Kauno klinikose formuojasi mielominės ligos gydymo centras | Kas vyksta Kaune

Kauno klinikose formuojasi mielominės ligos gydymo centras

BNS 2016/05/11 14:00
R. Tenio nuotr.

Kauno klinikos tapo antruoju centru Lietuvoje, kuriame pradėtos atlikti autologinės kraujodaros kamieninių ląstelių transplantacijos. Kaip trečiadienį kalbėjo šias transplantacijas vykdantys medikai, jos atliekamos nuotoliniu būdu konsultuojantis su šios ligos gydymo specialistais užsienyje.

„Noriu pasidžiaugti, pranešti, kad mes nuo praėjusių metų liepos mėnesio atlikome trylikai pacientų kamieninių ląstelių transplantacijas, kurie serga mielomine liga“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo Kauno klinikų Onkologijos ir hematologijos klinikos Hematologijos skyriaus vadovas Rolandas Gerbutavičius.

Per metus planuojama atlikti 20 tokių operacijų asmenims sergantiems mielomine liga, vadinama kraujo vėžiu.

„Galime drąsiai sakyti, kad mielominės ligos gydymo centras formuojasi Kaune“, – teigė R.Gerbutavičius.

Iki šiol tokios transplantacijos būdavo atliekamos tik Vilniuje, todėl pacientai turėdavo transplantacijai vykti ten. Pasak medikų, galimybė stebėti ligos eigą nuo pradžių ir atlikti transplantaciją Kaune yra didelis privalumas tiek pačiam pacientui, tiek jį gydantiems medikams.

Kaune pradėjus vykdyti šias operacijas, Kauno klinikų medikus jau beveik metus konsultuoja Leipcigo universiteto ligoninės Onkologijos ir hematologijos klinikos vadovas, profesorius Dietger Niederwieser (Ditgeris Niderviseris).

Jis per dieną skiria apie pusę valandos, konsultuodamas Lietuvos medikus per specialią internetinę programą.

„Aptariami kiekvienos dienos, nežiūrint, ar tai yra šeštadienis, sekmadienis ar šventės, rezultatai – laboratoriniai, klinikiniai ir kartu priimamas sprendimas, kaip mes galime toliau gydyti pacientus“, – sakė R.Gerbutavičius.

D.Niederwieseris kalbėjo, kad galimybė konsultuoti medikus per atstumą yra labai svarbi inovacija, kurios sėkmė padės pacientams nuošaliose vietovėse visame pasaulyje – jiems nereikės keliauti tūkstančių kilometrų iki didesnių medicinos centrų.

„Labai džiaugiuosi galėdamas pradėti šį naują projektą. Tai, ką mes čia padarėme, buvo visa programa, suorganizuota telemedicinos principu. Žmonės keliavo į Leipcigą, buvo mokomi, grįžo, aš čia apžiūrėjau visą infrastruktūrą ir tada pradėjome daryti kasdienius pusvalandžio vizitavimus internetu“, – pasakojo Leipcigo universiteto profesorius.

Su žurnalistais susitikusi pirmoji pacientė Vitalija, kuriai Kaune atlikta ši transplantacija, dėkojo medikams už jai rodytą didelį dėmesį. Pasak paciento Rimvydo, žinojimas, kad jo sveikatos būklę seka ne tik Lietuvos medikai, bet ir užsienio specialistai, „suteikė labai daug geros emocijos ir pasitikėjimo savimi ir tuo, kas vyksta“.

Kauno klinikų Onkologijos ir hematologijos klinikoje šiemet atliktos jau septynios kraujodaros kamieninių ląstelių transplantacijos pacientams, sergantiems mielomine liga. Per metus klinika turi galimybę atlikti 20 tokių procedūrų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA