Senamiestyje išdygo neįprastas paminklas | Kas vyksta Kaune

Senamiestyje išdygo neįprastas paminklas

R. Tenio nuotr.

Kauniečiai smalsauja kokia proga Senamiestyje, Motiejaus Valančiaus skverelyje,  išdygo objektas, panašus į žaislų eglutę. 

[galerija kiek=”8″]

Kaip atskleidžia šios idėjos sumanytoja – menininkė Jolanta Šmidtienė, tai Nereikalingų žaislų obeliskas, atsiradęs čia kaip pirmadienį prasidėjusios „Dizaino savaitės” dalis.

Obeliskui žaislai rinkti pradėti dar prieš mėnesį, o skverelyje paminklas išdygo praėjusį savaitgalį.

Pasak J. Šmidtienės, norėta papopuliarinti „treshdizainą” (antrinį dizainą, – liet.) ir prikelti žaislus antram gyvenimui – paminklui.

„Obeliskas – tai paminklas, reikšmės turėjusiam įvykiui. O naujas žaislas vaikui – kaskart svarbus įvykis, per žaislus jis pažįsta pasaulį, vystosi, mokosi”, – sakė J. Šmidtienė. Esą todėl taip svarbiam dalykui vaiko gyvenime ir sugalvota pastatyti reikšmingą paminklą.

Ant specialios formos surišta, suklijuota ir sukabinta daugiau kaip tūkstantis žaislų, nemažai jų dar likę ir pačioje galerijoje. Netrukus ir jie ras vietą kompozicijoje.

Kūrėja J. Šmidtienė, auginanti tris vaikus, sako iš patirties žinanti, kad prie kai kurių žaislų vaikai prisiriša itin ilgam, kad ir 10 metų, yra ir tokių žmonių, kurie saugoja juos būsimiems savo vaikams, kaip palikimą.

Pašnekovė mato, kad su kai kuriais žaislais vaikams išsiskirti itin sunku, nors jie jau baigę savo galiojimo laiką, aptriušę, sulūžę ir net tapę žalingi sveikatai, tad atsisveikinti su jais būtina.

„O kad atsisveikinimas nebūtų toks skaudus, ir galybė nebereikalingų žaislų nenukeliautų į šiukšlyną, sugalvojome sukurti iš jų Atminimo obeliską”, – sakė J. Šmidtienė.

Obeliske dar liko keletas tuščių vietų, tad nereikalingus žaislus vaikai atnešti vis dar gali į galeriją Balta” (M. Valančiaus g. 21, Kaunas), žaislus darbuotojai įkomponuos į obeliską.

Birželio pirmoje pusėje Obeliskas keliaus į dizaino dirbtuvėlę ir bus eksponuojamas toliau.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA