Teismas gali sumažinti netesybų dydį | Kas vyksta Kaune

Teismas gali sumažinti netesybų dydį

Asociatyvi SXC nuotr.

Esu pasirašęs sutartį, tačiau manau, kad joje nustatytos netesybos yra aiškiai per didelės. Norėjau pasiteirauti, ar teismas turi teisę sumažinti sutartimi nustatytų netesybų dydį, ar jau nieko pakeisti nebegaliu?

Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė:

Sutartimi sulygtos netesybos teismo gali būti sumažintos skolininko prašymu arba paties teismo iniciatyva. Netesybos gali būti sumažinamos dviem atvejais: jeigu jos (bauda, delspinigiai) neprotingai didelės, taip pat jeigu skolininkas įvykdė dalį prievolės (CK 6.258 straipsnio 3 dalis).

Ar sutartimi sulygtos netesybos yra neprotingai didelės, teismas vertina atsižvelgiant į kiekvienos individualios bylos aplinkybes, kadangi priklausomai nuo faktinės situacijos, tas pats netesybų dydis (procentine ar pinigine išraiška) vienu atveju gali būti pripažintas tinkamu, o kitu – aiškiai per dideliu. Tačiau būtina akcentuoti, kad teismo teisė mažinti netesybas nėra absoliuti, nes ją riboja susitarime dėl netesybų išreikšta šalių valia (CK 6.156, 6.189 straipsniai) ir draudimas sumažinti netesybas žemiau tikrosios nuostolių sumos (CK 6.73 straipsnio 2 dalis). Taigi mažindamas netesybas teismas taiko esminį kriterijų – netesybų santykį su nuostoliais, nes tik įvertinęs skirtumą tarp nuostolių ir prašomų netesybų teismas gali nuspręsti, ar netesybų suma nėra pernelyg didelė ir nepagrįsta. Nustatant, ar netesybos, palyginus su nuostoliais, nėra pernelyg didelės, atsižvelgiama į šalių sutartinių santykių pobūdį ir sutarties tikslus, tikruosius sutarties šalių ketinimus, sutarties sąlygų tarpusavio ryšį, šalių statusą, t. y. į tai, ar šalys yra vartotojos ar ne, į faktines bylos aplinkybes, kreditoriaus patirtų nuostolių dydį ir kt.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151 arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA” Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA