bei kad klubai jų laikytųsi. Federacija turi užtikrinti sporto varžybų organizavimą pagal FIBA nuostatus, o už sprendimų nevykdymą FIBA gali suspenduoti federaciją.

„Iš dviejų blogybių teko rinktis mažesnę, nes ant kortos būtų pastatyta rinktinės ateitis. Norėjome padaryti kuo mažesnę žalą šalies krepšinio sistemai. Tikiu, kad tuo metu privalėjome priimti būtent tokį sprendimą“, – aiškino 51-erių šalies krepšinio vadovas.

Valdybos nariai tokiai LKF pozicijai pritarė vienbalsiai.

Krepšinis.lt primena, kad nuo kito sezono naują Čempionų lygos turnyrą organizuosianti FIBA Europos krepšinio federacijoms ėmė grasinti suspendavimu iš Europos ir pasaulio čempionatų bei olimpinių žaidynių, jei pastarosios neprivers savo klubų atsisakyti sutarčių su Europos taurės turnyro organizatoriais.

Sulauksi „tinkamos“ federacijų reakcijos FIBA sankcijomis nebesisvaido, todėl visos rinktinės gali ramiai ruoštis Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms ir jų atrankos turnyrui. Tiesa, kaip išsispręs ginčas tarp FIBA ir ULEB – kol kas dar neaišku.

Siūlė gelbėti G. Einikį

Konferencijos metu netikėtą pasiūlymą pateikė buvęs Vilniaus „Sakalų“ vadovas Vytautas Kiaušas – jis pasiūlė padėti iš liūno išbristi 46-erių metų Gintarui Einikiui, įtraukiant jį į federacijos veiklą.

„Nusipelnęs žmogus“, – savo pasiūlymo argumentavo V. Kiaušas.

„Žmogui vis nesiseka tvirčiau atsistoti ant kojų, bet padėti nėra lengva. Kartais pakalbėdavome, bet iki tam tikro laiko. Lygtais buvo viskas gerai, bet vėl grįžo į tą patį. Man irgi buvo atsiuntęs žinučių ir iš jų supratau, kad bus kažkas. Bet reikia palaikyti savus“, – atsakė A. Sabonis.

Iš Saratovo „Avtodor“ ekipos į Lietuvą sugrįžęs G. Einikis vėl įsivėlė į nemalonus – naktį iš sekmadienio į pirmadienį buvęs krepšininkas praleido Klaipėdos policijos areštinėje. Su citrinmedžiu kalbėjusiam klaipėdiečiui pareigūnus iškvietė žmona Jurgita.

Rusijos klubo trenerių štabe dirbęs G. Einikis buvo sulaukęs ir kvietimo prisijungti ir prie Kauno „Žalgirio“ veteranų komandos, kuris Taline išmėgins jėgas su legendiniais „Kalev“ krepšininkas. Bet dėl jo dalyvavimo iškilo klaustukų.

„Prisidirbau, bet dabar esu tvarkoj“, – buvusį žaidėją konferencijoje citavo mačo organizatorius.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA