Seimas patikslino, kada pareigūnai gali naudoti psichinę ir fizinę prievartą | Kas vyksta Kaune

Seimas patikslino, kada pareigūnai gali naudoti psichinę ir fizinę prievartą

BNS 2016/05/19 11:57
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienį parlamentarai patikslino atvejus, kada teisėsaugos pareigūnai gali naudoti psichinę ir fizinę prievartą.

Priimtose pataisose numatyta, kad pareigūnas turi teisę naudoti prievartą tik tarnybinio būtinumo atvejais ir tik tiek, kiek to reikia pareigoms įvykdyti.

Prievarta privalo būti taikoma adekvačiai esamoms aplinkybėms ir proporcingai kilusiam pavojui, atsižvelgiant į konkrečią situaciją, teisės pažeidimo pobūdį, intensyvumą ir individualias pažeidėjo savybes.

Nustatyta, kad fizinė prievarta gali būti naudojama tik tada, kai psichinė prievarta buvo neveiksminga arba kai delsimas kelia pavojų žmogaus gyvybei, sveikatai.

Anot įstatymo, šaunamieji ginklai ar sprogmenys gali būti panaudoti tik išimtiniais atvejais, kai tai neišvengiamai būtina ir kai psichinė ar fizinė prievarta buvo neveiksminga, kyla neišvengiamas pavojus asmens gyvybei, sveikatai.

Ketindamas naudoti šaunamąjį ginklą ar sprogmenis, pareigūnas privalo įspėti apie šį ketinimą, išskyrus atvejus, kai delsimas kelia neišvengiamą pavojų gyvybei, sveikatai arba kai toks įspėjimas yra neįmanomas.

Be to, nustatyta, kad pareigūnai turi būti specialiai parengti ir reguliariai tikrinami, ar sugeba veikti situacijose, susijusiose su psichinės, fizinės prievartos, šaunamojo ginklo ar sprogmenų panaudojimu.

Ketvirtadienį Seimas taip pat leido aplinkosaugininkams naudoti elektros šoko prietaisus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA