Kauno klinikos pirminiam imunodeficitui pažinti skyrė visą savaitę | Kas vyksta Kaune

Kauno klinikos pirminiam imunodeficitui pažinti skyrė visą savaitę

Kauno klinikų nuotr.

Kasmet paskutinę balandžio savaitę minima Pasaulinė pirminių imunodeficitų savaitė. Kauno klinikų Pirminio imunodeficito centro specialistai jau trečius metus iš eilės į renginį pakvietė pacientus, kuriems yra nustatytas pirminis imunodeficitas, ir jų artimuosius.

[galerija kiek=”4″]

Gydytojai skaitė paskaitas ir diskutavo su pacientais. Kalbėdama apie praėjusiais metais nuveiktus darbus, prof. Brigita Šitkauskienė pranešė, kad jos vadovaujamas Kauno klinikų Pirminio imunodeficito centras kaip ekspertinis centras užregistruotas informacijos apie retas ligas portale Orphanet ir prisijungė prie „J Project“ veiklos.

Tai Europos pirmininių imunodeficitų draugijos iniciatyva, kurios tikslas – skatinti nacionalinių PID registrų kūrimą, suburti ekspertų grupes ir pacientų organizacijas, siekiant kuo sėkmingiau įveikti šios ligos keliamus sunkumus.

Šiais metais susitikimo dalyvių laukė prof. B. Šitkauskienės bei alergologijos ir klinikinės imunologijos rezidentės Lauros Tamašauskienės parengtos informacinės knygelės. Jose aprašomi gyvenimo sergant imunodeficitu ypatumai – ką reikia žinoti apie ligą, jos gydymą, keliones, skiepus. Renginio dalyviai turėjo galimybę susipažinti ir pabendrauti su tais, kurių kasdieniai rūpesčiai ir džiaugsmai yra panašūs.

Alergologijos ir klinikinės imunologijos rezidentės Giedrė Urbienės pranešimas paskatino pacientus pasidalinti savo istorijomis ir iškylančiais klausimais. Pasak trečią kartą į Pasaulinei imunodeficito savaitei skirtą susitikimą atvykusios paciento mamos, tai būna proga daugiau sužinoti apie retas ligas, naujienas Lietuvoje ir pasaulyje. Renginio pabaigoje dalyviai tradiciškai į dangų paleido balionus – kaip viltį, kad liga bus įveikta.

Kauno klinikose pirminiu imunodeficitu sergantys pacientai konsultuojami nuo 1999 metų, o 2013 metais įkurtas pirmasis Lietuvoje Pirminio imunodeficito centras. Kauno klinikų Pirminio imunodeficito centre konsultuojami visų amžiaus grupių pacientai – tiek vaikai, tiek ir suaugusieji. Atvykstant reikia turėti gydytojo siuntimą klinikinio imunologo konsultacijai.

Atliekamas išsamus imuninės sistemos vertinimas, o nustačius diagnozę – sudaromas individualus gydymo planas, parenkamas pakaitinės terapijos imunoglobulinais būdas, sprendžiami klausimai dėl kraujodaros kamieninių ląstelių ar gydymo imunomoduliuojančiais preparatais. Jei reikia, pacientus konsultuoja klinikinis genetikas.

Šiuo metu centro specialistai gydo daugiau nei 70 pacientų. Jų skaičius, pasak prof. B. Šitkauskienės, kasmet auga, nes vis daugiau apie imunodeficitą žino ir visuomenė, ir medikai.

Gegužės 4 dieną (trečiadienį) 14 val LSMU Farmacijos fakultete (Sukilėlių pr. 13, Kaunas) 202 auditorijoje vyks seminaras, į kurį kviečimai visi besidomintys retomis ligomis ir pirminių imunodeficitų diagnostikos klausimais.

Pranešimus skaitys LSMU MA gyd. alergologė klinikinė imunologė prof. B. Šitkauskienė, gyd. genetikė dr. Virginija Ašmonienė, gyd. genetikas doc. Danielius Serapinas bei „J Project“ vadovas prof. Laszlo Marodi iš Debreceno universiteto (Vengrija).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA