Skyrybų atveju bendras turtas gali būti dalinamas ne po lygiai | Kas vyksta Kaune

Skyrybų atveju bendras turtas gali būti dalinamas ne po lygiai

Noriu skirtis su savo vyru, kadangi sutuoktinis jau seniai visai nesirūpina šeima. Turime du vaikus ir vieną namą. Mano pajamos mažos, kitur kur gyventi neturiu. Tėvai ir padėti negali, nes jau visus pinigus savo sudėjo į šio namo statybą. Norėjau pasiteirauti, ar įstatymai numato kokias galimybes paskirstyti mūsų užgyventą turtą ne po lygiai?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Taip, įstatymai numato galimybę nukrypti nuo sutuoktinių bendro turto lygių dalių principo. Kriterijų sąrašas, leidžiantis nukrypti nuo sutuoktinių bendro turto lygių dalių principo yra pateikiamas CK 3.123 straipsnyje, kuris nustato, kad pagrindu nukrypti nuo bendro sutuoktinių lygių dalių principo gali būti nepilnamečių vaikų interesai, vieno iš sutuoktinių sveikatos būklė ar jo turtinė padėtis ir kitos svarbios aplinkybės. Teismų praktikoje kaip svarbūs kriterijai, leidžiantys nukrypti nuo bendro turto lygių dalių principo, be kita ko, pripažįstami vieno iš sutuoktinių giminaičių prisidėjimas įgyjant bendrą sutuoktinių turtą; vieno iš sutuoktinių iki santuokos įgytų asmeninių lėšų panaudojimas kuriant bendrąją jungtinę sutuoktinių nuosavybę; vieno iš sutuoktinių bendrosios jungtinės nuosavybės teise priklausančio turto nesąžiningas valdymas. Nelygios sutuoktiniams tenkančios turto dalys gali būti nustatytos ir konstatavus CK 3.123 straipsnio 2-4 dalyse nustatytus pagrindus.

Akcentuotina, kad CK 3.123 straipsnyje įtvirtintas sąrašas kriterijų, leidžiančių nukrypti nuo sutuoktinių bendro turto lygių dalių principo nėra baigtinis, dėl ko teismas gali pripažinti svarbiais ir kitus kriterijus, priklausomai nuo byloje konstatuotų teisiškai reikšmingų faktų.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151 arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA” Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA