Ataskaita: Lietuva garsi metamfetaminu, per metus ES konfiskuojama 700 tonų kanapių | Kas vyksta Kaune

Ataskaita: Lietuva garsi metamfetaminu, per metus ES konfiskuojama 700 tonų kanapių

BNS 2016/05/31 23:44
Policijos nuotr.

Europos regionai skiriasi pagal narkotikų paplitimą, Lietuva su Latvija, Estija, Lenkija, Čekija ir Slovakija garsėja kaip metamfetamino šalys, rodo ES narkotikų stebėsenos agentūros (EMCDDA) ataskaita.

„Daugelyje Vakarų ir Pietų Europos šalių dažniausiai konfiskuojamas stimuliantas yra kokainas, ir tai visiškai atitinka vietoves, per kurias šis narkotikas patenka į Europą. Šiaurės ir Vidurio Europoje daugiausia konfiskuojama amfetaminų, pavyzdžiui, Čekijoje, Slovakijoje, Latvijoje ir Lietuvoje dažniausiai konfiskuojamas stimuliantas yra metamfetaminas. Rumunijoje ir Turkijoje dažniausiai konfiskuojamas stimuliantas yra MDMA“, – teigiama antradienį Lisabonoje paskelbtame dokumente.

Anot jo, Estijoje ir Lenkijoje, kaip ir Skandinavijoje, taip pat vyrauja amfetaminas.

Metamfetaminas gaminamas ir Baltijos šalyse

EMCDDA tyrėjų teigimu, amfetaminas ir metamfetaminas yra glaudžiai susiję sintetiniai stimuliantai, bendrai vadinami amfetaminais. Iš šių dviejų medžiagų Europoje visada labiau paplitęs buvo amfetaminas, tačiau pastaraisiais metais daugėja pranešimų apie rinkoje prieinamą metamfetaminą.

Europoje abu šie narkotikai gaminami vartoti vietos rinkai. Tačiau dalis amfetamino ir metamfetamino gaminamas ir eksportui. Daugiausia amfetamino pagaminama Belgijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje ir Vokietijoje, šiek tiek mažiau – Baltijos šalyse.

Didelė vietos gamybos metamfetamino dalis pagaminama Čekijoje ir aplink ją esančiose valstybėse.

„Tam tikri kiekiai metamfetamino pagaminama ir Nyderlanduose bei Lietuvoje“, – rašoma ataskaitoje.

Joje pažymima, kad Lietuvoje ir Bulgarijoje metamfetaminas gaminamas naudojant BMK (benzilmetilketoną), o Čekijoje ir aplink ją esančiose valstybėse šiuo tikslu naudojamas efedrinas ir pseudoefedrinas.

Teigiama, kad neseniai metamfetamino gamybos apimtis ėmė didėti ir jo gamybai pradėta naudoti naujus pirmtakus.

Daugiau nei ketvirtadalis europiečių bandė kvaišalų

Ataskaitoje, skirtoje apžvelgti narkotikų vartojimo paplitimą Europoje praėjusiais metais, teigiama, kad maždaug 88 mln. suaugusiųjų arba šiek tiek daugiau nei ketvirtadalis Europos Sąjungos gyventojų nuo 15 iki 64 metų nors kartą gyvenime yra bandę neteisėtų narkotikų.

Vyrai (54,3 mln.) vartoja narkotikus dažniau nei moterys (34,8 mln.).

Dažniausiai vartojamas narkotikas yra kanapės (51,5 mln. vyrų ir 32,4 mln. moterų ), daug mažiau asmenų teigia bent kartą gyvenime bandę kokaino (11,9 mln. vyrų ir 5,3 mln. moterų ), MDMA (9,1 mln. vyrų ir 3,9 mln. moterų ) ir amfetaminų (8,3 mln. vyrų ir 3,8 mln. moterų).

„Padėtis narkotikų rinkoje taip pat tapo sudėtingesnė: be geriau žinomų narkotikų, vartotojai gali įsigyti ir naujų medžiagų, taip pat esama ženklų, kad vaistai šioje srityje užima vis svarbesnę padėtį, o kelių narkotikų vartojimas tarp asmenų, turinčių su narkotikais susijusių problemų, tampa norma“, – rašoma ataskaitoje.

Daugiausia konfiskuojama kanapių

Anot dokumento, pastangas užkirsti kelią narkotikų vartojimui apsunkina tai, kad kanapės, sintetiniai narkotikai ir net kai kurie opioidai bei naujos psichoaktyviosios medžiagos dabar gaminamos Europoje, t. y. šalia vartotojų rinkų.

2014 metai Europos Sąjungoje nuo narkotikų priklausomybės gydyta apytikriai 1,2 mln. žmonių. Dažniausiai tai – opioidų vartotojai, Antrą ir trečią vietą atitinkamai užima kanapių ir kokaino vartotojai.

Europoje kasmet pranešama apie daugiau kaip milijoną neteisėtų narkotikų konfiskavimo atvejų. Dauguma atvejų iš vartotojų konfiskuojami nedideli narkotikų kiekiai, nors pasitaiko konfiskuoti ir didelius kiekius kvaišalų iš kontrabandininkų bei gamintojų.

EMCCA duomenimis, 2014 metais pusę – 50 proc. – konfiskuotų narkotinių medžiagų sudarė džiovintos kanapes, 24 proc – kanapių derva, 9 proc. – kokainas ir krekas 9 proc., 5 proc. – amfetaminai, 4 proc. – heroinas, 3 proc. – kanapių augalai, po 2 proc. – MDMA ir kitos medžiagos.

2014 metais maždaug 60 proc. visų ES užfiksuotų konfiskavimo atvejų užregistruoti dviejose šalyse – Ispanijoje ir Jungtinėje Karalystėje. Tais metais kanapių dervos pareigūnai paėmė 574 tonas, džiovintų kanapių – 139 tonas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA