Pasaulio lietuvius vienija ir sportas | Kas vyksta Kaune

Pasaulio lietuvius vienija ir sportas

Organizatorių nuotr.

Lietuvos sporto universitete (LSU) vyko pirmoji mokslinė konferencija „Pasaulio lietuvių sporto istorija ir ateities vizija“, kurią surengė Pasaulio lietuvių sporto asociacija, LSU ir Lietuvos olimpinė akademija.

[galerija kiek=”4″]

„Šis kilnus renginys skirtas žmonėms, kūrusiems Lietuvos sportą ne tik gimtojoje šalyje, bet ir išeivijoje. Didžiuodamiesi Lietuvos sportininkų pasirodymu olimpinėse žaidynėse, pasaulio ir Europos čempionatuose, nepagrįstai dažnai pamirštame lietuvių sporto organizacijas ir iškilius sportininkus išeivijoje. Tai jie, gyvendami ne Lietuvoje, stengėsi išlaikyti lietuvybę per sportą!” – teigė Pasaulio lietuvių sporto asociacijos prezidentas doc. dr. Artūras Poviliūnas.

Konferencijoje dalyvavo būrys garbių svečių: Prezidentas Valdas Adamkus, prof. habil. dr. Vytautas Landsbergis, Šiaurės Amerikos lietuvių fizinio auklėjimo ir sporto sąjungos pirmininkas Laurynas Rokas Misevičius (JAV), Pasaulio lietuvių bendruomenės valdybos narys Gediminas Karoblis (Norvegija), Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Edis Urbanavičius ir kt.

 „Sportas buvo galinga, vienijanti, auklėjanti ir išeivijos jaunimo lietuvybę išlaikanti jėga. Didžiuojuosi, kad man teko nuo pradžių dalyvauti lietuviškos sporto organizacijos veikloje“, – gyvenimo išeivijoje prisiminimais dalijosi Prezidentas V. Adamkus.

Doc. dr. A. Poviliūnas, apžvelgdamas pasaulio lietuvių sporto judėjimą nuo pirmosios tautinės olimpiados iki šių dienų, pabrėžė būtinybę aktyviau vienyti pasaulyje pasklidusias sporto organizacijas ir kas ketverius metus Pasaulio lietuvių sporto žaidynes rengti Lietuvoje. 2017 m. X Pasaulio lietuvių sporto žaidynės vyks Kaune. Jose tikimasi sulaukti apie 3 tūkst. sportininkų iš viso pasaulio.

„Būtų gerai, kad tautinė olimpiada vyktų kasdien. Ir nebūtinai S. Dariaus ir S. Girėno stadione, o visų lietuvių mintyse ir lietuviškų sporto klubų veikloje. Pasaulio lietuvių sporto organizacijos galėtų bendrauti dažniau, kad padėtų ne Lietuvoje gyvenančiam jaunimui nenutolti nuo tėvynės“, – įsitikinęs profesorius V. Landsbergis.

Konferencijoje buvo aptarti Lietuvos ir lietuvių išeivių ryšiai per sportą, lietuvių sporto Vokietijoje ir Šiaurės Amerikoje ištakos, istorija bei dabartis, apžvelgtas Lietuvos kultūrizmo kelias, išeivijos lietuvių sportininkų indėlis į Lietuvos krepšinio raidą.

Konferencijos metu Prezidentui V. Adamkui ir profesoriui V. Landsbergiui už aktyvią, nuoširdžią, nenuilstamą veiklą pasaulio lietuvių sporto bendruomenėje, visišką atsidavimą, meilę ir pagarbą savo tautiečiams bei tėvynei Lietuvai suteikti Pasaulio lietuvių sporto asociacijos Garbės nario vardai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA