Nepatenkinti studentai kauniečius kviečia išbandyti „Laimės ratą” ir dalyvauti masiniame proteste | Kas vyksta Kaune

Nepatenkinti studentai kauniečius kviečia išbandyti „Laimės ratą” ir dalyvauti masiniame proteste

R.Tenio nuotr.

Trečiadienio popietę prie Laisvės alėjos fontano susirinko grupelė aktyvių studentų, praeiviams jie dalino aukštojo mokslo fakulteto išleistą leidinį Gyvenimas per brangus” ir ragino išbandyti „Laimės ratą” su galimais darbo pasiūlymais baigus universitetą.

Tarp pasiūlymų daugiausiai buvo pardavėjų, padavėjų, konsultantų, darbininkų, kitų aukštos kvalifikacijos nereikalaujančių darbų, tarp jų ir variantai užsienyje.

Pasak akcijos rengėjų, būtent tokius darbus dirba universitetų absolventai.

„Šis „Laimės ratas” parodijuoja, ką universitetas žada studentams po studijų baigimo. Realybė tokia, kad didžioji dalis studentų neįsidarbina svajonių darbuose, randa darbą prekybos centruose, dalis emigruoja. Šiame rate tik du pasirinkimai, kurie rodo, jog dirbsi pagal išsilavinimą. Tai pasijuokimas iš tuščių universiteto pažadų ir kvietimas vienytis studentams su darbuotojais”, – pasakojo akcijos atstovas Tomas.

Pasak Tomo, renginyje dalintame leidinyje Gyvenimas per brangus” rašoma apie naują, daugybės studentų kritikos sulaukusį Darbo kodekso projektą, dirbančius studentus ir aukštojo mokslo solidarumo tinklą.

Leidinį kūrė Auštojo mokslo fakultetas – rugsėjį susikūrusi studentų ir darbuotojų organizacija, kuri, Tomo teigimu, bando nesikreipti į partijas, valdžią, profsąjungas, o kartu vienytis ir kovoti už darbo vietas.

„Priėmus naująjį darbo kodeksą bus galima lengviau atleisti darbuotoją, atsiras nulio valandų kontraktai, žala darbdaviui galės būti neribota, o bendrasis darbo laikas galės pakilti nuo 48 iki 60 val./sav. Ar tai normalu?”, – klausė  Tomas.

Jis priminė, kad Prancūzijoje ir Bosnijoje neseniai vyko didžiuliai protestai prieš naująjį darbo kodeksą:

„Prancūzijoje į gatves išėjo šimtai tūkstančių žmonių. Visoje Europoje vyksta darbo santykių liberalizavimas, kuris svyra ne darbuotojo naudai, piliečiai negali likti abejingais, tad protestas lieka išeitimi”, – teigė Tomas.

Vaikinas siūlytų naujajame kodekse mažinti streikų ribojimą, didinti išeitines pašalpas ir išmokas netekus darbo.

Akcijos rengėjai kviečia asmenis, kurie nepritaria naujojo darbo kodekso projektui, gegužės 14 d. 12 val. atvykti į masinį protestą prieš aukštas kainas, mažas algas ir mažėjančią socialinę akciją.

Laukiama tūkstantinės minios, kuri pajudės nuo fontano ir keliaus iki Santakos. Čia prasidės mitingas.

Informuojama, kad šiuo metu tęsiasi naujojo Darbo kodekso projekto svarstymai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA