Kodėl gaišta žuvys Kauno mariose? | Kas vyksta Kaune

Kodėl gaišta žuvys Kauno mariose?

Roko Tenio nuotr.

Apie pusšimtį plūduriuojančių negyvų karpių ir sterkų vakar Kauno mariose suskaičiavo aplinkos viceministras Linas Jonauskas, su Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnais išplaukęs į marias patikrinti susirūpinusių žvejų pranešimų apie pastebėtas pavienes nugaišusias žuvis.

Tokių pranešimų buvo gauta savaitgalį. Žuvų kritimo priežasčiai nustatyti aplinkosaugininkai paėmė marių vandens mėginių. Jie tiriami Kauno RAAD laboratorijoje. Iš karto buvo nustatyta, kad žuvys krito ne dėl deguonies trūkumo – jo vandenyje pakanka. Vandens laboratorinių tyrimų rezultatai paaiškės po 7 dienų.

Išsamiems biologiniams ir cheminiams marių vandens tyrimams atlikti viceministras pavedė Aplinkos apsaugos agentūrai, turinčiai šiuolaikišką laboratorinę įrangą, skubiai paimti vandens mėginių iš įvairių gylių.

Aiškinantis žuvų kritimo priežastis, pagalbos kreiptasi į Gamtos tyrimų centro mokslininkus, Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kuri padėtų nustatyti, ar nebus žuvų užpuolusi kokia nors liga. Tačiau ši tarnyba neturi galimybių ištirti anksčiau kritusias žuvis. Todėl aplinkosaugininkai kreipiasi į visus Kauno mariose žvejojančius žvejus ir prašo pastebėjus ar sugavus leisgyvę žuvį apie tai iš karto pranešti mariose nuolat dirbantiems aplinkosaugininkams mobiliuoju tel. 8626 20985. Inspektoriai paims tą žuvį ir nugabens ją tyrimams.

Vakarykštis aplinkosaugininkų plaukiojimas po marias, matyt, išbaidė ir tinklą pastačiusį brakonierių. Jis jau nebegrįžo pasiimti laimikio. Gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai ištraukė tą tinklą ir paleido jame spurdėjusias žuvis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA