„Hanzos dienose“ veiks laiko mašina | Kas vyksta Kaune

„Hanzos dienose“ veiks laiko mašina

VDU nuotr.

Gegužės 20-22 d. laikinojoje sostinėje vyksiančiose „Kauno Hanzos dienose“ interaktyvią ir muzikinę programą pasiūlys ir Vytauto Didžiojo universitetas (VDU).

Kauniečiai ir miesto svečiai galės susipažinti su vieninteliu audiovizualiniu maršrutu Lietuvoje, dalyvauti interaktyviame ture po tarpukario Kauną su oculus akiniais, stebėti videoinstaliacijas ir muzikantų pasirodymus.

Pavasario simboliu tapusių „Kauno Hanzos dienų“ šūkis šiemet – „Hanzos tiltai“. Beveik visose programos dalyse atsispindės tiltai – jie jungs žmones, prekybinius mainus bei skirtingas epochas. O labiausiai išryškės tiltas tarp viduramžių ir naujausiųjų laikų.

Vytauto Didžiojo universitetas parengė intriguojančią dviejų dienų programą, kurios renginiai vyks Menų fakulteto kiemelyje (Muitinės g. 7). Gegužės 20-ąją, penktadienį, čia nuo 17 valandos bus galima pakeliauti laiku. Naudojantis pažangiausiomis technologijomis, virtualios realybės akiniais oculus rift, visi norintys galės nusikelti į tarpukario Kauną – pabūti tikroviškai atkurtoje trimatėje to laikmečio aplinkoje.

„Tai yra istorinė trimatė rekonstrukcija, kurioje atkurta Kauno rotušės aikštė 1935 metais – nuo katedros iki senosios prieplaukos. Kviečiame ateiti ir pasidairyti – tai lyg laiko mašina. Studentai šį projektą rengė ne vienerius metus, remiantis to laikmečio nuotraukomis, atvirukais ir kita istorine medžiaga“, – paaiškino VDU Informatikos fakulteto Multimedijos laboratorijos vadovas Egidijus Vaškevičius.

Kiti dienos renginiai bus skirti menui ir muzikai. Kiemelyje 18 valandą veržlų, gyvybingą pasirodymą surengs VDU Muzikos akademijos akordeonistų kvartetas „InDeed“: Laimonas Salijus, Sandra Veverskytė, Lukas Katinas ir Kristina Dabravolskaitė. „Šie keturi jauni ir perspektyvūs akordeonistai jau sulaukė pripažinimo daugybėje tarptautinių konkursų, jų muzika sužavėjo klausytojus Europoje savo originalumu ir trykštančia energija“, – pasakojo Muzikos akademijos renginių koordinatorė Rita Bieliauskaitė.

Vėliau, nuo 20 valandos, Menų fakulteto kiemelyje savitą eksperimentinį muzikos tiltą klausytojams nuties Rees Archibald – australų garso ir vaizdo menininkas, kompozitorius ir atlikėjas, kurio kūryba suvienija garso ir vaizdo menus, instaliacijas, šokį ir Azijos meditacijų sistemas.

„Savo darbuose tyrinėju, kaip meno performansai gali būti pasitelkiami tarsi struktūros, per kurias studijuojama sąmonė, tėkmės idėjos ir nesavastingumo būsenos“, – savo kūrybą pristato menininkas iš Australijos, studijavęs Japonijoje ir JAV, trylika metų dėstęs D. Britanijoje, o šiuo metu dirbantis VDU Šiuolaikinių menų katedroje – jis dėsto Muzikos produkcijos studentams.

Intriguojantys renginiai ir susitikimai Menų fakulteto kiemelyje tęsis ir šeštadienį, gegužės 21-ąją: 14 valandą čia bus pristatytas vienintelis audiovizualinis maršrutas Lietuvoje „Dvasios gidas po senąjį Kauną“. Projekto sumanytoja – VDU Menų fakulteto dėstytoja ir galerijos „101“ vadovė menotyrininkė dr. Daiva Citvarienė, scenarijaus autorius, žurnalistas, VDU dėstytojas Rytis Zemkauskas, VDU istorikas Arvydas Pakštalis ir kiti.

Audiovizualinis maršrutas „Dvasios gidas po senąjį Kauną“ – tai unikalus miesto gidas, siūlantis gyvą emocinę patirtį, kurioje susipina istoriniai faktai ir meninė tikrovė, miesto praeitis ir čia gyvenusių žmonių dramos. Pasak projekto autorės dr. D. Citvarienės, idėją įkvėpė vieno Niujorko profesoriaus papasakota istorija. „Mokslininkas, tyrinėdamas iš Kauno kilusios savo močiutės biografiją, susidomėjo Juozo R. asmenybe, kurio gyvenimas, kaip pasirodė, buvo vertas „Šindlerio sąrašo“ scenarijaus“, – intriguoja menotyrininkė.

D. Citvarienė pasakoja, kad Juozas R. gimė apie 1900 m. Kaune, išgyveno du pasaulinius karus, mokėsi Vytauto Didžiojo universitete, keletą metų kalėjo kalėjime. Buvo vedęs vokietę, kuri, A. Hitleriui įžengus į Klaipėdos kraštą, išsivežė jų tris sūnus į Vokietiją. Šie kovėsi vokiečių armijoje Prancūzijoje, kai tuo metu jų tėvas su beatodairiška drąsa iš getų „vogė“ žydų vaikus.

„Įdomiausia pasirodė ne tik tai, kad amžių sandūroje gimęs žmogus išgyveno du pasaulinius karus ir patyrė tiek, kiek užtektų keliems gyvenimams. Suintrigavo tai, kad per vieno asmens biografiją galima papasakoti viso miesto ir net šalies istoriją. Maršrute liko tik vienas, pats svarbiausias Juozo R. gyvenimo fragmentas, tačiau sukurta nauja istorija leido kalbėti apie kadaise multikultūriško miesto praeitį, kuri dažnai lieka nepelnytai užmiršta ar nutylėta. Ši Istorija mums padeda geriau pažinti save, savo ištakas ir, pagaliau, miestą, kuriame gyvename“, – tikina projekto sumanytoja.

Skaitmeninį gido failą galima nemokamai parsisiųsti internetu, tinklalapyje.  Jam reikalingas mobilusis prietaisas (išmanusis telefonas, planšetinis kompiuteris arba nešiojmas medijų grotuvas) ir ausinės. Maršruto trukmė – 70 min.

Universiteto renginius „Kauno Hanza dienose“ šeštadienį 15 valandą užbaigs brazilų kovos meno klubo „Capoeira“ pasirodymas, „Tiltas „Lietuva-Brazilija“. Kapueira (Capoeira) – tai brazilų kovos menas, skaičiuojantis jau daugiau nei 400 metų. Pagrindiniai jo bruožai – aukšti spyriai ir akrobatika, kurią lengva atpažinti dėl tradicinės kapueiros muzikos, atliekamos pačių kovotojų.

Ir penktadienį, ir šeštadienį Menų fakulteto kiemelyje taip pat veiks kroatų menininko Josip Zanki videoinstaliacija „Wittgensteino mantra“, kuri balandžio viduryje buvo pristatyta VDU menų galerijoje „101“.

„2011 metais sukūriau specifinės vietos instaliaciją Indijoje, parke, netoli Dalai Lamos šventyklos. Aplink šventyklą piligrimai atlieka kora, kelia vėliavas, suka maldos ratus, palieka akmenis su užrašytomis mantromis, meldžiasi ir degina aukas stūpose. Ant daugumos paliktų akmenų išraižyta „Oṃ maṇi padme hūṃ“. Tai šventas tibetietiškas posakis. Aš padėjau raudonai nudažytą akmenį su filosofo Lugwigo Wittgensteino žodžiais: „Kadangi viskas yra, yra Dievas, Dievas yra, nes viskas yra“. Šis reliatyvistinis sakinys geriausiai atskleidžia tai, ką mes vadiname Vakarais. Raudoną akmens dažą nuplovė birželio musonas“, – savo kūrinio įkvėpimą atskleidė menininkas.

Josip Zanki kuria instaliacijas, performansus, eksperimentinį kiną, dirba grafinio dizaino ir kultūros antropologijos srityse. Nuo 2007 m. jis yra seniausios Kroatijoje ir visame regione dailininkų sąjungos (įkurtos 1868 m.) pirmininkas, nuo 2011 m. – Europos kultūros parlamento narys.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA