Rukloje tarnaujantys kariai atvirauja: spaudoje gražiai parašyta, o kaip buvo iš tikrųjų? | Kas vyksta Kaune

Rukloje tarnaujantys kariai atvirauja: spaudoje gražiai parašyta, o kaip buvo iš tikrųjų?

R.Tenio nuotr.

Pirmadienio vakarą portalo „Kas vyksta Kaune” redakcija sulaukė informacijos iš Rukloje tarnaujančių karių šauktinių. Jie tikina, kad žiniasklaidoje pateikiama informacija apie šiandien ryte nuo, pirminiais duomenimis, ūmaus infekcinio susirgimo mirusį karį, švelniai tariant, netiksli.

Kadangi kariai patys kreipėsi į redakciją, suteikiame jiems pasisakymo laisvę. Už jų pateiktos informacijos tikslumą atsako tik patys kariai.

Dalinamės jų pateikta informacija. Dėl karių saugumo, jų vardai nėra skelbiami.

Baiminasi kolegos lemties

„Būtų nelabai smagu, jei atsibustume ir pamatytume, kad vienas draugas miręs, kitas miręs, arba pats nebepabustum…”, – kalbą pradeda karys.

Jo duomenimis, mirusiojo bendražygio kambarys neišvalytas iki šiol, esą ten dar matoma jo sena patalynė.

„Gaila velionio tėvų, kad nežino kaip jų sūnus mirė. Spaudoje gražiai parašyta, o kaip buvo iš tikrųjų? Jų sūnus nelabai tinkamai buvo prižiūrėtas, mano manymu, buvo galima sutrukdyti ligos eigą ir gal net išgelbėti jauno vyro gyvybę”, – sakė portalo „Kas vyksta Kaune” informatorius.

Kario teigimu, jei jis iškart po nusiskundimų būtų išgabentas į Kauną, vaikinas gal dar būtų gyvas.

„Jis sakė seselei: „Negaliu eiti valgyti, nepaeisiu”, o seselė atsakė: „Tai eik miegoti.” Vaikinas nubėgo į tualetą, išsivėmė, nieko nevalgė, gėrė tik vandens. Vėliau jo apžiūrėti atėjo ir gydytojas, vaikiną valandai išsivedė, kokios buvo taikytos gydymo procedūros – nežinoma.

Išskirtinis atvejis

Lietuvos kariuomenės vado atstovo spaudai kapitono Donato Suchockio teigimu, miręs karys buvo gelbėtas skubiai.

„Kai karys kreipėsi – iškart buvo hospitalizuojamas ir jam suteikiama pirminė medicininė pagalba, vėliau išvežtas į aukštesnes gydymo įstaigas Jonavoje, vėliau į Kauną. Iš medikų pusės buvo suteikta visa galima pagalba, o toliau parodys tyrimo detalės.”

Pasak kpt. D. Suchockio, Ruklos įgulos medicinos punkte per dieną apsilanko vidutiniškai 50-100 karių: dėl įvairių traumų, peršalimo.

„Šiandien į med. punktą kreipėsi apie 50 žmonių, apie 20 karių turi peršalimo simptomų, daugiausiai su gerklės skausmais. Atidžiai žiūrima, imami kraujo mėginiai. Panašių į mirusį simptomų – nėra. Naktį jie prižiūrimi. Daktaro teigimu, peršalimai įprasti po savaitgalio. Mirusio kario atvejis – vienkartinis, išskirtinis.”

Kol kas iš Kauno klinikų nėra informacijos apie tikslią mirties priežastį, skrodimas atliktas. Per porą dienų bus aiškesnės priežastys. Faktas – ūmus uždegimas.

„Kariai baiminasi, nes dar šviežiai tarnybą pradėję, todėl stresuoja, ieškodami užuojautos žiniasklaidoje, o nesikreipdami tiesiogiai į vadus, kad papasakotų, kas yra”, – teigė D. Suchockis.

Gydymo tvarka

Kario teigimu, gydymas Ruklos med. punkte turi trūkumų:

„Jei gulėtum lovoje, nepasijudintum, galima sakyti ir lovoj numirtum, niekam nerūpi”, – savo nuomonę dėstė vaikinas.

Pasak kario šauktinio, Rukloje neveikia gydymo sistema: populiariausias vaistas vienas – „Ospamox” (vaistai infekcinėms ligoms gydyti), juo, vaikino teigimu, gydo nuo visko: anginos, temperatūros, gripo.

Kiek teko girdėti apie med. punkto darbą, karys teigia, kad daktarai čia gan aplaidūs:

„Pasakai, kad galvą skauda, laužo kaulus. Atsako: „Gerai, ateisi rytoj”, sudeda štampus ir viskas, laisvas. Neklauso plaučių, nieko nežiūri…”, – sakė karys.

Jo teigimu, Ruklos med. punkte šiuo metu guli 25-30 karių su tais pačiais simptomais: aukšta temperatūra, vėmimu, galvos skausmais.

Esą vienam, turinčiam 40 laipsnių karštį kariui, gydytojas konstatavo peršalimą.

„Bet mirusiajam sakė irgi peršalimas”, – teigė karys.

Karių teigimu, nežinoma, nuo ko kilo infekcija, vieni įtaria maistą, kiti orų permainas, peršalimą.

Negaluoja žymiai daugiau?

Vaikinas teigia, kad dalis karių bijo eiti gydytis, slepia simptomus, tad tikrieji mastai nežinomi, nes bijoma, kad paskui jų neišleis namo poilsio dienoms:

„Nes „pliusai”(sergantieji) namo nevažiuoja”.

Pasak pašnekovo, kariai taip motyvuojami nesirgti: „Taip ir kenčia skausmus, temperatūrą ne vienas.”

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA