Lietuvoje ir Baltijos šalyse treniruosis apie 10 tūkst. karių | Kas vyksta Kaune

Lietuvoje ir Baltijos šalyse treniruosis apie 10 tūkst. karių

Archyvo/KAM nuotr.

Gegužės 27 – birželio 23 d. Baltijos šalyse vyks kasmetinės Jungtinių Amerikos Valstijų Sausumos pajėgų Europoje organizuojamos tarptautinės pratybos „Saber Strike 2016“ (liet. „Kardo kirtis 2016).

[galerija kiek=”12″]

Pratybos skirtos didinti pratybose dalyvaujančių šalių tarpusavio sąveiką vykdant plataus spektro karines operacijas. Jau šeštąjį kartą rengiamose šios serijos pratybose iš viso dalyvaus apie 10 tūkst. karių iš 13 NATO ir partnerių šalių: Danijos, Estijos, Jungtinės Karalystės, Jungtinių Amerikos Valstijų, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Liuksemburgo, Norvegijos, Prancūzijos, Slovėnijos, Suomijos, ir Vokietijos.

Pratybos „Saber Strike 2016“ prasidės gegužės 27 – birželio 13 d. NATO sąjungininkų JAV Sausumos pajėgų II-ojo kavalerijos pulko rengiamu persidislokavimu „Dragoon Ride II“ (liet. „Dragūnų žygis II). Jo metu apie 1 tūkst. JAV karių su 400 kovinės technikos priemonėmis dviem maršrutais persidislokuos iš Vokietijos į Estiją, pakeliui sustodami Čekijoje, Lenkijoje, Lietuvoje ir Latvijoje. JAV kariai planuoja sustoti miestuose, miesteliuose ir visuomenei pademonstruoti turimus pajėgumus: techniką, ginkluotę ir ekipuotę. Planuojama, kad dalis JAV karinės kolonos birželio 5 d. lankysis Vilkaviškyje ir Panevėžyje, o birželio 12 d. sustos Kėdainiuose, Biržuose ir Kupiškyje.

Lietuvoje pratybų „Saber Strike 2016“ dalis – tarptautinės lauko taktinės pratybos „Geležinis Vilkas 2016“ (angl. „Iron Wolf“). Jos vienu metu vyks Gaižiūnų (Jonavos r.) ir Generolo Silvestro Žukausko (Švenčionių r.) kariniuose poligonuose. Iš viso mūsų šalyje treniruosis daugiau nei 5 tūkst. karių iš 7 NATO šalių: Danijos, JAV, Lenkijos, Lietuvos, Liuksemburgo, Prancūzijos ir Vokietijos.

„Pratybose Lietuvoje, iš skirtingų valstybių atvykę sąjungininkų kariai, kartu su mumis treniruosis vykdyti įvairias karines operacijas, reikalingas efektyviai reaguoti į bet kokio pobūdžio regioninio saugumo grėsmes. Atvykstančių treniruotis Lietuvoje sąjungininkų karių skaičius kasmet auga. Tai mums kelia naujus iššūkius, tačiau tuo pačiu skatina vystyti mūsų turimus pajėgumus ir stiprinti gebėjimus sėkmingai bendradarbiauti,“ – sako Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika.

Pratybos „Geležinis Vilkas 2016“ Generolo Silvestro Žukausko poligone (Švenčionių r.) vyks birželio 6-16 d. Šiame poligone bus treniruojamas ir vertinamas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio ir Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotųjų pėstininkų batalionų ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dariaus ir Girėno apygardos 2-osios rinktinės gebėjimas planuoti operacijas ir valdyti padalinius, atlikti žvalgybos, žygio, susitelkimo rajono užėmimo, gynybos ir puolimo užduotis. Generolo Silvestro Žukausko poligone iš viso treniruosis apie 1, 9 tūkst. karių iš Lietuvos ir apie 400 karių iš JAV ir Lenkijos.

Gaižiūnų poligone (Jonavos r.), taip pat Kėdainių, Kauno ir Jonavos rajonų teritorijose lauko taktinės pratybos „Geležinis Vilkas 2016“ vyks birželio 11-21 d.Šiose pratybose bus treniruojama ir vertinama budėjimui NATO ypač greito reagavimo pajėgose (angl. NATO Very High Readiness Joint Task Force, VJTF) besiruošianti Danijos divizijos II-osios brigados karių pagrindu suformuotabataliono dydžio kovinė grupė.

Šiose pratybose be maždaug 1200 karių iš Danijos, taip pat treniruosis apie 1500 karių iš JAV, Lietuvos, Liuksemburgo, Prancūzijos ir Vokietijos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA