Išaugusių kainų skandale prabilo apie šantažą | Kas vyksta Kaune

Išaugusių kainų skandale prabilo apie šantažą

delfi.lt 2016/05/06 13:03
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kainos Lietuvoje nemažėja, nes didžiausias šalyje prekybos tinklas tiekėjams ir gamintojams draudžia prekes kitiems tinklams parduoti mažesne kaina. Taip kalbėjo TV laidos „LRT Forumas“ dalyviai. Prekybininkų atstovai neigia tokius įtarimus – esą panašiai skundžiasi tiekėjai, neatlaikę ne prekybos tinklų, o kitų gamintojų konkurencijos.

Lietuvos nacionalinės vartotojų federacijos prezidentė Alvita Armanavičienė laidoje teigė, kad valstybės institucijos daug ką slepia ir nesugeba įžvelgti, kad didieji prekybos tinklai, užimdami apie 80 proc. mažmeninės prekybos rinkos, elgiasi nesąžiningai.

„Statistikos departamentas daug ką slepia, kaip ir kitos valstybės institucijos, ir Konkurencijos taryba nesugeba įžiūrėti, kad prekybos tinklai reikalauja tiekėjų kituose prekybos tinkluose neteikti prekių mažesnėmis kainomis. Tai – vieša paslaptis“, – įsitikinusi prezidentė.

Anot jos, mažos parduotuvės yra beveik išnykę, dėl to vartotojai neturi realaus pasirinkimo, o prekybos tinklų rinka esą yra oligopolinė, nes šie užima apie 80 proc. rinkos.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos (LPĮA) vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas tai neigė. Pasak jo, palyginti nedidelį pirkėjų skaičių turinčioje mūsų šalyje be penkių stiprių žaidėjų yra ir mažesnės parduotuvių sistemos – „Aibė“, vartotojų kooperatyvai.

„Dabar ateina ir šeštas žaidėjas į jų gretas, jis dar didesnę konkurenciją sukurs. Taigi, sakyti, kad konkurencijos nėra, kad didieji užima 80 proc. nėra pagrįsta“, – laidoje kalbėjo jis ir pridūrė, kad dabar daržovės ir vaisiai brangesni dėl to, kad neprasidėjęs jų sezonas.

„Maxima“ didžiausias tinklas – ar jos pozicija leidžia turėti tokias sąlygas, apie ką užsiminė vartotojų atstovė, reikalauti, kad kiti tinklai nepardavinėtų tų pačių tiekėjų produkcijos mažesnėmis kainomis, nei tame tinkle?“, – laidos vedėjas Edmundas Jakilaitis perklausė Konkurencijos tarybos pirmininko Šarūno Keserausko.

Pastarasis paaiškino, kad toks prekybos tinklo elgesys yra draudžiamas:

„Tą draudžia galiojantys įstatymai. Mes kaip institucija už tokį elgesį tinklus esame tyrę ir baudę. Netiesa, kad slepiame informaciją, nelabai turim ką slėpti, kaip tik viešiname tokias bylas. Pavyzdžiui vienas atvejis buvo dėl bendrovių „Maxima“ ir „Mantinga“. Jie susitarė, kad kainos bus minimalios vartotojams ir nekris mažiau tam tikro minimumo. Kitas atvejis buvo, kai prekybos tinklas taip pat tarėsi su tiekėjais ir įpareigojo juos, kad jie nevykdytų akcijų kituose prekybos tinkluose, tuo metu kai vykdo tame prekybos tinkle“, – kalbėjo Š. Keserauskas.

Jo teigimu, dažniau nubausti bendroves pritrūksta įrodymų. Esą jeigu nuskriausti tiekėjai skundžiasi visuomeninėms organizacijoms ar žiniasklaidai, tai Konkurencijos tarybai daug įrodymų nepateikia.

Vis dėlto E. Jakilaitis teigė, kad jam gamintojai iš tiesų skundžiasi.

„Prieš laidą kalbėjau ne su vienu tiekėju, daugiau nei su 10 gamintojų ir tiekėjų, visi jie, visi 100 proc., kalba vieną dalyką, kad Lietuvoje kainas reguliuoja didžiausias prekybos tinklas ir vienas iš nerašytinių reikalavimų yra niekada jokiame kitame prekybos tinkle neturėti mažesnių kainų jokiomis aplinkybėmis nei tame didžiausiame prekybos tinkle ir taip funkcionuoja rinka.

Ir šiandien (ketvirtadienį, – red.) kalbėjau su vienu žmogumi, kuris irgi tiekėjas ir vakar sulaukė skambučio dėl vieno konkretaus produkto, kad pakeltų jo kainą vienu euru. Sakė, tikrai negaliu padaryt to kitame tinkle, tai sako mes išimsime iš savo prekybos tinklo“, – tiekėjo ir prekybos tinklo pokalbį perpasakojo E. Jakilaitis.

Atsakydamas į tokius įtarimus prekybininkų atstovas L. Vilimas tvirtino, kad LPĮA nariai tarpusavyje nekalba apie kainų didinimą, nes tokius dalykus griežtai reguliuoja įstatymai.

„Mes negalime kalbėti ir nesikalbam apie kainų kilimus, didinimus. Galime pasakyti ir visi turi suprasti vieną dalyką: tikrai yra nepatenkintų tiekėjų. Prekybos tinklų yra tiek, kiek yra, jų lentynos neguminės. Vieni tiekėjai ateina, kiti išeina, galbūt dėl to, kad ateina geresni pasiūlymai ar pan.

Tų skundų valstybės institucijoms ir įstatymų (pataisų, – red.) registravimų begalės. Jos vyksta tuo pagrindu, kad yra nepatenkintų tiekėju, neatlaikiusių konkurencinės kovos ne prieš prekybos tinklus o prieš savo kolegas – ar tai būtų ūkininkai, ar perdirbėjai. Ir dėl to jie skundžiasi“, – aiškino L. Vilimas.

Jo teigimu, įstatymai griežtai reguliuoja didžiųjų prekybos tinklų veiklą. Taikant įstatymą, esą visi didieji prekybos tinklai buvo nubausti arba dėl jų buvo pradėtas tyrimas.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA