Per metus daugiausiai skundų dėl publikacijų sulaukė A.Užkalnis | Kas vyksta Kaune

Per metus daugiausiai skundų dėl publikacijų sulaukė A.Užkalnis

BNS 2016/05/07 11:29
Asociatyvi nuotr. / R. Tenio nuotr.

Visuomenės informavimo etikos komisija (VIEK) daugiausia skundų sulaukia dėl didžiųjų žiniasklaidos grupių leidinių ir televizijų, daugiausia reakcijų sulaukusi publikacija – publicisto Andriaus Užkalnio tekstas.

Metus veikianti Visuomenės informavimo etikos asociacijos sprendimus vykdanti komisija 2015-aisiais išnagrinėjo 93 skundus, 23 atvejais nustatė, jog buvo pažeistos visuomenės informavimo etikos normos, dar 16 atvejų formaliai etikos pažeidimai nebuvo fiksuoti, bet komisija įspėjo viešosios informacijos skleidėjus apie galimus pažeidimus ateityje.

Kaip BNS sakė Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula, dažniausia skundžiamos didžiausią auditoriją turinčios žiniasklaidos grupės, internetiniai portalai ir televizijos: LNK, TV3, delfi.lt, alfa.lt, „Lietuvos ryto“ leidinių grupė.

„Bet tai nereiškia, kad jie yra blogiausi – jie yra populiariausi. Didžioji dalis skundų dažniausiai pripažįstama nepagrįstais, dažnai žmonės reaguoja ir „lygioje vietoje“. Galbūt tai tam tikra prasme yra komplimentas – tikrai įsižeisti nereikia, privalome reaguoti į visus skundus“, – BNS sakė V.Popandopula.

Iš nustatytų pažeidimų, dažniausiai, t.y. 8 atvejais asmenims ar kitiems subjektams buvo nesuteikta teisė į atsakymą į kritišką informaciją. Dar 6 kartus pažeidimai konstatuoti dėl reikalavimo viešosios informacijos skleidėjams pateikt tikslias ir teisingas žinias bei nuomonių įvairovės pateikimo: dažniausiai buvo konstatuojamas šališkumas arba nuomonės buvo reiškiamos nepakankamai etiškai.

„Ryškiausiai ši problema matoma regioninėje žiniasklaidoje, kadangi daugeliu atveju miesteliai maži ir tie asmenys, kurie rašo ir tie, apie kuriuos rašoma, vieni kitus pažįsta, yra susiję. Ryškiai matoma tendencija, kai vienai politinei jėgai neoficialiai priklausanti, kontroliuojama žiniasklaida pliekia iš visų pusių ir visiškai nesijaudina dėl žurnalistinės etikos, atsisako spausdinti paneigimus, daro ką tik nori. Tokių pavyzdžių tikrai apstu, toli žiūrėti nereikia – žinomiausias Lietuvos kurortas. Ten bent jau viena žiniasklaidos priemonė yra akivaizdžiai kontroliuojama“, – sakė V.Popandopula.

Jis teigia kalbantis apie leidinį „Mano Druskininkai“, kurį anksčiau kontroliavo Druskininkų savivaldybė ir kurį remia savivaldybės įmonės. Vieną šio laikraščio publikaciją asociacija yra pripažinusi neetiška dar šiemet, dėl sprendimo bylinėjamasi teismuose.

Anot jo, rekordinio skaičiaus skundų, t.y. daugiau nei 30-ies sulaukta dėl pernai birželį portale delfi.lt publikuoto A.Užkalnio teksto „Emigravai? Ir gerai, durniau“, tačiau jame etika nebuvo pažeista.

„Ši publikacija nebuvo pripažinta pažeidžianti etiką – komisija atsižvelgė, kad ji nebuvo skirta konkrečiai apibrėžtam asmenų ratui, o autorius norėjo sukelti diskusiją emigracijos tema. Be to, atsižvelgta į tai, kad portalas delfi.lt taip pat patalpino nemažai atsakomųjų straipsnių, kuriuose buvo reiškiama priešinga nei skundžiamos publikacijos autoriaus nuomonė, delfi išlaikė paritetą“, – kalbėjo V.Popandopula.

Komisija taip pat nagrinėja skundus dėl viešų asmenų pasisakymų socialinuose tinkluose. Pasak V.Popandopulos, komisija jau buvo pripažinusi neetiškomis kelių viešojoje erdvėje „gerai žinomų asmenų“ nuomones socialiniame tinkle „Facebook“.

Anot V.Popandopulos, paskelbus, jog publikacijoje pažeista etika, savaime jokių sankcijų neužtraukia, tačiau jei per metus užfisuojami 5 tokie pažeidimai, asociacija gali pripažinti neetiškų patį leidinį. Tuomet jam taikomi apribojimai, pavyzdžiui, draudimas dalyvauti valstybiniuose viešuosiuose pirkimuose, gauti Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo paramą ir panašiai. Metus veikianti asociacija tokios griežtos sankcijos dar nėra taikiusi, tačiau ankstesniais metais tokių atvejų būta.

Visuomenės informavimo etikos asociacija siekia užtikrinti profesinės etikos normų laikymąsi, visuomenės informavimo etikos principų puoselėjimą visuomenės informavimo veikloje, ugdyti visuomenės sąmoningumą vertinant visuomenės informavimo procesus. Asociaciją įsteigė Lietuvos žurnalistų sąjunga, Lietuvos žurnalistų draugija, Interneto žiniasklaidos asociacija, Lietuvos radijo ir televizijos asociacija, Regioninių televizijų asociacija, Lietuvos kabelinės televizijos asociacija ir Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA