A. Norkūnas: teisininkų etikai skiriama nepakankamai dėmesio | Kas vyksta Kaune

A. Norkūnas: teisininkų etikai skiriama nepakankamai dėmesio

Nacionalinės teismų administracijos archyvo nuotr.

Bendras teisėjų ir prokurorų siekis – sklandus, dalykiškas ir efektyvus procesas, – akcentuota pirmą kartą įvykusiame Teisėjų etikos ir drausmės komisijos (TEDK) ir Prokurorų etikos komisijos susitikime.

Jo metu aptartas komisijų darbo organizavimas, asmeniniai teisėjo ir prokuroro santykiai procese, informacijos teikimo apie posėdžiuose priimtus procesinius sprendimus ir jų komentavimo aspektai.

Abiejų komisijų narius sveikino generalinis prokuroras Evaldas Pašilis. „Tiek prokurorai, tiek teisėjai kasdien yra tarsi po didinamuoju stiklu, jų etika turėtų būti pavyzdys žmonėms“, – pabrėžė generalinis prokuroras.

Pakviestas pasidalyti gerąja Teisėjų etikos ir drausmės komisijos darbo praktika jos pirmininkas Algis Norkūnas pasidžiaugė Prokurorų etikos komisijos iniciatyva susitikti ir neslėpė, kad pasigenda institucijų kalbėjimosi.

„Mano manymu, šalyje teisininkų etikai skiriama nepakankamai dėmesio, esame apleidę etikos politiką. Kai kalbu su universitetų dekanais ir dėstytojais, visada patariu – tyrinėkite patys ir duokite studentams rašyti darbus apie teisininkų etiką. Jau dabar iš jaunų žmonių auginkimės teisininkų etikos teoretikus. Juk turime gerų jaunų pagalbininkų – baigiamųjų teisės kursų studentų, magistrantų“, – kalbėjo A. Norkūnas.

Pasak jo, neretai problemų kyla dėl teisėjų ir prokurorų neetiško, nepagarbaus elgesio teisme. „Visi turėtume ne tik stengtis išsaugoti vienodą požiūrį į procesinio įstatymo nuostatas, jų įgyvendinimą ir siekti bendro gero rezultato – sklandaus, dalykiško ir efektyvaus proceso, bet ir nepriekaištingai laikytis teisininkų etikos“, – sakė A. Norkūnas.

Pirmininko teigimu, šiandien pagrindinė TEDK užduotis – nagrinėti skundą dėl teisėjo etikos, palaikyti drausmę, taigi, komisijos darbe dominuoja baudžiamoji, drausminančioji dalis. „Vis tik turėtume daugiau konsultuoti teisėjus ir užbėgti įvykiams į priekį, o ne gesinti jau kilusius gaisrus“, – kalbėjo jis.

Taip pat A. Norkūnas atkreipė dėmesį, kad teisėjų mąstyme yra įvykęs lūžis: „Tuo įsitikinu dažnai važinėdamas po Lietuvą ir teismuose skaitydamas paskaitas apie etiką. Džiugu, kad teisėjai jau suprato jos svarbą. Teisėjai aktyviai užsirašė į etikos mokymus ir paprašė organizuoti jų daugiau, o aktyvūs teismų pirmininkai organizuoja etikos paskaitas savo teismuose.“

Prokurorų etikos komisijos organizuotame susitikime taip pat dalyvavo TEDK nariai – Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėja Veslava Ruskan ir Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Sociologijos katedros docentas, viešosios įstaigos Vilniaus pažangiųjų studijų instituto direktorius Algimantas Čepas. Jis kėlė klausimą, kaip vertinant teisėjų ir prokurorų etiką, teisingai identifikuoti ribą tarp procesinio įstatymo nuostatų įgyvendinimo ir etikos. „Ar galima visais atvejais teisininko elgesį „nurašyti“ procedūrai?“ – retoriškai klausė A. Čepas.

Susitikime dalyvavęs Prokurorų etikos komisijos narys, prokuroras Ernestas Vainas pabrėžė ne tik procedūrinio teisingumo siekio, bet ir žmogiško bendravimo svarbą: „Teisinis gėris, kurio prokuroras ir teisėjas turėtų siekti procese, yra ne tik procedūriškai tvarkingas procesas bei tinkamas teisės normų pritaikymas. Proceso dalyvis taip pat turėtų jaustis, kad su juo buvo elgiamasi žmogiškai, pagarbiai. Svarbu ne tik, ar tinkamai buvo taikytas įstatymas, bet ir tai, kaip jis buvo taikytas. Tiek teismas, tiek prokuroras turėtų siekti abiejų šių tikslų, o ne vien pirmojo.“

Abiejų savivaldos institucijų atstovai vieningai sutarė plėtoti komisijų bendradarbiavimą.

SKAIČIAI

– 2015 metais Teisėjų etikos ir drausmės komisija gavo 263 skundus, prašymus ir teikimus. Priimti nagrinėti – 56. 4 teisėjams iškeltos drausmės bylos.

– 2015 metais Prokurorų etikos komisija gavo 19 skundų dėl prokurorų etikos. Pradėti 8 tyrimai, konstatuota, kad 3 prokurorai padarė etikos pažeidimą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA