A. Kupčinskas prisirakino prie Centrinio Kauno knygyno | Kas vyksta Kaune

A. Kupčinskas prisirakino prie Centrinio Kauno knygyno

Vidurdienį prie Kauno Centrinio Kauno knygyno su antrankiais prirakinti ir grandinėmis apvynioti stovėjo keletas kauniečių, tarp jų – Kauno miesto savivaldybės tarybos narys, buvęs miesto vadovas Andrius Kupčinskas.

Jis su aktyviais bendražygiais surengė pilietinę skaitymo akciją, kaip protestą prieš Centrinio Kauno knygyno patalpų išnuomojimą. Susirinkę iki 10 dalyvių protestavo taikiai: kalbinusiems praeiviams pasakojo akcijos tikslą, skaitė knygas, A. Kupčinskas pasirinko Petro Palilionio poezijos knygą „Meilės latras”.

Primename, kad beveik prieš mėnesį čia vyko protesto akcija  „Je Suis Centrinis Knygynas”.

Akcijos metu kalbintas akcijos organizatorius Andrius Kupčinskas teigė, kad Centrinio Kauno knygyno nuomos sąlygos, paskelbtos antradienį, buvo svarstomos nedemokratiškai:

„Kauno miesto savivaldybės taryba valdo 100 proc. šio knygyno akcijų, tačiau nuomos sąlygos neaptartos nei miesto savivaldybės taryboje, nei komitetuose”, – sakė A. Kupčinskas.

Jis pridūrė, kad kai sprendžiami ne tokie svarbūs klausimai, tarkim, dėl mokyklos valgyklos patalpų nuomos ar gėrimų automato pastatymo – taryboje šie klausimai būna aptariami.

A. Kupčinskas atkreipė dėmesį į nuomos sąlygas:

„Anksčiau buvo sakoma, kad kaina nebus esminis kriterijus, o nuomos sąlygose rašoma, kad esminis kriterijus – būtent kaina. Taip pat teigta, kad visi esami darbuotojai liks dirbti knygyne, o konkurso sąlygose rašoma, kad darbo vietą išsaugos tik 50 proc. Mums tai nepriimtina. Kaunas praranda dar vieną kultūros paveldo objektą ir mes negalime su tuo taikstytis”, –  kalbėjo A. Kupčinskas.

Jo teigimu, surinkta 1200 parašų peticija prieš knygyno išnuomojimą.

Akcijoje dalyvavusi kaunietė Genovaitė tikino palaikanti protestą, nes tai vienintelis Kaune išlikęs senovinis knygynas:

„Norisi, kad Laisvės alėjoje liktų ši autentiška vieta, čia rasi tokių knygų, kurių nerasi niekur kitur. Jau penkiasdešimt metų esu jo klientė, žiauru, kad jį nori išnuomoti, galiausiai gal išvis jo nebeliks?”, – klausė protestuotoja.

Pasak A. Kupčinsko, gali žymiai pasikeisti knygyno asortimentas, o senas tradicijas turintis knygynas – virs eiliniu didmeniniu tinklu, „kuriame dominuos „santa barbaros” romanai”.

Antradienį paskelbtose Centrinio knygyno nuomos sąlygose skelbiama, kad bus išsinuomotos 415,6 kvadratinių metrų ploto patalpos, konkurso dalyviams numatytas 24,9 tūkst. eurų depozito mokestis. Mažiausiai 80 proc. ploto privalės būti skirta knygų prekybai.

Pradinė Centrinio knygyno nuomos kaina – 10 eurų už kvadratinį metrą (be PVM). Per metus minimali nuomos suma sudarys beveik 50 tūkst. eurų.

Gegužės 16 ir 20 dienomis konkurso dalyviai galės apžiūrėti įstaigos patalpas bei turtą, o vokai su paraiškomis konkursui laukiami iki birželio 1 d.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA