Siūloma opozicijai suteikti daugiau galių savivaldybėse | Kas vyksta Kaune

Siūloma opozicijai suteikti daugiau galių savivaldybėse

BNS 2016/05/22 16:16
Asociatyvi archyvo nuotr. / R. Tenio nuotr.

Opozicinės Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) frakcijos atstovai siūlo savivaldybėse steigti opozicijos lyderio pareigybę, ją prilyginant vicemerui.

Tokiam siūlymui šią savaitę po pateikimo pritarta Seime, toliau projektą svarstys Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas. Svarstymas Seime numatytas rudens sesijoje.

Vienas pataisos iniciatorių, Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius sako, jog įvedus opozicijos lyderio pareigybę bus sudarytos sąlygos demokratijai savivaldoje „kur kas sparčiau bręsti“, o tokią praktiką siūlantis skandinavų pavyzdžiu.

„Remiamės skandinavų, konkrečiai švedų patirtimi, kur kiekvienoje savivaldybėje opozicijos lyderis turi teises, pareigas, iš esmės atitinkančias vicemero statusą, o jo pareigos yra vykdyti tai, ką Seime mes vadiname parlamentine kontrole, politine priežiūra. Iš tikrųjų tai suteiktų daug daugiau galimybių savivaldybėse turėti realias diskusijas, nepersekiojant merui ar daugumai, kas kritiškai vertina jo veiklą“, – sakė A.Kubilius.

Pagal projektą, savivaldybės tarybos opozicijos lyderis gautų vicemero algos dydį atitinkantį atlygį už darbą ir „visas jo darbui reikalingas priemones, į kurias teisę turi savivaldybės mero pavaduotojai“.

Vietos savivaldos įstatymo pataisomis taip pat nustatomos opozicijos (mažumos) teisės, viena jų – deleguoti Kontrolės komiteto, Etikos komisijos ir Antikorupcijos komisijos pirmininkus. Balso teisę skiriant šiuos tris pareigūnus turėtų tik tarybos mažumos atstovai.

Projektas numato, kad tarybos mažuma skelbti informacijai apie savo darbą galėtų naudotis oficialiais nemokamais savivaldybės informacijos viešinimo kanalai, taip pat gauti dalį savivaldybės biudžete viešinimui numatytų lėšų.

Opozicijos lyderiu taptų daugiau kaip pusę tarybos mažumos narių vienijančios frakcijos ar koalicijos vadovas. Opozicijos lyderio pareigybė turėtų būti steigiama visose savivaldybėse.

Skaičiuojama, kad papildoma pareigybė per metus pareikalautų apie 750 tūkst. eurų metams.

Projektą įregistravo konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Kubilius bei šios frakcijos atstovas Donatas Jankauskas. Jie teigia pakeitimus siūlantys, kad „vietos lygiu būtų puoselėjamos ir stiprinamos demokratijos vertybės“.

Panaši tvarka galioja Seime – opozicijos lyderiui mokamas toks pat atlyginimas kaip vicepirmininkams, jis turi ir kitas vicepirmininkas suteikiamas teises.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA