VDU ir LEU planuoja susijungimą baigti iki 2019-ųjų | Kas vyksta Kaune

VDU ir LEU planuoja susijungimą baigti iki 2019-ųjų

BNS 2016/05/27 11:29
Asociatyvi nuotr. / J.Petronio nuotr.

Vilniuje įsikūręs Lietuvos edukologijos universitetas (LEU) ir Kaune esantis Vytauto Didžiojo universitetai (VDU) į vieną aukštąją mokyklą ketina susijungti iki 2019 metų.

Atitinkamus sprendimus dėl jungimosi jau yra priėmę abiejų universitetų senatai ir tarybos. Jų nutarimuose nurodyta, kad aukštosios mokyklos turėtų susijungti iki 2019 metų.

Kad būtų pradėtas pats jungimosi procesas, dar būtinas Seimo pritarimas. Jis taip pat turi priimti nutarimą, kad Vytauto Didžiojo universitetas ir Lietuvos edukologijos universitetas būtų reorganizuojami sujungimo būdu į naują valstybinę aukštąją mokyklą.

„Tai būtų stiprus humanitarinis universitetas. Jų programos panašios, pedagogikos kryptis gerai išvystyta ir Vytauto Didžiojo universitete. Be to, iniciatyva eina iš jų pačių, manau, negalima stabdyti“, – BNS sakė Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas „darbietis“ Raimundas Paliukas.

Jis priminė, kad šis susijungimas prisidės ir prie aukštųjų mokyklų tinklo optimizavimo.

Komiteto pirmininkas pabrėžė, kad susijungimas nebus staigus, jis bus daromas palaipsniui, neskubant.

„Jungimo procesą jie ketina pradėti 2017 metais, o baigti iki 2019 metų“, – teigė R.Paliukas.

Anot jo, apie ketinimus jungtis yra paskelbę ir Kauno technologijos bei Lietuvos sveikatos mokslų universitetai. Jie jungimąsi argumentuoja siekiu būti konkurencingais tarptautiniu mastu.

„Manau, kad tai teigiami žingsniai“, – sakė parlamentaras.

Dabartinis LEU Lietuvos Vyriausybės sprendimu įkurtas 1935 metais, tai buvo pirmoji aukštoji pedagoginė mokykla – dvimetis pedagoginis institutas Klaipėdoje. Jo uždavinys buvo rengti mokytojus reformuotai pradinei mokyklai ir plėtoti pedagoginius mokslus Lietuvoje. 1939 metų kovą, Vokietijai užgrobus Klaipėdos kraštą, institutas evakuotas į Panevėžį, o tų pačių metų rudenį, Lietuvai atgavus Vilnių, perkeltas į sostinę ir pavadintas Vilniaus pedagoginiu institutu. 2011 metais jo pavadinimas pakeistas į Lietuvos edukologijos universitetą.

VDU įsteigtas 1922 metais Kaune, tuomet ši aukštoji mokykla vadinosi Lietuvos universitetas, 1930 metais jam suteiktas Vytauto Didžiojo vardas. 1950 metais universitetas sovietų valdžios uždarytas, o 1989 metais bendromis Lietuvos ir išeivijos lietuvių mokslininkų pastangomis atkurtas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA