Atšilus orams augintiniai tampa pavojingų ligų platintojais, specialistai pataria dažniau plauti rankas | Kas vyksta Kaune

Atšilus orams augintiniai tampa pavojingų ligų platintojais, specialistai pataria dažniau plauti rankas

Atrask savo augintini. Urmas

Šiltuoju metų laiku vis daugiau laiko praleidžiame lauke, ypač vaikai, žaisdami smėlio dėžėse, stadionuose ar žaidimų aikštelėse. Tokias vietas mėgsta ir keturkojai su savo šeimininkais.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Panevėžio departamento (toliau – Panevėžio departamentas) specialistai atkreipia dėmesį į ligas, kurias platina šunys ir katės.

Pagrindinės parazitinės ligos, kurias gali platinti naminiai gyvūnai yra toksokarozė, echinokokozė ir toksoplazmozė. Dažniausiai pasitaikanti šunų ir kačių platinama liga Lietuvoje – toksokarozė, kurią sukelia apvaliųjų kirmėlių toksokarų lervos.

Dirvožemyje toksokarų kiaušinėliai bręsta, todėl žmogus užsikrečia nuo nešvarių, žemėtų rankų, valgydamas neplautas uogas, vaisius bei daržoves. Vaikai toksokaroze dažnai užsikrečia žaisdami smėlio dėžėse, žaliose vejose, kuriose yra šunų ir kačių ekskrementų.

Daugeliu atvejų liga praeina be simptomų, tačiau gali pakilti temperatūra, atsirasti sausas kosulys, dusulys. Kartais vargina pilvo skausmai, ligonį gali pykinti, išberia ir niežti odą. Migruojančių lervų gali pakliūti į akis.

Nuo 2016 m. gegužės 1 d. įsigaliojo naujos redakcijos Lietuvos higienos norma HN 75:2016 „Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programų vykdymo bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“, patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2016 m. sausio 26 d. įsakymu Nr. V-93 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 75:2016 „Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programų vykdymo bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ patvirtinimo“, kurioje nurodyta, kad smėlis vaikų žaidimų aikštelių smėlio dėžėse turi būti keičiamas ar atnaujinamas kiekvieną pavasarį ir pagal epidemiologines reikmes. Taip pat smėlyje neturi būti askaridžių, plaukagalvių, toksokarų kiaušinių.

Pakeitus ar atnaujinus smėlį smėlio dėžėse turi būti atliekamas smėlio parazitologinis tyrimas, jei smėlio tyrimo rezultatų nepateikė smėlio tiekėjas. Ikimokyklinio ugdymo įstaigose, kai nenaudojamos, smėlio dėžės turi būti uždengiamos, taip apsaugant smėlį nuo užteršimo.

Praėjusiais metais Lietuvoje buvo užregistruota 80 toksokarozės, 89 toksoplazmozės ir 33 echinokokozės atvejai (atitinkamai 0,28; 0,31 ir 0,11 atv./10 tūkst. gyv.).

Kad išvengtume šunų ir kačių platinamų parazitinių ligų, Panevėžio departamento specialistai rekomenduoja ne tik tinkamai prižiūrėti ikimokyklinio ugdymo įstaigų žaidimo dėžes, bet ir rūpestingai laikytis asmens higienos – atidžiai tekančiu vandeniu su muilu nusiplauti rankas grįžus iš lauko, po darbo sode, darže, prieš valgį, pažaidus su augintiniais.

Nevalgyti neplautų vaisių, uogų, daržovių, negerti ir nenaudoti maisto gamybai, daržovėms, vaisiams, uogoms plauti atvirų telkinių vandens. Žali valgomi vaisiai, daržovės, uogos turi būti labai atidžiai nuplauti švariu vandeniu ar nuplikyti.

Reguliariai valyti patalpas, kur vaikštinėja keturkojai, tinkamai juos prižiūrėti. Saugoti dirvožemį ir vandenį nuo teršimo šunų, kačių išmatomis. Einant pasivaikščioti su šunimi, nepamiršti pasiimti maišelio su kastuvėliu savo augintinio ekskrementams surinkti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA