Sukilę prabangių namų savininkai pakeitė verslininko planus | Kas vyksta Kaune

Sukilę prabangių namų savininkai pakeitė verslininko planus

Kas vyksta Kaune nuotr.

Po kiluso viešo gyventojų pasipiktinimo, verslininkas kapituliuoja ir bent jau kol kas nedrums gyventojų ramybės naujais planais įrengti sunkiasvorio transporto remonto servisą šalia privačių namų Noreikiškėse.

Projektuotojų įmonė „Infraplanas“ pranešė, jog užsakovo „Tomi Tours“ sprendimu planuojamų įrengti sunkaus transporto remonto dirbtuvių su administracinėmis patalpomis (Šiltnamių g. 15, Noreikiškių km., Ringaudų sen., Kauno r. sav.) poveikio visuomenės sveikatai vertinimo (PVSV) procesas laikinai stabdomas. Pastabų dėl paviešinto protokolo ir ataskaitos PVSV rengėjai nenagrinės.

Praėjusią savaitę gyventojams viešai pristatytas projekto poveikio visuomenės sveikatai vertinimas sulaukė audringos, pasipiktinusių gyventojų komentarų bangos, po kurio paaiškėjo, kad verslininkai bent jau kol kas nedrums gyventojų ramybės ir transporto serviso čia artimiausiu metu neatsiras.

Servisas šalia kiemo

Projekte rašoma, kad planuojamas objektas bus skirtas autobusų ir komercinių sunkiasvorių transporto priemonių garantiniam, pogarantiniam aptarnavimui, remontui, techninei apžiūrai, naujų detalių mažmeninei – urminei prekybai bei sandėliavimui, autobusų ir sunkaus transporto laikymui.

Poveikio vertinimo ekspertų teigimu, artimiausi namai bus visai arti – 26-27 m atstumu. O pasak gyventojos Gerdos, vienas iš serviso pastatų atsidurs beveik jos kieme – vos 3 m nuo namų tvoros.

Tačiau, neigiamo poveikio, pasak UAB „Infraplanas” ekspertų, baimintis nederėtų: teršalams surinkti bus įrengti naftos produktų surinkimo įrenginiai, o remonto metu sukeliamo triukšmo lygis bus nevertas dėmesio.

Gyventojų neįtikino

Gyventojų teigimu, visuomenės sveikatai įvertinimo ataskaitoje daug klaustukų: esą siekiama fiktyviai sumažinti sanitarinės apsaugos zoną, šiuo metu siekiančią 100 metrų, į ataskaitą neįtrauktas vaikų darželis, neįvertinti kiti baigiami statyti bei jau pastatyti namai, tame tarpe ir Kamšos namų kvartalas.

Teisinę sutartį su aštuoniais Ringaudų iniciatyvinės grupės gyventojais turintis ir juos susitikime atstovavęs advokatas Vygaudas Molis teigė, kad įrengus autoservisą šioje vietoje, aplinkinių gyvenamųjų namų kainos iškart nukris perpus.

„Pastačius šį autoservisą, gyventojų namai nuvertėtų 50 proc. ir taptų neparduodami. Kauno rajono savivaldybė padarė nesąmonę, kad „įkalė” komercinės paskirties pastatus: turėjo palikti gyvenamosios.”

Jam pritarė ir UAB „Infraplanas“ vykdančioji direktorė Aušra Švarplienė, teigusi, kad galbūt buvo padaryta klaida, šalia gyvenamųjų – planuojant komercines patalpas.

Gyventoja Rasa teigė, esą niekas nepirks namo, šalia kurio ištisai važinėja vilkikai.

303 ringaudiškiai, gyvenantys 500 m atstumu nuo objekto pasirašė peticiją, kad nenori šių dirbtuvių.

Taip pat buvo išsiųsti oficialūs raštai Kauno rajono merui, Kauno rajono urbanistikos skyriaus vadovui, Kauno rajono aplinkos skyriaus vadovui ir kt. Gyventojai pasigedo Ringaudų seniūno balso, kovojant už gyventojų interesus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA