Kaimynas apliejo butą, o savo kaltę neigia. Ką daryti? | Kas vyksta Kaune

Kaimynas apliejo butą, o savo kaltę neigia. Ką daryti?

Archyvo nuotr.

Kaimynas apliejo butą, tačiau nepripažįsta, kad čia buvo jo kaltė. Svarstau apie galimybę kreiptis į teismą. Ar galite trumpai pakomentuoti, ko reiktų teisme, kad įrodyčiau kaimyno kaltę?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Jūs į teismą turėtumėte kreiptis, dėl žalos atlyginimo, todėl atitinkamai byloje turėtume įrodyti visas civilinės atsakomybės sąlygas, t.y. neteisėtus atsakovo (kaimyno) veiksmai, žalą, priežastinį ryšį tarp neteisėtų veiksmų bei atsiradusios žalos, o taip pat atsakovo (kaimyno) kaltę.

Žala (nuostoliai) šiuo atveju būtų turto sugadinimas. Ją teisme patvirtintų turtui pataisyti reikalingos lėšos, kurios gali būti išlaidos, jeigu remontas jau atliktas, arba būsimo remonto kaštai (sąnaudos), jeigu remontas dar neatliktas. Atkreiptinas dėmesys, kad lėšų panaudojimas turi būti susijęs tik su sugadinimų pašalinimu, todėl pagal pateiktas remonto sąmatas ar skaičiavimus teismas gali reikalauti papildomų įrodymų, patvirtinančių, kad visi sąmatoje nurodyti darbai yra susiję su sugadinimų pašalinimu. Jeigu tokių įrodymų nepateiktumėte, teismas turėtų atmesti tokiems remonto darbams numatytas sąnaudas kaip neįrodytas priežastiniu ryšiu su sugadinimais, o jeigu skaičiavimai sudėtingi – pasiūlyti, kad šalis atliktų ekspertizę ar pateiktų kitokių įrodymų dėl tam tikrų sąmatos dalių.

Taip pat byloje Jums reikėtų įrodyti, jog žala Jūsų turtui atsirado, dėl kaimyno neteisėtų veiksmų, t.y. Jums reikėtų įrodyti aplinkybę, kad buto užpylimo židinys yra viršuje esantis kaimyno butas, o ne kiti šaltiniai bei įrodyti kaimyno kaltę, t.y. jog pastarasis pažeidė pareigą nedaryti kitiems asmenims žalos valdant ir naudojant savo turtą bei juo disponuojant.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151 arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA” Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA