Kokius dokumentus privalo turėti parduodamas gyvūnas? | Kas vyksta Kaune

Kokius dokumentus privalo turėti parduodamas gyvūnas?

Organizatorių nuotr.

Vis dar pasitaiko atvejų, kai norintys pasipelnyti, neatsakingi prekeiviai patikliems gyventojams parduoda sergančius, nevakcinuotus, nekilmingus, netinkamomis sąlygomis laikytus ar nelegaliai įvežtus gyvūnus.

Gyvūnai įvežami be reikiamų dokumentų

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) sulaukia susirūpinusių piliečių skambučių, kurie pagal skelbimus internete įsigiję šuniukų ar kačiukų, sulaukia problemų, kai nupirktam gyvūnėliui po kelių dienų pasireiškia klinikiniai ligų požymiai, ar dar blogiau – jis nugaišta.

„Tokiais atvejais ne visada pavyksta surasti pardavėjus, o suradus kyla konfliktai dėl pinigų grąžinimo. Be to, pasitaiko atvejų, kai nepatyrusiam pirkėjui gyvūnai parduodami kaip grynaveisliai, o apgaulė išryškėja tik po kurio laiko. Todėl patartina pirkimo – pardavimo sutartyse numatyti gyvūnų įsigijimo ir grąžinimo, ginčų sprendimo sąlygas“, – komentuoja VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjo pavaduotoja Rasa Sirutkaitytė.

Labai svarbu pardavėjo paprašyti dokumentų, įrodančių, kad gyvūnas paženklintas mikroschema ir įregistruotas Gyvūnų augintinių registre. Visi veisėjai tai privalo padaryti.

Pasitaiko, kad gyvūnų savininkai negali pateikti teisėtą augintinių įvežimą į Lietuvą patvirtinančių dokumentų (nustatytos formos veterinarijos sertifikato), tačiau turi iš prekiautojų gautus kitų šalių (Baltarusijos, Rusijos, Ukrainos) išduotus gyvūnų augintinių kilmę ir atliktas vakcinacijas tariamai patvirtinančius dokumentus.

„Tokiais atvejais atsiranda sunkumų dėl gyvūno augintinio paso išdavimo, tenka dar kartą atlikti vakcinaciją, kyla nepatogumų keliaujant. Tad nereikėtų pirkti gyvūno, jei kartu su vakcinavimo pažymėjimu ir pasu, neduodama teisėtą gyvūnų įvežimą į šalį patvirtinantis dokumentas – veterinarijos sertifikatas“, – pabrėžia R. Sirutkaitytė.

Gyvūnai augintiniai, vežami iš vienos Europos Sąjungos (ES) valstybės į kitą, privalo turėti ES gyvūnų augintinių pasus, o vežant iš trečiųjų šalių į ES – valstybinio veterinarijos gydytojo išduotus veterinarijos sertifikatus. Šiais dokumentais turi būti patvirtinta, kad gyvūnai vakcinuoti nuo pasiutligės (tą reikia padaryti visiems vyresniems kaip 12 savaičių augintiniams) ir atliktos kitos profilaktikos priemonės, kurių reikalauja valstybė, į kurią vežami gyvūnai.

Labai svarbu, kad pirkėjas ir pardavėjas sudarytų pirkimo-pardavimo sutartį, kurioje turi būti pateikti abiejų šalių asmenų vardai, pavardės, kontaktai, gyvūno įsigijimo ir grąžinimo, ginčų sprendimo sąlygos.

Kovojama su nelegalia gyvūnų prekyba

Kartais užsienyje gyvenantys tautiečiai bando įsigyti Lietuvoje išvestų augintinių ir patenka į perpardavinėtojų pinkles. Dalis į kitas ES valstybes iš Lietuvos parduodamų ir vežamų gyvūnų augintinių prieš tai būna įvežti iš kitų šalių (Baltarusijos, Rusijos, Ukrainos, Lenkijos).

Neretai tokius gyvūnų augintinių vežėjus anksčiau ar vėliau sulaiko kitų šalių kompetentingos institucijos, bet juos įsigyjantys asmenys patiria finansinių nuostolių, gali netekti įsigytų augintinių.

Kovojant su neteisėta tarptautine gyvūnų augintinių prekyba, VMVT vykdo sugriežtintą gyvūnų pasų išdavimą ir kontroliuoja, kad gyvūnai būtų įvežami laikantis teisės aktų reikalavimų. Tačiau labai svarbus ir gyventojų elgesys, jų netolerancija prekybininkų apgaulėms.

Apsisprendusiems įsigyti augintinį, VMVT primena, kad daug įvairaus amžiaus, dydžio ir spalvos šuniukų bei kačiukų laukia gyvūnų globos namuose. Gyvūnų augintinių taip pat galima įsigyti šalies specializuotose parduotuvėse arba iš žmonių, turinčių veterinarinį leidimą užsiimti gyvūnų veisimu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA