Parodoje prisistatys pripažinimą eksporte pelniusi Lietuvos gynybos ir saugumo pramonė | Kas vyksta Kaune

Parodoje prisistatys pripažinimą eksporte pelniusi Lietuvos gynybos ir saugumo pramonė

Asociatyvi / Organizatorių nuotr.

Eksporto rinkose pripažinimą pelniusi Lietuvos gynybos ir saugumo pramonė savo stulbinamas galimybes pirmą kartą pristatys tarptautinėje gamybos, inovacijų ir inžinerinių sprendimų parodoje „Balttechnika 2016“, kuri gegužės 18-20 dienomis vyks Vilniuje.

Parodoje „Balttechnika“ tradiciškai dalyvauja įmonės, atstovaujančios šalies inžinerinei pramonei, kurios pardavimas pernai viršijo 3 mlrd. eurų. Lietuvos inžinerinės pramonės įmonių asociacijos „Linpra“ vadovas Gintaras Vilda teigia, kad gynyba ir inžinerija yra neatsiejamos.

„Visi gynybos ir saugumo pramonėje naudojami produktai, dauguma paslaugų yra inžinerinės pramonės gaminiai. Gynybos ir saugumo pramonė be inžinerijos tiesiog neįmanoma. Norime pasiekti, kad vidaus vartojimas gynybos pramonės srityje pasiektų reikiamą lygį, kokį skatina NATO. O antra vertus – viduje pagaminti kuo daugiau produkcijos, suteikti kuo daugiau paslaugų ir pasiūlyti kuo daugiau prekių, kad gynybai skirtos lėšos sukurtų pridėtinę vertę šalyje, neiškeliautų iš jos“, – sako G.Vilda.

Puslaidininkių technologijos ir lazeriai, signalizacijų sistemos, radiolokatoriai, bepiločiai orlaiviai, ginkluotės elementai – tai ir daugiau Lietuvos gynybos ir saugumo sektoriaus įmonės pristatys parodoje „Balttechnika 2016“. Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacija (LGSPA) parodai ruošia 108 kv. metrų ploto stendą.

LGSPA stende prisistatys aukštųjų technologijų įmonė „Brolis Semiconductors“, radiacijos aptikimo įrangą gaminanti „Polimaster Europe“, bepiločius orlaivius kuriantis Lietuvos mokslininkų startuolis „Žvelk aukščiau“, apsaugos sprendimus siūlanti „Argus“ saugos tarnyba, neperšaunamas liemenes, ausines, dėklus gaminanti „Safariland International“, industriniu dizainu užsiimanti „AD grupė“, šovinius gaminanti Giraitės ginkluotės gamykla bei oro erdvės stebėjimo ir oro eismo kontrolės sistemų gamintoja „LiTak-Tak“.

Beje, „LiTak-Tak“ parodos lauko ekspozicijoje pademonstruos naujausią gaminį – radiolokatorių „Amber-1800“. Tai visiškai automatizuota mobili oro erdvės stebėjimo sistema, kurios 18 metrų ilgio antenai išskleisti reikia vos 7 minučių.

Kaip sako LGSPA direktorius Gintaris Šatkus, šiuo metu šalies gynybos ir saugumo pramonės įmonės eksportuoja apie 90 proc. produkcijos ir paslaugų – daugiausiai į NATO ir kitas Europos šalis, JAV, Kanadą, Azijos ir Afrikos valstybes. 2015 m. sektoriaus įmonių pardavimas viršijo 1 mlrd. eurų, o šiemet tikimasi 10 proc. augimo.

Tuo tarpu Lietuvos inžinerijos pramonės eksportas siekia apie 70 proc. Šiemet inžinerijos pramonės įmonės, kaip ir gynybos ir saugumo pramonės sektorius, planuoja 10 proc. pardavimų augimą.

„Taip susiklostė, kad tapome geriau žinomi užsienyje nei Lietuvoje – eksporto rinkose mūsų įmonės jau seniai pripažintos ir vertinamos, o pas mus kartais dar tiesiog netikima, kad tokio aukšto technologinio lygio produkcija gali būti pagaminta Lietuvoje, – pastebi G.Šatkus. – Tad pirmą kartą dalyvaudami „Balttechnikos“ parodoje mes kaip tik ir siekiame atskleisti didžiulį savo potencialą.“

Šiųmetės parodos plotas – 4 tūkst. kv. metrų, joje dalyvauja daugiau nei 120 Lietuvos ir užsienio šalių įmonių bei mokslo įstaigų iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Suomijos, Vokietijos, Italijos, Ukrainos, Austrijos ir Estijos. 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA