Svarstys, ar slaugyti sergančius vaikus gali ir seneliai | Kas vyksta Kaune

Svarstys, ar slaugyti sergančius vaikus gali ir seneliai

BNS 2016/05/14 09:39
Asociatyvi nuotr. / Užsienio spaudos nuotr.

Seimas svarstys siūlymą, kad imti nedarbingumo pažymėjimą slaugyti sergančiam vaikui galėtų ir jo dirbantys seneliai.

Šią savaitę po pateikimo bendru sutarimu pritarta tokiai „darbiečio“ Vytauto Gapšio inicijuotai Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisai, ją toliau svarstys Seimo komitetai.

„Mes įrašome, kad ligos atveju vadinamąjį biuletenį vaikui prižiūrėti galėtų pasiimti ne tik tėvai, globėjai, kaip dabar numatyta įstatymuose, bet ir seneliai, jei jie dirba. Jie galėtų gauti nedarbingumo pašalpas. Šiuo atveju tėvai galėtų pasirinkti, jei yra užimti, o seneliai turi tokią galimybę, darbe padaryti tam tikrą pertrauką. Mes sulyginame jų galimybes su tėvų galimybėmis, to anksčiau nebuvo“, – sakė pataisas pristatęs V.Gapšys.

Parlamentaras tvirtino minėtą siūlymą derinęs su „Sodra“. „Ji pritarė idėjai, jiems tas lankstumas yra tinkamas. Administravimo sistemas pakeisti yra pakankamai nesudėtinga, bet iki šiol jie neturėjo įstatyminio pagrindo, negalėdavo to daryti“, – sakė V.Gapšys.

Pasak V.Gapšio, pataisa pagerintų darbo rinkos sąlygas ir ji taptų lankstesnė. Šiuo metu įstatyme numatoma, kad susirgus vaikui pašalpą iš Valstybinio socialinio draudimo fondo gali gauti tik sergančiojo tėvai, įtėviai, globėjai. Įstatymo pataisa atvertų galimybę laisvas dienas vaiko slaugymui imti ir sergančiojo seneliams.

Slaugant susirgusį vaiką iki keturiolikos metų vaiką pašalpa iš Valstybinio socialinio draudimo fondo lėšų pradedama mokėti nuo pirmos vaiko slaugymo dienos ir mokama ne ilgiau kaip 14 kalendorinių dienų. Pašalpa lygi 80 procentų pašalpos gavėjo atlyginimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA